‘Millet bir, hedef bir’ sloganıyla gerçekleştirilen AKP kongresinde Erdoğan, 16 yıllık iktidarları boyunca yaşanan krizleri ‘darbe’ söylemiyle açıklamaya çalıştı

Krizlerin adı ‘darbe’ oldu

24 Haziran seçimleriyle birlikte yönetimde ‘tek adam modelini’ resmileştiren AKP Lideri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, dün gerçekleştirilen AKP’nin 6’ncı Olağan Büyük Kongresi ile de hem parti vitrinini hem de tüzüğü ‘yeniledi’. “Millet bir, hedef bir” sloganıyla gerçekleştirilen kongrede ABD mesajlarıyla dikkat çeken Erdoğan, iktidarı boyunca yaşanan krizleri ‘darbe’ söylemiyle açıklamaya çalıştı.

İYİ Parti ve HDP yok
Kongreye CHP, MHP, BBP, Saadet Partisi, DSP, DP ve Hüda-Par temsilcileri katıldı. İYİ Parti ve HDP kongreye katılmadı. Siyasi partilerin yanı sıra sivil toplum kuruluşu, dernek ve vakıf temsilcileri de salonda hazır bulundu.

Yerel seçim mesajı
Erdoğan, kongreye katılmadan önce, içeriye giremeyen partililere seslendi. ABD ile yaşanan krizdeki tavrını tekrarlayan Erdoğan, “Onların dolarları varsa bizim Allah’ımız var ve yolumuza emin adımlarla yürüyoruz, yürüyeceğiz” dedi.
Erdoğan ayrıca, “Yerel seçimlerde bütün büyükşehirleri halkımızdan emanet alacağız” mesajını kullandı. Daha sonra salona geçen Erdoğan, burada “Dönmem geri senin yolundan” şarkısıyla karşılandı. Buradaki konuşmasında bir kez daha ABD krizine değinen Erdoğan, “Oyununuzu gördük meydan okuyoruz (…) Bize stratejik ortak gibi gözüküp de attığı her adımla bizi stratejik hedef haline getirmeye çalışanlara teslim olmadık, olmayacağız” diye konuştu.

Her şey ‘darbeymiş’
Erdoğan şöyle devam etti; “Sokak, yargı-emniyet darbesi yapmaya çalıştılar. Sınır darbesi yapmaya kalktılar, siyaset darbesi yapmaya kalktılar. Kuru, dövizi, faizi kullanarak ekonomik darbe yapmaya kalktılar. Dışarıdan kurdukları tuzaklar yetmedi, içerideki ihanet odaklarını harekete geçirdiler.”

Erdoğan’ın konuşmasının ardından MKYK için seçim yapıldı. İlk kez seçimler tek liste olarak yapıldı ve ilk kez genel başkan adayı da MKYK listesinde yer aldı.

***

Yeni MYK belirlendi

AKP’de yeni Merkez Karar Yürütme Kurulu (MKYK) belli oldu. Yeni yönetimde 27. dönemden 42 milletvekili, 8 milletvekili olmayan üye ve 29 yeni üye var. Bakanlara yer verilmeyen listede 15 kadın yer alıyor. Listede 24 Haziran seçimleri döneminde Suruç’ta yakınları Şenyaşar ailesinden 3 kişiyi öldüren Urfa Milletvekili İbrahim Halil Yıldız da bulunuyor. Yeni listede Abdülhamit Gül, Süleyman Soylu, Bekir Bozdağ, Berat Albayrak ve Burhan Kuzu gibi isimler yer almadı.

Ardından MKYK, Erdoğan başkanlığında bir araya geldi. AKP Genel Merkezi’ndeki toplantı, saat 18.32’de başladı.

Toplantının sona ermesinin ardından Erdoğan tarafından belirlenen MYK üyeleri açıklandı. Parti genel merkezinde basına kapalı gerçekleşen toplantı 2 saat 15 dakika sürdü.

Parti Sözcülüğü’ne Ömer Çelik getirildi. Genel Başkanvekilliği’ne Numan Kurtulmuş getirildi. AKP’de Siyasi ve Hukuki İşlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcılığı’na Hayati Yazıcı, Genel Sekreterliğe Fatih Şahin getirildi. AKP MYK listesinde Erkan Kandemir, Ali İhsan Yavuz, Mahir Ünal, Cevdet Yılmaz, Fatma Betül Sayan Kaya, Mehmet Özhaseki, Lütfi Elvan, Jülide Sarıeroğlu, Vedat Demiröz, Hamza Dağ, Leyla Şahin Usta, Çiğdem Karaaslan yer aldı.