Ankara Valiliği’nin, “Kaçarken trafik kazasında öldü” dediği ancak polis kurşunuyla yaşamını yitirdiği ortaya çıkan Muhammed Alican Razı’nın ölümüyle ilgili davada, polislerin tutuklanması talebi reddedildi.

Kolluk kurşunuyla ölümde tutuklama talebi reddedildi
Alican Razı, aracına açılan ateş sonucu hayatını kaybetti. (Fotoğraf: DHA)

Haber Merkezi

Ankara Valiliği’nin, “Dur ihtarına uymadı, kaçarken trafik kazasında öldü” dediği ancak başından vurularak öldüğü ortaya çıkan 21 yaşındaki Muhammed Alican Razı’nın ölümüyle ilgili 10 polis hakkında “Bilinçli taksirle ölüme neden olmak” suçundan açılan davanın 3’üncü duruşması, Ankara Batı Adliyesi 2’nci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Yargılanan 10 polisin katılmadığı duruşmada, Razı’nın ailesi ile tarafların avukatları hazır bulundu. Sanık avukatları, dosyadaki eksikliklerin giderilmesini ve Adli Tıp Kurumu’ndan (ATK) gelecek olan raporun beklenmesini talep etti. Mermi çekirdeklerinin karşılaştırmasını görsel materyaller kullanarak anlatan aile avukatı Derviş Emre Aydın, “Gönderilen mermi örneklerinin ve çekirdeklerinin eşleştirmesinde ölüme neden olan merminin uzun namlulu silahtan çıktığı bellidir. Sig sauer marka bir silahtan çıktığı bellidir, silahı kullanan kişi ise Muhammet Kılınç’tır” diyerek, konuya dair raporu dosyaya sundu.

Dosyaya gelen görüntü kayıtlarına göre Alican Razı’nın ateş etmediğinin belli olduğunu ifade eden aile avukatı Ümran Hakverdi, “İstenilseydi rahatlıkla maktul takip edilip durdurulabilirdi, bu yapılmamıştır ancak ateş etme yolu seçilmiştir. Ayrıca sanık Muhammed savunmasında ‘bizim ateş etme yetkimiz var’ demiş ancak bu SEGBIS çözümünde yer almamıştır” dedi.

DURUŞMA ERTELENDİ

Sanıkların tutuklanmasını talep ederek söze başlayan aile avukatı Nilüfer Irmak Özkan, “Araç çevirme noktasından geçtikten sonra otomobilin arkasından uzun namlulu bir silahla ateş edilmiştir. Bunun anlaşılacak bir yanı yoktur, olayda öldürme kastı ile hareket edildiği çok açıktır” şeklinde konuştu. İddia makamı, katılan vekillerinin SEGBİS kayıtlarının verilmesine ilişkin talebinin kabulünü, şartların oluşmadığı gerekçesiyle tutuklama taleplerinin reddine karar verilmesi ve eksikliklerin giderilmesi talebinde bulundu. Mahkeme heyeti, İstanbul ATK Fizik İhtisas Dairesi’ne gönderilen rapor sonucunun beklenilmesine, taraf vekillerinin sanıklar Muhammet Kılınç, Ali Evren ve İsmail Uçar’ın tutuklanmaları yönündeki taleplerinin tutuklama şartları oluşmadığından reddine karar vererek duruşmayı 22 Eylül 2023’e erteledi.