Kömürden elektrik üretiminde zirvedeyiz
Fotoğraf: Depo Photos

Haber Merkezi

Türkiye, haziranda Almanya ve Polonya’yı geride bırakarak Avrupa’nın en büyük ‘kömürden elektrik üreticisi’ oldu. Böylelikle Türkiye, 2023’ün ilk yarısında Almanya’nın ardından Avrupa’nın en büyük ikinci kömür tüketicisi olarak ilk kez Polonya’dan daha fazla kömür enerjisi üretti.

Reuters’ın uluslararası düşünce kuruluşu Ember’in raporundan aktardığına göre Türkiye’nin yılın ilk yarısındaki kömür üretimi, 2018’den bu yana en yüksek seviyesinde. Türkiye’nin kömür yakıtlı elektrik üretiminden kaynaklanan emisyonlar da 2023’ün ilk yarısında 44 milyon tonu aşarak yılın en yüksek seviyesine ulaştı.

Bu miktar Polonya’nın 39 milyon ton. Bu durum Türkiye’yi Güney Avrupa’daki başlıca kömür kirliliği kaynağı yapıyor. Türkiye yakında bölgedeki endüstriyel emisyonların ana merkezi olan Doğu Avrupa’yı gölgede bırakabilir.

2018’den bu yana Türkiye’nin kömür kapasitesi yüzde 9’dan fazla arttı. Aynı dönemde Almanya’da yüzde 15, İtalya’da yüzde 20, Romanya’da yüzde 44 ve Çekya’da yüzde 14’ten fazla düştü. Avrupa’nın kömüre en çok bağımlı ülkesi Polonya’da bile kapasite düştü.

Türkiye ayrıca, Avrupa’nın çeşitli bölgelerindeki azalmaya kıyasla 2023’ün ilk yarısında kömürün elektrik üretim bileşimindeki payını yaklaşık yüzde 36’ya çıkardı.