Kayıp patron, emekçinin hakkını öde!

DENİZ GÜNGÖR

İstanbul Güngören’de faaliyet gösteren Neo Trend Tekstil fabrikasında kıdem ve ihbar tazminatları verilmeden işten çıkarılan 104 işçi, dün İstanbul’da bulunan Marmara Forum AVM önünde Nakliyat-İş Sendikası öncülüğünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İşveren Kazım Akbulut’un kendilerini ücretsiz izne çıkarttığını söyleyen işçiler, işe döndüklerinde fabrikanın boşaltılmış olduğunu söyledi. Basın açıklamasında konuşan işçiler, işten çıkarma yasağından faydalanan Akbulut’un kendilerini 14 ay süresince ücretsiz izne çıkarttığını hatırlattı. “Önce 2 ay ücretsiz izne çıkarıldık, o 2 ay sonra 14 ay oldu” diye konuşan işçiler, işten çıkarıldıklarını telefonlarına Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan (SGK) gelen bir mesaj ile öğrendiklerini aktardı. Ellerinde ‘Kayıp aranıyor’ dövizleriyle işverene seslenen emekçiler, kıdem ve ihbar tazminatlarının ödenmesini istedi. İşçiler, “Bizim ve çocuklarımızın hakkı gasp edildi” ifadelerini kullandı.

Hakları için işveren Kazım Akbulut’u aradıklarını ancak ulaşamadıklarını söyleyen emekçiler, “Ulaşan arkadaşlarımıza ‘Ben emekliyim param yok, benden para istemeyin’ diyor ancak emekli adam Bahçeşehir’de yaşıyor. Emekli adam Kaz Dağları’nda tatil yapıyor, çocukları yurtdışında okuyor. Bu nasıl bir emekli maaşı?” diye sordu. Yaklaşık 66 gündür direnişlerini sürdürdüklerini hatırlatan işçiler, “Haklarımızı gasp etti bu adam. Biz 66 gündür haklarımızı alabilmek için direniyoruz. Bu adam işçi haklarını gasp eden bir hırsız. Bizim ve bizim çocuklarımızın hakkı gasp edildi” dedi. İşçilerin birliğinin sermayeyi yeneceğini belirten işçiler, haklarını alana dek direnişlerinden vazgeçmeyeceklerini kaydetti.

Pandemi döneminde işverenlerin, işçilerin haklarını gasp ettiğini söyleyen emekçiler, “104 işçiyi kapıya koydu, aklarını gasp etti. Bunun gibi patronlara hesap soracağız” ifadelerini kullandı. Örgütlenerek güçlendiklerini belirten işçiler, “İşçiler cahildir hakkını arayamaz dediler ama biz örgütlendik. Avukatlara, sendikalara gittik. Patron milletine güvenmeyin” diye konuştu. Hakları için Kazım Akbulut’un Kaz Dağları’nda bulunan villasına gittiklerini hatırlatan emekçiler son olarak şunları kaydetti: “Biz aramızda para topladık villasına gittik. Yüzsüz beyefendi utanmadan sıkılmadan bizi tehdit etti. Biz tehditlerden korkmuyoruz. Akbulut ailesi haklarımızı sizden alacağız. Hak verilmez, hak alınır.”