Ethem Sarısülük'ü vuran polis Şahbaz'ın açtığı 'hakaret' ve 'yaralama' davası nedeniyle hakim karşısına çıkan Sarısülük ailesi, "Beş kişilik aileye devletin sopasını gösterdiniz’’ dedi. Duruşma, 27 Ocak’a ertelendi.

Katil polise 'hakaret'ten yargılanan Sarısülük ailesi: Bu suçlar bizim için onurdur

YILMAZ DEMİR

Gezi direnişi sırasında Ankara Kızılay'da Ethem Sarısülük'ü vuran polis Ahmet Şahbaz'ın açtığı 'hakaret' ve 'yaralama' davası nedeniyle hakim karşısına çıkan Sarısülük ailesi, "Beş kişilik aileye devletin sopasını gösterdiniz’’ dedi.

Sarısülük ailesi hakkında açtığı davanın Ankara 5'inci Asliye Ceza Mahkemesi'ndeki ilk duruşmasına Şahbaz tutuklu bulunduğu cezaevinden telekonferans ile katıldı.

Sarısülük ailesinden 'şikayetçi' olduğunu söyleyen Şahbaz, duruşma salonunda çok sayıda çevik kuvvet polisinin bulunmasına verilen tepkilere “Polis olanlar duruşma izleyemez mi?” sözleriyle karşılık verdi.

Mahkeme başkanı tanıklardan, sanıklara bakıp bu kişileri teşhis etmesini istedi. Teşhis için Mustafa, Cem, İkrar ve Sayfi Sarısülük’e dönen tanıklar sesleri titreyerek ve tutuk bir şekilde “Şu anda bir şey söyleyemeyeceğim” diyerek, hakaret ettikleri suçlamasıyla salonda bulunan aileden herhangi bir kişinin ismini vermedi.

’MAHKEME YOK HÜKMÜNDEDİR’
Avukatların, hakaret suçlamasıyla açılan dava dosyasında ne tür hakaretler olduğu belirtilmediği için ailenin bu suçlama ile yargılanamayacağını ifade ettikleri duruşmada hakimin tek tek ifadelerini okuttuğu Sarısülük ailesinin bireyleri söz aldı.

İkrar Sarısülük “Karşımıza diktiğiniz insan kardeşimi öldürdü. Beton yığınlarınızdan adalet bekliyorduk. Duruşmada katilin maskelenmesi ve duruşma salonunun polislerle doldurulması mahkemenin suçudur, mahkemeniz benim için yok hükmündedir” dedi.

Mustafa Sarısülük ise, “Acılarımızla dalga geçer gibi, mahkeme salonlarını polis yığınları ile doldurdunuz. Bu katile karşı bize isnat edilen suçlar bizim için onurdur” ifadelerini kullandı.

Anne Sayfi Sarısülük ise savunmasında “Biz kimseye hakaret etmedik. Ben ifademde ‘satılmış hakimler’ demedim. Bu katile ‘satılmış’ dedim” diye konuştu.

Cem Sarısülük ise “Bizlere pet şişe attılar, tahrik ettiler. Anneme saldırılacağını düşünerek onu korumak için ayağa kalktım. Polisler boynumdan yakalayıp dışarı çıkarttı" dedi.

'KATİL, HAKARET DEĞİLDİR'
Aile adına söz alan avukatlardan Eylem Hakverdi “Hakaret suçu isnat ediliyor ama ‘katil’ hakaret değildir. İspat edilebilir. Böyle yargılama olamaz" dedi.

Ardından söz alan avukat Kazım Bayraktar ise “Mahkeme salonunun polislerle doldurulması ağır tahriktir” diye konuştu. Duruşma, Sarısülük ailesinin tanıklarının dinlenmesi için 27 Ocak’a ertelenirken avukatların talebiyle ailenin duruşmalara katılma zorunluğu kaldırıldı.

ŞAHBAZ, 7 YIL CEZA ALMIŞTI
Anne Sayfi Sarısülük ve Ethem'in kardeşleri İkrar, Mustafa ve Cem hakkında 'kasten yaralama' ve 'hakaret' suçlamalarıyla 10 yıl 5 aya kadar hapis cezası isteniyor. Şahbaz, Ethem Sarısülük'ü öldürmek suçlamasıyla yargılandığı davada 7 yıl hapis cezası almıştı.

Katil polis Şahbaz'ın Ethem'in ailesine açtığı dava başladı