Danıştay, Kütahya'da Zenit Madencilik’in altın-gümüş madeninin kapasite artırımı için yapılan acele kamulaştırma kararını iptal etti.

Kütahya’da acele kamulaştırma kararı iptal edildi

Kütahya’nın Simav ve Tavşanlı ilçesine bağlı Örencik, Dağardı, Kavaklı, Evciler ve Avcılar sınırları içerisinde madencilik faaliyetini genişletmek isteyen Zenit Madencilik şirketine karşı bölge halkının mücadelesi sürüyor.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 8 Ekim 2021'de şirketin maden ocağı artırımı projesi için “çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) olumlu” kararı verdi.28 Ekim 2021 tarihinde Cumhurbaşkanı kararı ile bölgede 638 bin 837 metrekarelik alanda şirketin projesi için acele kamulaştırma kararı alındı.

"KARAR HUKUKA AYKIRI"

Kararın iptali için arazi sahipleri açtığı dava sonrasında, Danıştay 6. Dairesi, acele kamulaştırma kararını iptal etti. Kararda, acele kamulaştırmanın hukuka aykırı olduğu belirtildi. 

Kararda, "Acele kamulaştırma prosedürünün uygulanması için gerekli olan acelelik halinin somut olarak ortaya konulamadığı sonucuna varıldığından, dava konusu Cumhurbaşkanı Kararının dava konusu parsele ilişkin kısmında hukuka uyarlık görülmemiştir" denildi. 

Bölge halkı, altın ve gümüş madeni açılması ve maden alanının çok daha fazla genişletilmesi için bu kararın alındığını ifade ederek, topraklarını ne pahasına olursa olsun koruyacakları belirtti.

BİLİRKİŞİNİN REDDİ TALEBİ REDDEDİLDİ

Öte yandan geçen pazartesi günü ÇED olumlu kararına karşı açılan dava kapsamında bilirkişi keşfi yapıldı.

Keşif  öncesi  davacılar, bilirkişi heyetinde halk sağlığı uzmanı, jeofizikçi ve biyolog bulunması, mahkemece seçilen maden mühendisi bilirkişinin daha önce Bursa’daki bir maden projesinde halkı bilgilendirme toplantısında şirket lehine çalışması nedeniyle bilirkişiliğinin reddi isteminde bulundu. Bu talep Bursa 3. İdare Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yeniden yapılan keşifte ise söz konusu maden mühendisi, maden etki sahasında bulunan on binlerce yıllık mağaraların kayaç yapılar olmadığını ve karstik yapılar olduğunu  beyan etti.