Komünist Parti’nin adayı Roussel

Prof. Dr. Ali Arayıcı / Paris

Fransa'da, ilk turu 10 Nisan ve ikinci turu 24 Nisan 2022'de yapılacak olan Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyası çok erken başladı. Cumhurbaşkanı adayları, seçim kampanyasını sürdürüyor. Komünist Partisi'nin Genel Sekreteri Fabien Roussel, 7-9 Mayıs 2021 tarihlerinde üyeler tarafından yapılan oylama sonucunda yüzde 82,36'lık bir oyla Cumhurbaşkanlığı’na aday gösterildi.

Fabien Roussel'in adaylığı, yüz yıllık geçmişi olan bir partinin desteğini umut eden ve daha önceki yapılan seçimlerde kendisini destekleyen Sol Parti Boyun Eğmeyenler Haraketi’nin adayı Jean-Luc Mélenchon için, büyük bir kayıp oldu. Anımsanacağı gibi, 2012 ve 2017 yıllarında yapılan Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Komünist Partisi, Jean-Luc Mélenchon'u desteklemişti.


Komünist Parti, 2007'den beri ilk kez, kendi bayrağı altında Cumhurbaşkanlığı seçimlerine katılacaktır. 2007'deki, Cumhurbaşkanı adayı olan Genel Sekreter Marie-George Buffet idi. Seçim sonucunda, yüzde 1,93'lik bir oy almıştı.

Fabien Roussel, üyelere hitaben yaptığı konuşmada "Başkanlık seçimi savaşını sizinle birlikte yönetmekten heyecan duyuyorum. Bize ait olan bu gücü geri alalım… Mutlu günlerin mücadelesini birlikte üstlenelim. Ayrıcalığı ortadan kaldırmanın zamanı geldi. Mevcut Cumhurbaşkanı ile aşırı sağ arasında bir düet içinde donmuş bir Cumhurbaşkanlığı seçiminin sağlıksız senaryosuna boyun eğmiyorum. Bu, 2017'den beri yaşadıklarımızı yenilemeye yol açacaktır: Artan eşitsizlikler ve Fransız vatandaşları arasında tehlikeli bir şekilde yerleşen bir nefret iklim” dedi. Rousel konuşmasında, çalışma dünyası ve gençler için ulusal bir anlaşma imzalamasını dile getirdi.

SEÇİM KAMPANYASI

Son yıllarda, Fransa'da küresel ekonomik kriz ve Covid-19 salgını dolayısıyla, ırkçılık ve işsizliğin artması, çalışan kesimin ücretlerinin düşük olması, bir numaralı endişe kaynağını oluşturuyor. Bu nedenle, Fabien Roussel Cumhurbaşkanlığı seçimi kampanyasının merkezine bu sorunları koymayı planlıyor. Fabien Roussel, 9 Ekim 2021'den itibaren bir haftalık ırkçılık, iş ve satın alma gücü konusunda, kamuoyunu bilgilendirmek ve mesajlarını iletmek için seferber oldu.

Daha sonra, Fabien Roussel Kasım ayından itibaren toplumsal katmanlarda, farklı iş kollarında çalışanlarla buluşacak. Cumhurbaşkanlığı 1. tur kampanyasında, istihdam, ücretler ve güncel sorunları ele almayı düşünüyor. Televizyon ekranları, yayınlar ve sosyal medya sağ, aşırı-sağ tarafından işgal edildiği için; Fabien Roussel'in sesini kamuoyunda duyurması hiçte kolay değil.

Cumhurbaşkanı adayı Fabien Roussel'in, seçim kampanyası başkanı ve sosyal evlerden sorumlu Paris Belediyesi Başkanı yardımcısı Ian Brossat, “Komünist Partisi'nin adayı, sosyal ve ekolojik sorunu cumhurbaşkanlığı seçimlerinin kalbine koymak, kapitalizmin sorumluluğuna dikkat çekmek ve paranın üzerinde güç elde etme hırsı ile güvence veriyor. Fransızların endişeleri, kamusal tartışmalarda dayatılan kimlik takıntıları arasındaki uçurum çok büyüktür. Sağlık, eğitim, satın alma gücü göz önünde bulundurulacaktır" diyor.

Sorunları halkla birlikte çözeceğine söyleyen Fabien Roussel, asgari ücretin brüt nim 800 avroya yükseltilmesinin yanı sıra, herkese bir iş veya eğitim garantisi veren "yeni bir sosyal güvenlik ağı" öneriyor. Rossel ayrıca, “İstihdam ve iklim için bir kamu bankası oluşturması gerektiğini, emekçiler için, yeni yetkilere dayanan ‘kamu hizmetlerinin endüstriyel yeniden fethi ve canlandırılması’, ‘istihdam, yeniden sanayileşme ve satın alma gücü için başlattığı’ seferberliğin süreceğini söyledi.

İpsos-Sopra Steria araştırması şirketinin gazeteci, yazar ve polemikçi aşırı sağcı Eric Zemmour'un adaylığı dikkate alınmadan, en son Eylül 2021 sonunda yaptırdığı “Önümüzdeki Pazar Cumhurbaşkanlığı seçiminin ilk turu yapılsaydı ve aşağıdaki adaylardan birini seçseydiniz, ilk turda en çok hangisine oy verirdiniz?” anketin sonuçlarına göre adayların aldıkları oy oranları şöyle.

Aşırı-solcu bir adayın yüzde 1.5, solcu Boyun Eğmeyenler'den Jean-Luc Mélenchon yüzde 8, Komünist Partisi'nden Fabien Roussel yüzde 1.5, aşı-sağcı Birleşme Cephesi'nden Marine Le Pen yüzde 22, aşırı-sağcı Fransa Ayağa Kalk'tan Nicolas Dupont-Aignan yüzde 4, merkez-sağcı Cumhuriyetçiler'den Xavier Bertrand yüzde 17, Emmanuel Macron yüzde 25, Sosyalist Parti'den Anne Hidalgo yüzde 9, Yeşiller'den Yannick Jadot yüzde 10 ve Sosyalist Parti'den bağımsız aday Arnaud Montebourg yüzde 2.

Fransa'nın Konuğu Laurent Ruquier'in, "Canlı Yayındayız" programında Eric Zemmour, adaylığını açıklamak için ortamı bekliyor. Ancak, duyurunun sadece bir zaman meselesi olduğunu ima etti: "Şimdilik aday değilim. Aday olmak istediğimde adayım diyeceğim. Karar verdiğimde söylerim. Şimdilik düşünüyorum. İnsanlar var, uzun yıllardır var. Aylarca, yıllarca beni aday olmaya zorlayan, Fransa için iyi fikirlerin bende olduğunu düşünenler”

MACRON İLE LE PEN 2. TURA

Sağın ve solun bölünmüşlüğünden yararlanan, işsizliği ve yabancı düşmanlığını temel alan ırkçı, faşist ve kimlikçi bir politika izleyen; Marine Le Pen'in 2. tura kalma olasılığı çok yüksek. Bu durum karşısında, Cumhurbaşkanlığı seçiminde 2. tura Le Pen'in partisi Birleşme Cephesi ile Emmanuel Macron'nun Cumhuriyet Yürüşü karşı karşıya gelmesi olanaklıdır.