Küresel çapta etkili olan yakıt kıtlığının faturası yurttaşlara kesildi. İngiltere’de enerji şirketlerinin iflasıyla binlerce hanenin elektriğe ulaşması lüks haline geldi. Çin’de ise milyonlarca kişi elektriksiz kaldı.

Krizin bedelini halklar ödüyor

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Başta Avrupa ülkeleri olmak üzere dünyayı kasıp kavuran enerji krizi gün geçtikçe derinleşiyor. Covid-19 pandemisinin ardından enerji piyasasında yaşanan dalgalanmada fiyatlar son üç yılın en yüksek oranlarına ulaştı. Küresel bazda yakıt bedellerinin rekor oranda artması sonucu birçok ülkede halk, haneye yansıtılan yüksek elektrik ve doğalgaz fiyatlarıyla boğuşuyor. Çin’de yakıt kıtlığı nedeniyle bölgesel elektrik kesintileri yaşanıyor. İngiltere’de enerji şirketleri yakıt tedarik edemediği için faaliyetlerini durduruyor.


AVRUPA’DA ELEKTRİK VE DOĞALGAZ KITLIĞI

Doğalgaz fiyatları ilk dokuz ayda Almanya’da yüzde 300, Hollanda’da yüzde 270’in üzerinde arttı. İtalya’da ise fiyatlar son bir ayda yüzde 30 yükseldi. İngiltere’de de elektrik fiyatı dokuz ayda üçe katlandı, söz konusu fiyat artışı son bir ayda ise yüzde 80’i aştı. İngiltere’de yüksek fiyatlar nedeniyle maliyetlerini karşılamayan birçok enerji şirketi faaliyetini durdurdu. İngiltere enerji denetim kuruluşu Ofgem, ülkede üç enerji şirketinin iflas ettiğini bildirdi.

Ofgem’den yapılan açıklamada, Enstroga, Igloo Energy ve Symbio Energy adlı şirketlerin iflas etmesi sonucu 230 bin kişinin daha elektrik hizmeti alamadığı aktarıldı. İngiltere Petrol ve Doğalgazı Platformu verilerine göre, ülkede toptan doğalgaz fiyatları ocak ayından bu yana yüzde 250, ağustostan bu yana da yüzde 70 arttı. İngiltere İş, Enerji ve Endüstriyel Strateji Bakanı Kwasi Kwarteng, yakıt tedariki sorununun aşılabilmesi için İngiliz askerlerinin sürücü olarak göreve başlayacağını bildirdi. Kwarteng, ülkede ağır araç sürücülerinin sayısının yetersiz olması nedeniyle bu kararın alındığını belirtti. Küresel enerji krizinden en derin etkilenen ülkelerden biri de Çin oldu. Ülkede yakıt eksikliği nedeniyle yaklaşık 100 milyon kişiyi etkileyen elektrik kesintileri yaşanıyor. Ülkenin kuzeydoğusundaki Liaoning, Cilin ve Heylongciang eyaletleri elektrik kesintilerinden en çok etkilenirken aralarında Apple ve Tesla gibi küresel şirketlere üretim yapan fabrikaların da olduğu çok sayıda tesiste faaliyetler durdu. Çin’de Apple ve Tesla şirketlerine mekanik parça tedarik eden Eson bazı tesislerde üretimi durdurdu. Bu nedenle iPhone 13 gibi yeni ürünler dahil çok sayıda elektronik ürün için tedarik zincirlerinde aksaklıklar yaşanması bekleniyor.

RUSYA'DAN ENERJİ TEMİN ETME GİRİŞİMİ

Elektrik üretiminin yaklaşık yüzde 60,8’ini kömürden sağlayan Çin, elektrik üretiminin yüzde 7,1’ini doğalgazdan, yüzde 17,9’unu ise hidroelektrikten elde ediyor. Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) verilerine göre, dünyanın en büyük ikinci petrol tüketicisi konumunda bulunan Çin, aynı zamanda küresel elektrikli araç batarya üretim kapasitesinin yüzde 70’ine ev sahipliği yapıyor. Rusya’nın en büyük elektrik üretim ve dağıtım şirketi Inter RAO, daha fazla elektrik almak isteyen Çin’in şirkete başvurduğunu bildirdi. Rusya’da elektrik ihracatı yetkisine sahip tek şirket Inter RAO’dan yapılan açıklamada, Çin’in şirkete elektrik arzını artırması için başvurduğu ve başvurunun değerlendirildiği kaydedildi.