Eski ABD Moskova Büyükelçisi McFaul, “Ukrayna’ya NATO’ya üyeliğine dair yalan mı söylediniz?” sorusuna gülerek “Evet” cevabını verdi. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Zaharova, ABD’yi sert sözlerle eleştirdi.

Kışkırtan yalan

Dış Haberler

Rusya’nın Ukrayna’ya saldırısının ardından yaklaşık üç ay geçti. NATO’nun sınırlarına yanaşmasına tepki gösteren Putin, yanıtı Ukrayna üzerinden verirken Amerika’dan dikkat çeken açıklama geldi. Rusya ile ABD arasındaki güç mücadelesine sahne olan Ukrayna’daki krize ilişkin açıklamalarda bulunan ABD’li yetkili, adeta Washington’un savaşı kışkırttığını doğruladı.

2012-2014 yılları arasında ABD’nin Rusya Büyükelçisi olarak görev yapan Michael Anthony McFaul, 6 ayda bir düzenlenen ‘Munk Forumu’na konuk oldu. Sputnik’in aktardığına göre, burada Harvard Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Profesörü Stephen Walt ile yaptığı sohbette McFaul, ‘Ukrayna’nın NATO’ya katılma’ olasılığına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

NATO YALANI

Rusya’nın ittifakın doğuya doğru genişlemesi konusundaki endişelerine rağmen ABD’nin Ukrayna konusunda ‘amigoluk’ yaptığını söyleyen Mcfaul, "2021’de diplomatlarımız Ukrayna’yı NATO’ya katılabileceğine inandırmak için çok çaba harcadı, diplomatlar yalan mı söyledi?" sorusuna gülerek, “Evet, ‘gerçek hayat böyle” yanıtını verdi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, McFaul’un açıklamasını Telegram kanalından yaptığı bir paylaşımla yorumladı. ABD’yi sert sözlerle eleştiren Zaharova, “‘Bremen Mızıkacılarının İzinde’ adlı sesli masalda şöyle bir ifade vardı: ‘Ve birden eşeğin giydiği modaya uygun yabancı pantolon üzerinden düştü ve herkes sıradan bir eşeğin kuyruğunu gördü.’ Kısa ve doğru” ifadelerini kullandı.

ABD’nin Ukrayna için özel ürettik dediği İHA’lar da Rus ordusu tarafından hedef alındı. Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü İgor Konaşenkov, Ukrayna’ya ait yaklaşık 1000 İHA’nın vurulduğunu söyledi. Pentagon Sözcüsü John Kirby, Phoenix Ghost Taktik İHA sisteminin Ukrayna’daki savaşta hedeflere saldırı düzenleme ve savaş sahasını gözetleme gibi taktik amaçlar için tasarlandığını belirtmişti.

ZAFERE ULAŞMAK ZOR

Ukrayna Devlet Başkanlığı görevine gelişinin üçüncü yılında bir Ukrayna kanalına eşi Olena Zelenski ile birlikte röportaj veren Volodimir Zelenski, savaşın ancak diplomatik bir çözümle durdurulacağını söyledi. Zafere ulaşmanın zor olduğunu söyleyen Zelenski, “Müzakere masasına oturmadan çözemeyeceğimiz şeyler var. Çünkü biz her şeyi geri almak istiyoruz ve Rusya hiçbir şeyi geri vermek istemiyor" ifadelerini kullandı.

SIKIYÖNETİM UZATILDI

Zelenski ayrıca, ülke genelindeki sıkıyönetim rejiminin 90 gün daha uzatılmasına ilişkin yasa tasarısını onayladı. Meclisin internet sitesinden yapılan açıklamaya göre, ülkedeki sıkıyönetim rejiminin 23 Ağustos’a kadar uzatılmasını öngören yasa tasarısı meclisteki 320 milletvekili tarafından kabul edildi.

Ukrayna’nın güvenlik garantörlüğü konusuna ilişkin de açıklamalarda bulunan Zelenski, "Bugün, güvendiğimiz ortak devletlerden bir güvenlik garantörü çemberi oluşturmaya çalışıyoruz. Bu projeyi onlarla birlikte geliştiriyoruz" diye konuştu.

‘BARIŞ ELÇİSİ’ İTALYA

İtalya Dışişleri Bakanı Luigi Di Maio, İtalya’nın Ukrayna için hazırladığı bir barış planını Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres’e sunduğunu söylemesinin ardından İtalya Başbakanı Mario Draghi ve Zelenski telefonda görüştü.

İtalya Başbakanlığından yapılan açıklamada, "Draghi görüşmede, Rusya’ya yönelik 6. yaptırım paketinin onaylanması ihtiyacı, limanlardaki blokaj kaldırılması gereksinimi ve de Ukrayna’nın Avrupa Birliği’ne katılımı konusunda İtalya’nın Ukrayna’ya olan tam desteğini teyit etti" ifadesi yer aldı.