Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) ve Ya

SİNAN BİLGENOĞLU /Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) ve Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Dayanışma Derneği (YA-KAY-DER) İstanbul'da Galatasaray Meyda-nı'nda yaptığı bir basın açıklamasıyla 16-20 Mayıs tarihleri arasında Diyarbakır'da düzenlenen 5. Uluslararası Gözaltında Kayıplar Kurultayı'nın sonuç bildirgesini açıkladı.

İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi'nin de destek verdiği açıklamada konuşan Özlem Gümüştaş, "Kurultayımıza Arjantin, Şili, Kanada, Hindistan, Sri Lanka, İspanya, Fransa, Bulgaristan, Almanya, İngiltere, İsviçre, Hollanda, Kolombiya, Yunanistan, Almanya, Finlandiya, Güney Kore ve Türkiye'den 300 delege katıldı. Emperyalizmin neoliberal saldırı programını ve sonuçlarını tartışan kurultayımız, militarist şiddetle, işsizlik, yoksulluk, açlık ve sömürü politikaları arasında doğrudan bir bağlantı olduğunu tespit etti," dedi.

KAYBEDENLER KAYBEDECEK!
Gümüştaş, kurultay öncesi Türkiye'de bilinen kayıp sayısının 839 olduğunu ancak hazırlık çalışmalarında yapılan başvurularla bu sayının 1228' yükseldiğini belirterek kurultayın sonuç bildirgesinin bazı maddelerini şöyle aktardı:

» Kayıplar mücadelesinde uluslararası dayanışmayı büyütmek için bir iletişim ağının oluşturulması.

» Toplu mezarların bütün boyutlarıyla açığa çıkarılması için bir komisyon oluşturulması.

» Mardin Kızıltepe'de 12 yaşındaki Uğur Kaymaz ve babasını öldüren polislerin yargılandığı davanın ve Şemdinli davasının takip edilmesi, olaylarla ilgili kamuoyu baskısı oluşturulması.

- Kayıp yakınlarının yaşadığı tramvalara karşı gerekli rehabilitasyon ve desteği sunabilmenin olanaklarının yaratılması.

Açıklamanın ardından oturma eylemi yapan grup "Anaların Öfkesi Katilleri Boğacak!", "Kaybedenler Kaybedecek!" sloganlarıyla dağıldı.

18 kadın örgütünden şiddet açıklaması
KADIN
örgütleri Güneydoğu'da yaşanan çatışmaların ve ülke genelindeki şiddetin son bulması için İstanbul Galatasaray'da basın açıklaması yaptılar. Aralarında Amargi, Demokratik Kadın hareketi, Emekçi Kadınlar Derneği, Gökkuşağı, Barış Anneleri, KESK İstanbul Şubeler Platformu'ndan kadınların da olduğu 18 kadın örgütü, Danıştay saldırısının yükselen şiddet ortamını beslemek amacıyla organize edildiğini belirterek, "Savaş hazırlıkları ve provakatif eylemlerle yükseltilen şiddet ortamından endişe duyuyoruz," dediler. Grup adına konuşan Aynur Seyrek, "Savaş ve operasyonların bizim için anlamı göç, tecavüz, yoksulluk, aşağılanma ve ölümdür. Devletin savaş için harcadığı bütçeyi kadınlara harcamasını ve kadınlar için sığınaklar açıklamasını istiyoruz. Operasyonların durdurulması, Kürt halkının demokratik taleplerinin karşılanması ve TMY yasasının geri çekilmesi için tüm kadınları 3 Haziran'da yapacağımız açıklamaya çağırıyoruz," dedi. Birgün

'Masumlar için tehlike'
İnsan Hakları ve Mazlumlar için Dayanışma Derneği (MAZLUMDER) ile Eğitim Danışmanlığı ve Araştırmaları Merke-zi'nce ortaklaşa düzenlenen ve üç gün sürecek olan "İnsan Haklarında Yeni Arayışlar" sempozyumu, dün İstanbul'da başladı. Sempozyumun açılışında konuşan MAZLUMDER Genel Başkanı Ayhan Bilgen, amaçlarının, insan hakları ve özgürlüklerinin çıtasını yükseltmeye katkıda bulunmak olduğunu söyledi. Bilgen, "İnsanların sorunlarına, rahatsızlık duydukları konulara dikkat etmeliyiz. Şekle dayalı analizlerden kaçınmalıyız. Bir milleti, bir devleti bazı olaylarla önyargılı bir şekilde yargılamamalı, toptancılıktan mümkün olduğunca kaçınmalıyız. İnsan haklarını ancak böyle ileri götürebilir, çıtasını yükseltebiliriz," dedi. Bilgen, özgürlük getirilme vaadiyle masum insanların yaşam haklarının elinden alınmasını bütün dünyanın gördüğünü kaydetti. AA