MERAL DANYILDIZ Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir kız çocuğu, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından cinsel istismara uğradı. Kapılarının önünde baygın halde bulunan çocuk Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, mahalle halkı önceki gün geceden beri protesto eylemlerine devam ediyor. Sağlık durumu iyi Dün, Mahalle sakinleri […]

Küçükçekmece’de çocuğa cinsel  istismara karşı tepki çığ gibi büyüyor: Çocukları  korumak zorundayız!

MERAL DANYILDIZ

Küçükçekmece’de 5 yaşındaki bir kız çocuğu, kimliği henüz belirlenemeyen kişi ya da kişiler tarafından cinsel istismara uğradı. Kapılarının önünde baygın halde bulunan çocuk Kanuni Sultan Süleyman Hastanesine kaldırılarak tedavi altına alındı. Olayla ilgili soruşturmaya gizlilik kararı getirilirken, mahalle halkı önceki gün geceden beri protesto eylemlerine devam ediyor.

Sağlık durumu iyi

Dün, Mahalle sakinleri ve kadın komisyonları konuya ilişkin Küçükçekmece Kanarya Karakolu önünde toplanarak bir basın açıklaması, ardından yürüyüş gerçekleştirdi. İlk sözü HDP Ankara Milletvekili Filiz Kerestecioğlu aldı. Kerestecioğlu, çocuğun şu anda hastanede olduğunu ve sağlık durumunun iyi olduğunu söyledi. Çocuğun gün içerisinde evine dönebileceğini aktaran Kerestecioğlu, bilgi kirliliğinin olmaması konusunda hassas davranılması gerektiğine dikkat çekti.

Kerestecioğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Siyasetin de çocukla ilgisi var çünkü çocuk siyaseti diye bir şey var. Ensar olayından itibaren mecliste kurulan çocuk hakları komisyonunda yer aldım. Üç aylık geçici komisyondu. Dört ay sonra o komisyon kalktı. Türkiye’de taciz, tecavüz, istismar bitti mi? Hayır. TBMM’de daimi çocuk hakları komisyonu kurulsun dedik. Bugün bir evladımızın başına gelen başka bir bir gün başka birinin başına gelmesin diye uğraşıyoruz. Önemli olan yapılan suçun önlenmesidir. Bunu çocuklara yaşatmamak önemli olan. Bu suçun faili gereken cezayı alacak.”

Ensar karanlığına geçit yok

Basın açıklamasına katılan Nar Kadın Dayanışması ise, “Bu olay çocuk istismarı yasasını getirmeye çalışanların, Ensar vakasında “Bir kereden bir şey olmaz” diyenlerin ürünüdür. Çocukların hayallerini ve geleceğini çalanlar bu olayın esas sorumlusudur. Yaşananlar Ensar’da Aladağ’da yaşanan karanlığın, sonuçsuz kalmasıdır.”

***

Özge Şahin

Çocuğun üstün yararını gözetmek sorumluluğumuz

Konu ile ilgili BirGün’e konuşan Türk Psikologlar Derneği yönetim kurulu üyesi, Uzman psikolog Özge Şahin konuya ilişkin özetle şunları söyledi:

“Biz uzmanlar olarak biliyoruz ki önleyici ve koruyucu mekanizmalar esastır. Olay ortaya çıkmadan, çocuklar şiddete maruz kalmadan önce müdahale edebilmek oldukça önemli. Bu bağlamda her şeyden önce uzmanlar, yasa yapıcılar, öğretmenler, aileler olarak yapmamız gereken ilk şey sanırım çocuğa karşı şiddetin varlığını kabul etmekle başlayacak. Bu nedenle alana ilişkin farkındalık çalışmaları yapılmalıdır. Çocuğa yönelik şiddet türlerinden biri olan cinsel istismar kısa ve veya uzun vadede çocuğun fiziksel, psikolojik, bilişsel ve sosyal gelişimini etkileme potansiyeline sahiptir ve bu durumdan şiddete maruz bırakılan çocuk kadar çocuğun ailesi, arkadaşları, tanıdıkları ve en nihayetinde toplum da etkilenmektedir”

Erken uyarı sistemi şart

“Yıllardır hem ülkemizde hem de yurtdışındaki alan uygulamalar ve bilimsel araştırmalar istismarın ortaya çıkmasına zemin hazırlayabilecek birçok risk faktörü belirlemişlerdir. Bu risk faktörlerini fark etmek ve şiddet olayı ortaya çıkmadan önce erken uyarı sistemini devreye sokmakta yarar vardır. Her çocuk yaşına uygun olarak ailesinde ve okulda cinsel eğitim almalıdır. Çocuğun üstün yararını temel alan bir çocuk politikası oluşturulmadığı, çocuklar bir birey olarak görülmediği, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve şiddet hayatın her alanında kendini gösterdiği sürece çocuğa karşı şiddet devam edecektir. Bu nedenle toplumun tüm kesimlerinin konuya ilişkin farkındalıklarının artması ve ortak mücadele edilmesi gerekmektedir.”

***

Taksim’deki protestoya gözaltı

5 yaşındaki bir çocuğun cinsel saldırıya maruz kalmasını Taksim Meydanı’nda oturma eylemi yaparak protesto eden Yasemin Babat Kayan isimli kadın, Taksim’de eylemin yasak olması gerekçesiyle gözaltına alındı. Beyoğlu Polis Merkezi’ne götürülen Kayan, ifadesi alındıktan sonra serbest bırakıldı.