DİSK, Türk-İş ve Hak-İş başkanları bir araya geldi. DİSK Başkanı Çerkezoğlu “Önümüzdeki günlerde ortak irade beyanı koymak gündemimizde” dedi.

Konfederasyonlar buluştu: Ortak mücadele her an gelebilir

Emek Servisi

Asgari ücret tartışmaları devam ederken 3 büyük işçi konfederasyonu DİSK, Türk-İş ve Hak-İş temsilcileri bir araya gelerek taleplere yönelik görüşme gerçekleştirdi. Türk-İş Genel Merkezi’nde yapılan görüşmeye Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ve Türk-İş Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat katıldı.

Basına kapalı gerçekleşen toplantıda genel başkanlar, 2022'de geçerli olacak asgari ücretin belirlenmesi sürecinde izlenecek yol haritasını görüşerek bu süreçte temel alınacak ilkeler konusunda çalışmalar yapılmasını kararlaştırdı.

ORTAK İRADE KOYMAYA ÇALIŞACAĞIZ

BirGün’e konuşan Arzu Çerkezoğlu görüşmeye ilişkin şu değerlendirmede bulundu: “Asgari ücret tespit komisyonunda işçi tarafını en çok üyeye sahip olduğu için Türk-iş temsil ediyor. Ergün Bey de bizi görüş alışverişinde bulunmak için bir araya getirdi. DİSK olarak asgari ücrete ilişkin görüş ve önerilimizi, yaklaşımımızı paylaştık. Geçen yıl asgari ücretin belirlenmesi noktasında 3 konfederasyon olarak belirli ilkelerde buluşarak ortak açıklama yapmıştık. Önümüzdeki günlerde ortak irade beyanı koymak gündemimizde ancak henüz netleşmedi.”

DİSK’in asgari ücretten vergi alınmaması talebini de hatırlatan Çerkezoğlu konuya ilişkin şunları söyledi: “Vergi konusu çok önemli. Asgari ücretten vergi alınmaması ve diğer ücretlerde de asgari ücret kadar tutarın vergiden muaf tutulması taleplerimiz arasında. Bu miktarın hazineden karşılanmasını talep ediyoruz. Bu anlamda da ortak bir paydada buluşmak konusunda çalışmalarımız devam ediyor.”

Asgari ücrete yönelik talep ve önerilerini önümüzdeki cuma açıklayacaklarını aktaran Çerkezoğlu sözlerine şöyle devam etti: “Her konfederasyon kendi çalışmasını yapıyor. Biz de 19 Kasım’da genişletilmiş başkanlar kurulunu toplayacağız ve gelirde, vergide adalet talebimizi bu kampanya sürecinde nasıl devam edeceğimizi konuşacağız. Asgari ücret bu yıl daha da önemli. Asgari ücreti kasım ve aralık ayı için konuşurken, ekim ayında gündem oldu. Biz asgari ücretin ortalama ücrete dönüştüğünü söylüyoruz ve çalışmalarımızı da buna göre hazırlıyoruz. Salgınla beraber daha da ağırlaşan ekonomik şartlarda belirlenecek ücretin insanca yaşanabilir düzeyde olmasını savunuyoruz.”