Siyaset hayatına geçtiğimiz ay giren Halkın Ses iParti (HSP) 1. Olağan Kongresi başladı. Atatürk Spor Salonu’nda gerçekleştirilen ve oldukça kalabalık gerçekleşen kongrede 201 delege, genel başkan ve Genel İdare Kurulu(GİK) üyeleri için oy kullandı. ‘Başbakan Numan’ sloganlarının atıldığı kongrede, "Güneşe akın var akın, Doğuşu yakın" pankartı açıldı. AKP, CHP ve BDP'den temsilcilerin katıldığı kurultayda SP'den hiç bir ismin bulunmaması dikkat çekti.
HSP Genel Başkanı Numan Kurtulmuş konuşmasında salonda bulunanlara “yoldaş, gönüldaş" diye seslendi. Bugüne kadar mevcut siyasete iki farklı üslup kullanıldığını öne süren Kurtulmuş şunları söyledi: “İki farklı siyaset tarzı oldu. Biri CHP'nin İttihat Terakki'den miras alarak getirdiği toplumu adam etme anlayışındaki siyaset tarzıdır. Bunlar tepeden inme bir şekilde 150 senedir bu topraklarda milleti yöneteceklerini zanneden bir gruptur. Bir de bunların karşısında zannederek milletin oy verdiği bir güruhtur. Milletten oy alıp, Ankara'da yerli ve küresel egemenlerin önünde boyun eğerler. Ankara'da Karagöz-Hacivat oyunu oynarlar. Yıllardır sesiniz Ankara'ya gelmeden duvarlara çarpar döner.”
SİYASİ YELPAZEYE KARŞIYIZ
Numan Kurtulmuş HSP’yi şu cümlelerle tarif etti: “Sağ-sol, ilerici-gerici, muhafazakar-milliyetçi gibi tanımlar milleti bölerek kolay siyaset yapmak için uydurulmuştur. Türkiye’nin hangi meselesini ele alsan korku psikolojisi ile konuşacaksın. ‘CHP yaptırmıyor’ diyeceksin. CHP’de ‘Bu AKP var ya yaşam tarzımızı tehdit ediyor’ diyecek. Yok öyle siz yelpazenizi istediğiniz taraftan sallarsanız bu millet yelpaze lafını bir daha yutmayacaktır. Biz sağcı solcu muhafazakar parti olmayacağız. Biz halkın partisi olacağız. Biz siyasi yelpazeye karşıyız.”
PİR SULTAN’IN SÖZLERİ
Kurtulmuş iktidar ve muhalefet partilerini eleştirirken Pir Sultan Abdal’ın “Dönen dönsün ben dönmezem yolumdan” sözlerini kullandı. Referandumda alınan yüzde 58 ile yüzde 42’nin üzerinden hesap yaptıklarını dile getiren Kurtulmuş, “Kimi 42’yi paylaşamıyor. Kimi de 58’i anlamıyor. Bizim hesabımız yüzde 100’ün üzerinden bir hesaptır. Biz halkın sesinin yolunu açmaya çalışan insanlar olarak bize bırakılan dar alanda siyaset yapmak için sırasını bekleyen insanlar gibi yapmıyoruz. CHP ve MHP’nin yaptığı gibi ‘acaba sıra bize ne zaman gelir” dedi.

Hugo Chavez’e davetiye

İlk kongreye davetliler arasında Paraguay Devlet Başkanı Fernando Lugo, Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, Bolivya Devlet Başkanı Evo Morales ve Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio Lula da Silva da vardı.  HSP, ses getirecek pek çok isme, katılmayacak olsalar bile simgesel davetiyeler gönderdi. Bu isimler arasında Polonya'nın efsanevi işçi lideri ve eski Cumhurbaşkanı Lech Walesa ile İngiltere eski Başbakanı Tony Blair'in İslam'ı seçen baldızı Lauren Booth da yer aldı. HSP, İslam dünyasının önde gelen liderleri ile STK temsilcilerine de çok sayıda davetiye gönderdi.

Erbakan: HSP’ye vaktim yok

Saadet Genel Başkanı Necmettin Erbakan da Ankara’da konuştu. Partisinin Genel İdare Kurulu (GİK) toplantısı öncesinde açıklamalarda bulunan Erbakan, muhtemelen 12 Haziran 2011 tarihinde seçim yapılacağını belirterek, ''Bu seçim Türkiyemiz için ölüm kalım meselesidir'' dedi. Erbakan, açıklamalarının ardından bir gazetecinin, ''HSP'nin bugün yaptığı kongreyle ilgili değerlendirmeniz nedir'' sorusuna, ''Hiçbir şeydir. Böyle şeylere ayıracak vaktimiz yok'' karşılığını verdi.