Krediler toplamı ilk kez 1 trilyonu aştı

EKONOMİ SERVİSİ

Ülkede ekonomik kriz ve artan pahalılık nedeniyle temel ihtiyaçların dahi karşılanamadığı bir dönem yaşanıyor. Yüksek enflasyon karşısında gelirlerin erimesi ise halkın daha çok kredilere sarılmasına neden oluyor. Yıllık enflasyonun yüzde 21,31 olarak hesaplandığı kasım ayında bireysel kredi ve kredi kartı borç bakiyesi 1 trilyon 18 milyar liraya yükseldi ve 2020'nin aynı ayına göre yüzde 18 artış yaşandı.


Bireysel kredilerin yüzde 46’sını ihtiyaç kredileri, yüzde 30’unu konut kredileri, yüzde 19’unu kredi kartları ve yüzde 5'ini taşıt kredileri oluşturdu.

Türkiye Bankalar Birliği’nin (TBB) kasım verilerine göre 34,8 milyon kişi bireysel kredi kullanırken kişi başı ortalama kredi bakiyesi de 29,2 bin lira düzeyine çıktı.

Eylül ayında başlayan faiz indirimleriyle dolar kurunun yükselişe geçtiği ancak zirveye ulaşmadığı kasım ayında TL’deki değer kaybıyla birlikte gerileyen alım gücü bireylerin kredi ve kredi kartı borçlarını arttırdığı açığa çıktı. Böylece kasım ayında bireysel kredi ve kredi kartı borç tutarı ilk kez 1 trilyon liranın üzerine çıktı.

Kasımda 134 bin kişi ilk kez kredi kullandı

TBB verilerine göre kasım itibarıyla 34,8 milyon kişinin bireysel kredi ve kart borcu bulunuyor. Bireysel kredi kullanan kişi sayısı takipteki krediler hariç olmak üzere son bir yılda 800 bin kişi arttı.

Kasım itibarıyla ilk defa ihtiyaç kredisi kullananlarda da artış gözlendi. TBB verilerine göre kasımda 197 bin kişi ilk defa kredi kartı, 134 bin kişi tüketici kredisi kullanırken konut kredisi ilk kez kullanan kişi sayısı 30 bin oldu.

2021 yılı kasım ayı itibarıyla İstanbul’da 328 milyar TL, Ankara’da 96 milyar TL ve İzmir’de 67 milyar TL tutarında bireysel kredi bulunuyor. İstanbul, yüzde 25 ile son 12 ayda bireysel kredi bakiyesi en çok artan il oldu.

krediler-toplami-ilk-kez-1-trilyonu-asti-972736-1.