Davutoğlu'nun "nezaketen" yapılacağını söylediği koalisyon görüşmelerinin ilk turu başlıyor. Davutoğlu bugün CHP lideri Kılıçdaroğlu ile bir araya gelecek

Kırmızı çizgisi Erdoğan

Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından hükümeti kurmakla görevlendirilen AKP Genel Başkanı ve Başbakan Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri için hazırlıklarını tamamladı. Davutoğlu, koalisyon görüşmeleri doğrultusunda bugün CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, yarın MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, çarşamba ise HDP Eş Genel Başkanları Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ ile görüşmeler gerçekleştirecek.

ŞARTLAR MASAYA KONACAK

Bugün itibarıyla başlayacak koalisyon görüşmelerinde partiler koalisyon şartlarını masaya koyacak. Erken seçim ihtimali de hesaba katıldığında taktik savaşı şeklinde geçmesi beklenen görüşmeler öncesinde öne çıkan koalisyon formülleri ise AKP-MHP ve AKP-CHP olarak gözüküyor. AKP’nin azınlık hükümeti bir diğer alternatif olarak dururken, erken seçim de telaffuz edilen seçenekler arasında.

KOMİSYON RAPORLARI

Edinilen bilgilere göre Başbakan Davutoğlu “Yüzde 41’lik kesimin hassasiyetlerini koruyarak, 13 yıllık istikrarın bozulmaması” argümanıyla hareket edecek ve diğer partilere bu anlayışla yaklaşacak. Muhalefet partilerinin talepleri, AKP’de koalisyon için oluşturulan komisyonların hazırladığı raporlar kapsamında ele alınacak.

Ahmet Davutoğlu birinci turda öncelikli olarak söz konusu parti liderlerinin koalisyona ilişkin kanaatlerini alacak ve AKP’nin görüşlerini paylaşacak. Koalisyon görüşmelerinde Ramazan Bayramı sonrası yapılacak ikinci turda ise düğümün çözüleceği tahmin ediliyor. Bu turda, birinci turda niyetlerini gösteren partilerin “kırmızı çizgiler” ve “ilkeler” doğrultusunda koalisyon için el sıkışması bekleniyor.

Davutoğlu görüşmelerde Cumhurbaşkanı Erdoğan’la ilgili tartışmaların koalisyon görüşmelerinin parçası haline getirilmesini istemiyor.

CHP EKİBİ AÇIKLANMIŞTI

AKP’nin koalisyon çalışmalarını yürütmek üzere CHP konusunda oluşturduğu komisyonun koordinatörü Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik olarak belirlenmişti. Çelik’in koordinatörlüğündeki CHP komisyonu, CHP ile koalisyon müzakereleri için çok boyutlu bir dosya hazırlayarak geçen hafta Ahmet Davutoğlu’na sunmuştu. Davutoğlu’nun CHP ile koalisyon görüşmesine Ömer Çelik’in yanı sıra Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, eski Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, AKP Genel Başkan Başdanışmanı Hüseyin Çelik, AKP Ankara Milletvekili Mücahit Aslan ve AKP Malatya Milletvekili Taha Özhan’ın katılması öngörülüyor.