Gezi Direnişi sırasında biber gazı fişeğiyle başından vurulduktan 269 gün sonra yaşamını yitiren Berkin Elvan, ölüm yıldönümünde anıldı. Anmada baba Sami Elvan “Oğlumuzun katili dışarıda, biz yargılanıyoruz” dedi.

"Katiller dışarıda biz yargılanıyoruz"
Fotoğraf: BirGün

Asena TUNCA

Gezi Direnişi sırasında Okmeydanı’nda polisin hedef alarak attığı biber gazı fişeğiyle başından vurularak ağır yaralanan ve 269 gün komada kaldıktan sonra 11 Mart 2014’te 15 yaşındayken hayatını kaybeden Berkin Elvan, katledilişinin 9’uncu yıldönümünde Feriköy’deki mezarı başında anıldı. Anmaya HDP'li vekiller Musa Piroğlu ve Oya Ersoy, CHP İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, SOL Parti İl Örgütü, çok sayıda sol, sosyalist örgüt ve demokratik kitle örgütü de katıldı. İstanbul Feriköy'deki anmada sık sık, "Berkin Elvan ölümsüzdür", "Faşizme karşı omuz omuza" sloganları atıldı.


ÜZGÜNÜZ, ÖFKELİYİZ...

Berkin’in mezarı başında konuşan anne Gülsüm Elvan, "Berkin canımdan koparılalı 9 yıl oldu. Yaşasaydı 24 yaşında olacaktı. Ancak, Berkin hep 14 yaşında kaldı. Yıllardır mücadele ederken 'hiçbir çocuk ölmesin' dedim ama ölümler çoğalıyor. Biz adaleti görmedik. Üzgünüz, öfkeliyiz. Tek dileğimiz adalet. Can Atalay, Mücella Yapıcı bu anmada da yoklar. Onları çok seviyoruz. En kısa zamanda onları da alacağız. Başka analar acı çekmesin. Artık, yeter" dedi.

Baba Sami Elvan ise “Adaletin ‘a’sını görmedik” diyerek şunları söyledi: "Oğlumuzun katili dışarıda, biz eşimle yargılanıyoruz. Bize gelince adalet var, katile gelince yok. Avukatımız ve Gezi tutsaklarını suçsuz şekilde içeri attılar. Umarım övündükleri cezaevlerini kendilerine yapmışlardır. Benim çocuğum geri dönmeyecek ama ülkemizde hukukun, kardeşliğin, barışın olmasını istiyoruz. Yalnız olmadığımızı biliyoruz."

Av. Can Atalay'ın Silivri Hapishanesi'nden gönderdiği mesaj okundu. Atalay'ın mesajında şu ifadeler yer aldı: "9 yıl oldu. Bir civan delikanlıyı öldürdüler. Katilin adı belliydi, ama vermediler. Yıllarca bir çocuk katilini korumak için türlü kepazelikler yaptılar ama olmadı. Bütün ülkenin evladı oldu Berkin. Bulduk o katili, bir gün bile hapis yatmadı, görevine devam etti. Disiplin soruşturması bile açılmadı. O katil o hapse girecek. Yalnızca o değil. Talimatını veren amirinden müdürüne, valisine ve emri verenine kadar biz mücadeleden vazgeçmeyeceğiz. Berkin ile birlikte Ali İsmail'in, Abdocan'ın, Ethem'in, Medeni'nin, Hasan Ferit'in ve Ahmet'in hesabını soracağız. Az kaldı, yine buluşacağız."

Özge Elvan tarafından okunan basın açıklamasında da adalet talebi dile getirildi. "2013'ten beri yürüttüğümüz adalet mücadelemiz adliyenin tozlu raflarında kaldı. 'Emri ben verdim' diyen Erdoğan yargı karşısında çıkmadı. Dönemin valisi ve emniyet müdürü yargılanmadı. AİHM Türkiye'yi mahkûm etti fakat adli makamlar harekete geçmedi" diyen Elvan şunları söyledi: "Berkin'imizin katili Fatih Dalgalı sadece 16 yıl 8 ay hapis cezasına çarptırıldı. Dalgalı bir gün bile hapse girmedi. Berkin’imizin katillerine hak ettiği cezayı vermeyenler avukatımız Can Atalay'ı, mücadele arkadaşımız Mücella Yapıcı'yı, Tayfun Kahraman'ı, Çiğdem Mater'i, Hakan Altınay ve Mine Özerden'i hapse tıktı."