Sağlık Bakanlığı aşırı sıcaklar nedeniyle evde kalın, İstanbul Valisi ise su tasarrufu çağrısı yaptı. Termometrelerin 40 dereceyi geçtiği İstanbul’da sıcaklardan bunalan yurttaşlar ise çareyi denizlerde ve parklarda buldu.

Kavurucu sıcaklar
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Aşırı sıcaklar ülkeyi teslim alırken Sağlık Bakanlığı’ndan uyarı geldi. Bakanlık tarafından, "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın" uyarısı yapıldı.

Bakanlığın Twitter hesabından hava sıcaklığının 50 dereceye ulaştığını gösteren "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın" mesajı yazılı termometre fotoğrafı paylaşıldı. Açıklamada, "Aşırı sıcak havada mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın. Mecburen dışarı çıktığınız durumlarda gölge yerleri tercih edin ve dışarıda uzun süre kalmamaya dikkat edin" ifadeleri yer aldı.

PLAJLAR BOŞ KALDI

Bir çağrı da Tekirdağ Marmaraereğlisi ilçesindeki toplum sağlığı merkezinden geldi. Aşırı sıcaklar nedeniyle yapılan anonslarda, zorunlu olmadıkça bebekler, çocuklar, yaşlılar kronik rahatsızlıkları bulunanların dışarı çıkmamaları uyarısında bulunuldu. Hava sıcaklığının 38 dereceyi aştığı ilçede, sıcaklık nedeniyle plajlar boş kaldı.

Sıcaklıkların aşırı yükseldiği İstanbul’da bunalan bazı vatandaşlar denize girmeyi bazıları ise park ve bahçelerde dinlenmeyi tercih etti. Şişli'de bir katlı otoparkın önündeki termometrenin 40 dereceyi göstermesi ise dikkat çekti.

Bazı yurttaşlar ise Taksim'deki Gezi Parkı'nda dinlenmeyi tercih etti. Sıcak hava insanlar kadar hayvanları da etkiledi. Taksim Meydanı'ndaki güvercinler süs havuzlarından su içerek serinledi. Sıcak havadan bunalan bazı vatandaşlar ise, denize girerek serinledi.

Kadıköy'deki Göztepe Parkı'na gelen çocuklar ise fıskiyelerin altında oyun oynadı. Çocukların eğlencesine anneleri de eşlik etti. Senkronize hareket eden fıskiyelerden çıkan suyu yakalamaya çalışan çocuklar, birbirlerine su atarak zaman geçirdi.

SU TASARRUFU

İstanbul Valisi Davut Gül ise su tüketimine ilişkin çağrıda bulundu. Marmara Havza Yönetim Heyeti Toplantısı’nda konuşan Gül, “Evde her kullandığımız bir metreküp suyun 300 kilometre, 400 kilometre uzaklıktan geldiğini bilerek kullanmamız lazım" dedi. 

***

AŞIRI SICAKLARDA KORUNMAK İÇİN 5 ÖNERİ 

Greenpeace Türkiye ise sıcak havalardan korunmak için bir dizi öneride bulundu.

Bol su için: Gün boyunca bol su için ve serin kalın. Karpuz ve salatalık gibi ferahlatıcı besinler tüketin.

Hafif giyinin: Hava sirkülasyonunu sağlamak ve aşırı ısınmayı önlemek için bol, hafif ve nefes alabilir kıyafetler tercih edin. Aynı zamanda açık renkli kıyafetler de güneş ışınlarını yansımaya yardımcı olabilir.

Gölgede kalın: Açık havada ağaçların gölgesini kullanarak veya iyi havalandırılan yerlere sığınarak sıcaktan kaçınabilirsiniz.

Cildinizi koruyun: Zararlı UV ışınlarından cildinizi korumak için yüksek SPF içeren güneş kremi kullanın. Ek koruma için geniş kenarlı bir şapka veya güneş gözlüğü takmayı unutmayın.

Enerji kullanımını azaltın: Sıcaklık üreten cihazların kullanımını en az indirerek enerji tasarrufu yapın. Enerji verimli seçenekleri tercih edin ve mümkünse doğal havalandırma tekniklerini kullanın.