Kültürel miras yağmalanıyor!

Özde ÇELİKBİLEK

İSTANBUL’un endüstriyel tarihinin önemli binalarından Bomonti Bira Fabrikası’nın Diyanet’e devredilen bölümlerinin süren davalara rağmen yıkımına devam edildi. İki hafta içerisinde bitirilmesi planlanan yıkım sonrası içerisinde mescit, yurt ve otopark olacak dini kültür merkezinin yapımının başlaması bekleniyor.

İstanbul’un 130 yılına tanıklık eden binanın yerine dini kültür merkezi yapılmak istenmesini BirGün’e değerlendiren TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Esin Köymen, yıkıma tepki gösterdi.

Köymen, şöyle dedi: “Onlar tescilli yapılar olarak koruma altına alınmıştı ve yıkım kararları da 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Yapıların Dönüştürülmesi hakkındaki kanun kapsamında risk statüsü ile verildi. Buna koruma kurulu da izin verdi. Diyanet’e devredildiği için buradaki fonksiyonlarıyla ilgili süreçte problem var. Dolayısıyla Bomonti Bira Fabrikası’nın tarihinden, geçmişindeki bütün bağlarından kopartılması anlamını taşıyor. Orada sadece artık sokağın ismi kaldı, o da ‘birahane’ sokak olarak. Muhtemelen Diyanet’e devredildiği için o da bir zaman sonra değişecek. Dolayısıyla kentin görsel belleği ile ilgili hiçbir şey geriye kalmamış olacak. Tümden hafızayı silmeye yönelik bir çalışma olduğunu görüyoruz. Bunun kabul edilebilir bir durum olmadığını söyleyebiliriz.”

Köymen, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Cevizli’deki TEKEL alanında benzer şeyler olmuştu. Sigara fabrikasının olduğu yer, özel üniversiteye devredildi. Üstelik mülkiyeti bedelsiz olarak devredildi. Mimarlar Odası’nın açtığı davayı dokuz yıl sonra kazanıp, bedelsiz mülkiyet kararını iptal ettirdik. Orada da TEKEL’in tüm hafızası bütün bu çalışmaları kent belleğine saldıran bir özelleştirme süreciyle bağlantılı olarak da kültürel mirasın yağmalanması anlamına geliyor. Bundan önce orada bulunan iki yapı tümden yok edildi ve kentin görselini oluşturan yansımalar bitti.”