Yandaşlar plansız ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından market ve fırınlarda oluşan izdihamın faturasını yurttaşa kesti. Kimi yazarlar halkın buzluk ve kilerinin dolu olduğunu iddia etti, kimi gazeteler ise ‘açlıktan korkmayın’ çağrısı yaptı

Kimi ‘açlıktan korkmayın’ dedi, kimi hakaret etti: İzdihamın  faturası halka kesildi

MEHMET EMİN KURNAZ

Koronavirüs salgını ülkede hızla yayılırken geçen cuma gecesi ilan edilen sokağa çıkma yasağının ardından market ve fırınlarda yaşanan izdihamın faturası halka kesildi. Yasağın ilan edilme biçimine ilişkin tek söz söylemeyen kimi yandaşlar, halkın buzluk ve kilerinin dolu olduğunu iddia etti. Suçu yurttaşa atan havuz medyası da ‘açlıktan korkmayın’ çağrısı yaptı.

Plansız alınan sokağa çıkma yasağı kararının ardından kısa sürede yüz binlerce yurttaşın sokağa dökülmesiyle salgının yayılma riski arttı. Başta Bilim Kurulu üyeleri olmak üzere toplumun hemen her kesimi, yasağının ilan edilme şekline tepki gösterdi. Ancak iktidara toz kondurmayan yandaşlar ise halkı suçladı. AKP kurucularından Yeni Şafak yazarı Ayşe Böhürler, halkın marketlere akın ettiği görüntülere ilişkin “2 günde kimse aç kalmazdı, hele de bir Türk evinde, illa ki buzluğu, kileri doludur. Hayretler içindeyim” dedi.

SABAH YAZARLARINDAN YUTTAŞA HAKARET

Sabah yazarı Mehmet Barlas, daha da ileriye giderek marketlere koşan yurttaşlara hakaret etti. Barlas, "Yasak başlamadan önce gece yarısı sokakları, meydanları, marketleri dolduranları ise büyük çoğunluk 'Koronavirüs salgınını umursamadıklarına göre bunlar zeka özürlü olmalılar" ifadelerini kullandı.

Hemen her konuyu iktidar yandaşlığı için fırsata çevirmesi ve en yakası açık ifadeleri fütursuzca köşesine taşıyan bir başka Sabah yazarı Engin Ardıç da yurttaşa hakaretlerde bulundu. Ardıç, dünkü köşesinde marketlere akın edenler için 'ayılar', 'alt tabaka', 'lümpen' ifadelerini kullanmaktan çekinmedi.

Yandaş Akşam gazetesi de dünkü manşetinde ‘İki gün için değer miydi?’ başlığı attı. Bilim Kurulu üyelerinin tepkilerine yer veren gazete, yasağın iki saat önce ilan edilmesine ilişkin ise tek satır kaleme almadı.

Türkiye gazetesi, ‘Erken açıklasak yağma olurdu’ manşetiyle çıktı. Gazete, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun ilk açıklamalarına yer verirken, dün eleştirileri değerlendiren İçişleri Bakanı Süleyman Soylu çark etti. Soylu, "Eleştirileri de hakaretleri de kabul ettim" dedi. Soylu, marketlerde yaşanan izdiham için ise "Ben bunu öngörmedim" açıklamasında bulundu.

Gerici Akit gazetesi ise muhalefetin yasağın ilan edilme biçimine yönelik eleştirilerini çarpıttı. ''İki günde çark ettiler'' ifadelerine yer veren gazete, ''Zillet ittifakının maskesi düştü'' dedi.

‘AÇLIKTAN KORKMAYIN’ ÇAĞRISI

En ilginç çıkışlardan birini ise bir başka gerici gazete Diriliş Postası yaptı. Gazetenin manşetinde 14. yüzyılda yaşamış olan düşünür İbn-i Haldun'un "İnsanı açlık değil, alıştığı tokluk öldürür" sözüne yer verilirken "Açlıktan korkmak bize yakışmaz" ifadeleri kullanıldı. Haberde ise "Bir salgın musibetiyle aklın yapabileceği en basit hesabı rafa kaldırarak aç kalma korkusuyla sağa sola hücum etmek, anca bize yakışmayan sefil görüntüler ortaya çıkarır" ifadeleri yer aldı.