Haciz işlemi için gelen Avukat Burduroğlu’nu darp eden, başına silah dayayan H.H.A. tutuklandı. İzmir Barosu Genel Sekreteri Av. Kayadelen cezasızlığa dikkat çekerek “Bu cezasızlık halleri failleri cesaretlendiriyor” dedi.

Krizin sorumlusu avukatlar değil

Meral DANYILDIZ

İzmir’in Bayraklı ilçesinde haciz işlemi için iş yerine gelen Avukat Ege Ogeday Burduroğlu´nun başına silah dayayıp darp eden ve ölümle tehdit eden H.H.A.’ya, 3 ayrı suçtan tutuklama kararı verildi. H.H.A., silahlı tehdit, kamu görevlisinin görevini yapmaya engelleme ve hürriyete tehdit suçlarından tutuklandı. H.H.A., emniyetteki ifadesinde “Avukata silah çektiğimi hatırlamıyorum” dedi. Saldırganın avukatla beraber gelen çilingiri de darp ettiği ifade edildi.


Avukatlara karşı gerçekleştirilen saldırıları BirGün’e değerlendiren İzmir Barosu Genel Sekreteri Avukat Perihan Çağrışım Kayadelen, problemin iktidarın avukatları sürekli hedef göstermesinden kaynaklandığını vurguladı. Kayadelen, “Biz mesleğimizi icra ediyoruz. İcra ederken de devlet tarafından bize verilen herhangi bir koruma yok. Örneğin, İçişleri Bakanı çıkıyor, ‘avukatlar da işte…’ diye bir cümle kuruyor. Böylelikle sürekli olarak mesleğimiz hedef haline getiriliyor. Bu tarz saldırılar da çok artmış durumda” dedi.

MUTLAKA SİSTEMATİK ÖNLEM ALINMALI

Kayadelen, sistematik bir önlem alınmadığı sürece bu saldırıların devam edeceğini vurguladı ve ekledi: “Bunların önüne geçilmesi için her şeyden önce avukatın bir yargı mensubu olduğunun bilinmesi gerekiyor. Avukat olmadan yargı sistemi olmaz. Buna rağmen maalesef her zaman istenmeyen ayağıyız. Avukat taraf değildir, adaletin yerine getirilmesinde hâkim, savcı ne kadar gerekliyse avukat ondan daha fazla gereklidir.” Kayadelen, sözlerini şu ifadelerle noktaladı: “Bunların sona ermesi için avukata bakış açısının değişmesi, devlet yetkililerinin bu söylemlerden vazgeçmesi gerekiyor. Gittiğimiz noktalarda maalesef yaşam hakkımızı elimizde tutmak için uğraşır duruma geldik.”

***

İktidar hedef gösteriyor

İzmir Barosu da saldırıyı kınamak için İzmir Bölge Adliyesi önünde basın açıklaması gerçekleştirdi. İzmir Barosu Başkanı Özkan Yücel, avukatlara yönelik tüm saldırıların sonuna dek kararlılıkla karşısında olacaklarını belirterek, bu saldırının gerçekleşmesinde icra mahallerinde kolluk kuvvetinin olmamasından kaynaklandığını söyledi. Yücel, “Bunun temel sebebi siyasi iktidar. Ülkede yaşanan ekonomik zorlukların, icra dosyalarının sayısının katlarca artmasının sebebi avukatlar değil” diye konuştu.