Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ve emeğe dönük saldırıları içeren “reform” programına tepkiler büyüyor. DİSK ve KESK ile çok sayıda sendika tarafından yapılan açıklamalarda, “Kıdem tazminatımıza el uzatılmasına izin vermeyeceğiz!” dendi. Albayrak, önceki gün yaptığı “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı sunumda, tüm paydaşların katılımı ile “kıdem tazminatı reformunu” gerçekleştireceklerini, […]

Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz!

Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak tarafından açıklanan ve emeğe dönük saldırıları içeren “reform” programına tepkiler büyüyor. DİSK ve KESK ile çok sayıda sendika tarafından yapılan açıklamalarda, “Kıdem tazminatımıza el uzatılmasına izin vermeyeceğiz!” dendi.

Albayrak, önceki gün yaptığı “Yeni Ekonomik Program Yapısal Dönüşüm Adımları 2019” başlıklı sunumda, tüm paydaşların katılımı ile “kıdem tazminatı reformunu” gerçekleştireceklerini, bireysel emeklilik sistemi (BES) ile entegre kıdem tazminatı fonunun kurulacağını söylemişti. Bu açıklama, emek örgütlerini alarma geçirdi.

Kapanmış bir tartışma

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, “Kıdem tazminatının fona devri, DİSK ve işçi sendikalarının ezici çoğunluğu açısından kapanmış bir tartışmadır. Yeniden gündeme getirilmesi kabul edilemez” dedi. Çerkezoğlu yazılı açıklamasında şunları kaydetti: “Kıdem tazminatının fona devri kıdem tazminatının miktarını düşürecek, ödemesini zorlaştıracak ve işçilerin önemli bir iş güvencesi dayanağını ortadan kaldıracaktır. Hükümeti kapanmış bir tartışmayı açmaması için uyarıyoruz. Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir. Tartışmayacağız ve kabul etmeyeceğiz.”

BES’in zorunlu hale getirilmek istendiğine de dikkat çeken Çerkezoğlu, “BES’in zorunlu olması kabul edilemez. Bakan Albayrak’ın ‘Emeklilerin geçim kaygısı olmayacak’ diye sunduğu zorunlu BES, işçilerin gelirlerinin tırpanlanması, geçim sorununun büyütülmesi anlamına gelmektedir. Emekli aylık ve gelirlerini insanca yaşayacak düzeye yükseltmek devletin görevidir” ifadelerini kullandı.

Direneceğiz

DİSK Genel Başkanı Çerkezoğlu, hükümeti şu sözlerle uyardı: “Krizin faturasının işçilerin ve halkın sırtına yüklenmesini kabul etmeyeceğiz. Kıdem tazminatımızı, ücretlerimizi ve sosyal güvenlik haklarımızı sonuna kadar savunacağız. İşçiler kriz koşullarında giderek ağırlaşan bir yaşam mücadelesi verirken, kıdem tazminatına ve işçilerin cebine el uzatmanın karşısında her türlü demokratik direniş meşru bir hak olacaktır.”

Paket patronların paketi!

KESK’ten yapılan açıklamada ise, Albayrak’ın açıkladığı paketin “IMF’siz bir IMF programının bir parçası” olduğu belirtilerek, “Paket patronların paketidir! Paketle işçiler açısından iş güvencesinin son kalesi olarak ifade edilen 44 yıllık bir hak, kıdem tazminatı hakkı bir kez daha hedefe konmuştur. Zorunlu BES’in daha da yaygın hale getirilmesi hedeflenmektedir. İşçilerin, emekçilerin, yoksullaştırılmış halkın IMF’siz IMF programının parçası, işveren örgütlerinin hazırladığı paketlere değil, artan hayat pahalılığı ve işsizliği ortadan kaldırmayı, onurlu çalışma hakkını hayata geçirmeyi temel alan, emek-insan-toplum odaklı bir dönüşüm programına ihtiyacı vardır” dendi.

***

Fona devredilirse ne olacak?

Mevcut sistemde kıdem tazminatı, son işyerinde en az bir yıl çalışmak koşuluyla emeklilikte, vefat halinde veya işveren tarafından işten atılma durumunda hemen alınabiliyor. Bunun dışında işçinin haklı bir nedenle iş akdini feshetmesi veya erkeklerin askerlik, kadınların da evlendikten sonra bir yıl içinde istifa etmesi durumunda ödeniyor. Kıdem tazminatı fonu kurulursa işçi işten atıldığında kıdem tazminatı ödenmeyecek. Fonda biriken paranın yarısı, en az 15 yıl sonra veya ilk defa konut alındığında ödenecek. Paranın tamamı ise emeklilikte veya 56 yaşında alınabilecek. Bunun yanında patronlar prim oranının olabildiğince düşük belirlenmesini istedikleri için her yıl için 30 günlük maaş olarak ödenen tutar da düşecek. Kıdem tazminatı hesabı işçiye son ücret üzerinden yapılıyor, bu hesaplamada düzenli ödenen prim, ikramiye, sosyal yardım niteliğindeki giyecek, yakacak ve erzak yardımı da dikkate alınıyor. Fon sisteminde ise kıdem tazminatı hesabı, son ücret üzerinden yapılmayacak. Ek ödemeler de dikkate alınmayacak. Patronlar fona prim yatırmazsa ne olacağı ise ayrı bir tartışma konusu.

***

HODRİ MEYDAN!

Genel-İş: Kıdem tazminatı fonunun kurulması, kazanılmış bir hakkın gasp edilmesi demektir. Bu fonla iktidar kendisine kaynak yaratmak istemektedir. Buna izin vermeyeceğiz.

Birleşik Metal-İş: Kıdem tazminatı emekçilerin son kalesidir. İşçiler tazminatlarını Damat’a ve perde arkasında bekleyen gaspçılara yedirmeyecekler. Kıdem tazminatının gaspına asla izin vermeyeceğiz. Hodri meydan Damat Bakan!

Petrol-İş: Sendikamız, son kalemiz olan kıdem tazminatı hakkını sonuna kadar savunacak ve üretimden gelen gücünü kullanmaktan çekinmeyecektir. Hükümet, bu düzenlemeyi derhal gündeminden düşürmelidir.

Tekgıda-İş: Kıdem tazminatı işçilerin son kalesidir, ona dokunan gerçekten yanar. Biz o son kaleyi bedeli ne olursa olsun koruyacağız. Herhangi bir düzenleme gündeme geldiği an hiçbir karar beklemeden genel kurul kararlarımız doğrultusunda üretimden gelen gücümüzü kullanırız.

DERİTEKS: Kesinlikle kabul etmiyoruz, tüm sendikalarımız konfederasyon farkı gözetmeksizin bu kıdem tazminatı gaspına dur demelidir. Kıdem tazminatımızı gasp ettirmeyeceğiz!

Sosyal-İş: Bakan Akbayrak işçi, emekçi ve yoksulları kavgaya ve sokağa davet ediyor. Hodri meydan sayın Bakan!

Tez Koop-İş: Kıdem tazminatı çocuklarımızın geleceğidir. Gasp edilmesine asla izin vermeyeceğiz!