Koronavirüs salgını sonrası koruyucu medikal maskelerin karaborsaya düşmesini Meclis gündemine taşıyan CHP’li Taşcıer, Sağlık Bakanı Koca’ya “Corona virüs salgınının ülkemize de ulaşması durumunda medikal maske kıtlığına karşı aldığınız bir önlem var mı?” diye sordu

Koruyucu maskeler karaborsada

BirGün ANKARA

CHP Ankara Milletvekili Gamze Taşcıer, dünyada hızla yayılan koronavirüs salgını sonrası koruyucu medikal maskelerin karaborsaya düştüğü Meclis gündemine taşıdı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Taşçıer, “koronavirüs salgınının ülkemize de ulaşması durumunda medikal maske kıtlığına karşı aldığınız bir önlem var mı?” diye sordu.

Taşcıer, “Birçok ecza deposunda medikal maske kalmamış. En büyük maske ithalatçısı olan Çin dünyaya sattıklarını da yüksek ücretlerle geri satın alıyor. Türkiye’den de çok sayıda maskenin Çin'e geri satıldığını öğrendik” dedi.

MASKE KARABORSADA İLAÇ YOK

Virüsün karantina alanını aşarak dünyaya yayılmasının büyük panik yarattığını ifade eden Taşcıer, şunları kaydetti:

“Dünya Sağlık Örgütü uluslararası kamu sağlığı acil durumu ilan etti. Bu nedenle dünyada maske satışları hızla arttı ve maskeler adeta karaborsaya düştü. Ülkemizde henüz bu virüs ile enfekte bir kişiye rastlanılmamış olsa da maske talebi giderek artıyor. Birçok ecza deposunda medikal maske kalmadı. Çin şirketleri ülkemize sattıkları maskeleri geri satın alıyor. Ayrıca ilaç fiyatlarının belirleneceği bu dönemlerde ilaç kıtlığı da yaşanıyor, aralarında grip ilaçlarınında olduğu150’ye yakın ilaç piyasada bulunamıyor.”

EYLEM PLANI VAR MI?

Sağlık Bakanlığı’nın medikal maskelerin karaborsaya düşmesi ile ilgili atacağı adımları soran Taşcıer, “Ağız yolu ile bulaşabilen virütik hastalıklarda, ağzı ve burnu tam kapamayan, ince maskelerin tam anlamıyla etkili olmadığı bilinmektedir. Olası bir acil durumda, vatandaşların ve özellikle sağlık personelinin tam etkili medikal maskelere ulaşımı nasıl sağlanacaktır? Bu maskelerin karaborsaya düşmesi ve bulunamaması nedeniyle oluşacak panik de göz önüne alındığında, izlenecek eylem planı nedir?” sorularının da yanıtlanmasını istedi.

Taşcıer, ilaçların piyasada bulunamadığı bir dönemde koronavirüsünün Türkiye’de de bir salgına yol açması halinde, Bakanlığın atacağı adımları açıklamasını istedi.

cukurda-defineci-avi-540867-1.