"Kölelik koşullarının en ağır bedelini kadınlar ödüyor"

Kamu Emekçileri Sendikası (KESK) Kadın Sekreterliği, yazılı bir açıklama yaparak Manisa'da işçileri taşıyan açık kasa kamyonetle tırın çarpışması sonucu 13'ü kadın 15 işçinin yaşamını yitirmesine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İş cinayetlerinde Türkiye'nin dünya birincisi olduğunu hatırlayan KESK Kadın Sekreterliği, Manisa'daki olay için "Yetkililer tarafından muhtemelen yine ''Kaza ve Fıtrat ''olarak değerlendirilecek olan bu katliamın tesadüf olmadığını çok iyi biliyoruz. Bu katliamın sorumlusu yıllardır uyguladığı neo liberal tarım politikalarıyla köylüleri mülksüzleştirip, yoksullaştırarak, ucuz iş gücü için kullanmak isteyen siyasi iktidardır" ifadelerini kullandı.

KESK Kadın Sekreterliği iktidara "Sürekli yaptığı duble yollarla övünen AKP hükümeti, bölgede yaşayanlar tarafından son 16 ayda 20 kişinin ölümüyle sonuçlanan kazaların yaşandığı ve dar olduğu bilinen bu yolda sabah vakti günlük 40-50 tl yevmiye ile çalıştırılmak için kamyonetle tarlaya insan taşırken gerçekleşen bu katliama nasıl bir açıklama getirecek" şeklinde seslendi.

BİR KİŞİ DAHA EKSİLMEYE TAHAMMÜLÜMÜZ YOK

KESK açıklamasının devamında şunların altını çizdi; "Tarım sektöründe 19.yy kölelik koşullarının en ağır bedelini kadınlar ödemektedir. Kadınlar son derece ilkel taşıma ve barınma koşullarında tarım işinde çalışan, aşırı çalışma nedeniyle sağlıklarını en çok yitiren, iş kazalarına en çok uğrayan, hiçbir sosyal güvencesi olmaksızın, çok düşük ücretlerle uzun süreli çalışmaya zorlanan ve sosyalleşme olanakları bakımından en kötü durumdaki işçilerdir.

Artık yeter!!! Bir kişi daha eksilmeye tahammülümüz yok!!!

Her gün en az beş kadının erkek şiddetiyle öldürüldüğü, kendini korumak için tecavüzcüsünü öldürenlerin ağırlaştırılmış müebbet hapisle yargılanmak istendiği, öldürülen kadın katillerinin ise haksız tahrik indirimleriyle ödüllendirildikleri yargı sistemi: “Her yıl yüzlerce ölümün yaşandığı iş cinayetlerinde sermayeden, patronlardan ve siyasi sorumlulardan yana kararlar vermektedir.”