Küresel enerji krizinde en kötüsünü henüz görmedik!
Fotoğraf: AA

Haber Merkezi

Uluslararası Enerji Ajansı (UEA) Başkanı Fatih Birol, enerji krizi için en kötüsünün henüz gelmediğini belirterek, fiyat artışları ve enerji arz kesintilerinin daha da artabileceğini söyledi. Sidney’de bir toplantıda konuşan Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol, bu büyüklük ve karmaşıklıkta bir enerji krizini dünyanın daha önce hiç görmediğini belirtti.

Petrol, doğalgaz, elektrik gibi tüm enerji kalemlerinde fiyatların arttığını vurgulayan Birol, bir numaralı doğalgaz ve petrol ihracatçısı Rusya'nın Ukrayna'yı işgal etmesi nedeniyle sistemin krize girdiğini ifade etti.

Bu kışın Avrupa’da çok zor geçeceğini vurgulayan Birol, “Bu dünya ekonomisi üzerinde ciddi etkileri olabilecek önemli bir endişe” dedi. Düşük karbonlu enerjiye geçişin mevcut küresel enerji krizinden destek alacağına dair iyimserliğini dile getiren Birol ülkelerin konuya yönelik taahhütlerine işaret etti. Birol, 1970’lerde petrol krizinin enerji ve yakıt verimliliği anlamında önemli yeniliklere kapı açtığını da belirttiği konuşmasında, “Rusya’nın Ukrayna’yı işgali ile başlayan sürecin hükümetlerin yenilenebilir enerjiye geçiş hızları üzerinde benzer bir etki yaratabileceğini” de aktardı. Birol, emisyon azaltma hedefleri ile arz güvenliğinin acil olarak karşılanması ihtiyacı arasındaki gerilime dikkat çekerek mevcut darboğazın fosil yakıt üretimine daha fazla yatırım yapılmasına yol açmaması gerektiğini söyledi.

UEA Başkanı Birol çatışmayı çözmenin zor ama imkansız olmadığını belirtti.

SHELL LNG TESİSİNDEN SEVKİYATLARI DURDURDU

Uluslararası enerji şirketi Royal Dutch Shell, Avustralya'da bulunan dev yüzer sıvılaştırılmış doğalgaz (LNG) tesisi Prelude'den sevkiyatı durdurdu. Şirketten yapılan açıklamada, işçilerle ödemeler konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle Prelude LNG tesisinden 11 Temmuz itibarıyla kargo sevkedilmeyeceğini bildirdi. Yetkililer 11 Temmuz gecesi vardiyanın tamamlanmasının ardından Prelude'nin sevkiyatının kapandığını ifade etti.

Shell, Prelude LNG terminalinden gönderdiği kargoların büyük kısmını Asya pazarına yönlendiriyor. Söz konusu anlaşmazlık nedeniyle tesisten ihracat gerçekleşmemesinin küresel doğal gaz pazarında fiyat artışına neden olabileceği belirtiliyor. Dünyadaki ilk yüzer LNG platformu olarak bilinen Prelude, son 10 yılda Avustralya'da inşa edilen 8 LNG projesinin sonuncusu olarak biliniyor. Shell'in yüzde 67,5 pay sahibi olduğu Prelude yüzer LNG üretim tesisinde, Japon Inpex'in yüzde 17,5, Güney Koreli Kogas'ın yüzde 10 ve Tayvanlı CPC'nin yüzde 5 hissesi bulunuyor. Batı Avustralya kıyılarındaki Prelude gaz sahasında 2044'e kadar demirli kalması planlanan tesis, yıllık 3,6 milyon ton LNG, 1,3 milyon ton kondensat ve 400 bin ton LPG'yi üretip ihraç etmek üzere tasarlanmıştı.