KESK İzmir Şubeler Platformu, "Halk için bütçe, demokratik bir ülke istiyoruz" talebiyle İzmir’de düzenlenecek bölgesel miting için çağrı yaptı

KESK’ten 11 Ocak İzmir mitingine çağrı

AYCAN KARADAĞ

Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) İzmir Şubeler Platformu, “Halk için bütçe, Demokratik bir ülke istiyoruz” talebi ile 11 Ocak’ta İzmir’de bölgesel bir miting düzenleyecek. Miting için çalışmalar tüm hızıyla sürerken, KESK İzmir Şubeler Platformu da Konak Kemeraltı girişinde düzenlediği basın açıklamasıyla mitinge çağrı yaptı.

Açıklamayı okuyan KESK Genel Başkanı Aysun Gezen, çok çetin geçen bir yılı geride bıraktıklarını ifade ederek, “Siyasi iktidar sözcüleri pembe tablolar çizse de rekor üstüne rekor kıran işsizlik ve enflasyon geçtiğimiz yıl hepimizin yaşamını alt üst etmeye devam etmiştir. Geride bıraktığımız yılda ülkeyi ucuz emek cennetine çevirerek uluslararası mali sermayenin yağmasına açan, borçlanmaya, dış finansmana, ranta, spekülasyona, betonlaşmaya dayalı ekonomik modelin çöküşü hızlanmıştır. Ancak emek ve doğa düşmanı sistemin çöküşünün faturasını yine emeğe ve doğaya kesmeye dönük saldırılar daha da pervasız bir hal almıştır. Resmi işsizlik yüzde 13,8 ile son 15 yılın en yüksek seviyelerine ulaşmıştır” diye konuştu.

Her dört gençten biri işsiz olduğunu vurgulayan Gezen, “Üstelik bu rakamlar dar işsizliği temel alan resmi rakamlardır. Buna iş bulma ümidini kaybedenleri, iş aramayan ancak çalışmaya hazır olanları, mevsimlik ve zamana bağlı eksik çalışanlar da eklediğimizde ulaştığımız geniş tanımlı işsizlik oranı yüzde yirmiye, geniş tanımlı işsiz sayısı ise 7 milyon 2 yüz bine tırmanmaktadır. Ekonomik kriz ve OHAL gömleği giydirilen sistem emeği, doğayı, bir bütün olarak yaşamı hedef alan saldırıların fırsatı haline getirilmiştir. Bir gecede çıkartılan KHK'lerle haksız ve hukuksuz bir şekilde ihraç edilen kamu emekçileri, seçilmişlerin yerine atanan kayyumlar tarafından işlerine son verilen belediye çalışanları ve aileleri açlığa mahkûm edilmiştir. İşçilerin son kalesi kıdem tazminatının fonla, kamu emekçilerinin iş güvencesinin son kırıntılarının ise sözleşmeli, esnek, performansa dayalı güvencesiz istihdamla ortadan kaldırılması hedefinde önemli adımlar atılmıştır. Kamusal emeklilik ve sosyal güvenlik hakkımızın zorunlu Bireysel Emeklilik Sistemi ve tamamlayıcı emeklilik sistemi tasfiye edilmesi kalkınma planına, Cumhurbaşkanlığı Programına ‘kısa vadede hayata geçirilecek hedefler’ olarak girmiştir” şeklinde konuştu.

İNTİHARLARI KADER OLARAK GÖRMEMİZ BEKLENİYOR

kesk-ten-11-ocak-izmir-mitingine-cagri-672397-1.

Gezen sözlerine şu şekilde devam etti: “Ülke olarak, bu ülkenin emekçi kesimleri olarak gittikçe koyulaşan karanlık bir tablo ile karşı karşıyayız. Üstelik bizlerden bu köhne düzeni ‘ülkenin bekası için, istikrarın devamı için’ sahiplenmemiz, işsizliği, yoksulluğu, sefaleti, aramızdan her gün yeni canlar koparan intiharları kader olarak görmemiz bekleniyor. Biz KESK olarak emeğe, emekçilere işsizliği, hayat pahalılığını, yoksulluğu, güvencesizliği, OHAL KHK’lerini, haksız hukuksuz ihraçları reva gören, baskı ve şiddetten beslenen bu köhne düzeni kabul etmeyeceğimizi haykırdığımız 8 Aralık İstanbul, 21 Aralık Mersin, 22Aralık Diyarbakır mitinglerimize 11 Ocak İzmir Mitingimiz ile bir yenisi ekleyeceğiz. Buradan bir kez daha altını çiziyoruz. Yüzde 1’in çıkarı için yüzde 99’u yok sayan adaletsizliğe, haksızlığa karşı işçiler, emekçiler, yoksullaştırılan halk çaresiz değildir.”

Gezen son olarak şunları ifade etti:

“Çare bu emek, demokrasi, barış ve adalet karşıtı düzenin tüm mağdurlarının yan yana gelmesinden, birlikte mücadelesinden geçmektedir. Dolayısıyla “İnsanca Bir Yaşam, Demokratik Bir Türkiye İstiyoruz” şiarı ile 11 Ocak Cumartesi günü hayata geçireceğimiz miting sadece KESK olarak bizim mitingimiz değildir. Çağrımız emekten, demokrasiden, barış ve kardeşlikten, laik bir yaşamdan, insanca bir yaşamdan yana olan, çocuklarına onurlu bir gelecek bırakmak isteyen herkesedir. Çağrımız işçisi, kamu emekçisi, emeklisi, asgari ücretlisi, EYT’lisi, işsizliğe mahkûm edilen genci, şiddetin, tacizin, tecavüzün hedefi haline getirilen kadınları başta olmak üzere bu düzenin çarkları ile ezilen, ötekileştirilen herkesedir. Gelin, 11 Ocak ‘İnsanca Bir Yaşam, Demokratik Bir Türkiye İstiyoruz’ İzmir Mitinginde emeğin en yüce değer olduğunu unutturmak isteyenlere, bu değeri yaratanlar olarak bizlere kölelik koşulları dayatanlara, en temek haklarımızı yok sayanlara karşı omuz omuza verelim.”