Kutsal Evcimen hakkında "Erdoğan ve Soylu'ya hakaret" gerekçesiyle hapis cezası

Halk müziği sanatçısı Kutsal Evcimen, 2019 yılında sosyal medya hesaplarından yapmış olduğu paylaşımlar nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'ya hakaret ettiği iddiasıyla 11 ay 20 gün hapis cezası ve idari para cezasına çarptırıldı.

Kutsal Evcimen, 7 Mart Salı günü İstanbul Anadolu Adliyesi 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde hakim karşısına çıktı.

Mahkeme, Evcimen'e Erdoğan'a karşı ‘Cumhurbaşkanına hakaret' suçunu işlediği gerekçesiyle önce 1 yıl hapis cezası verdi. Ancak eylemin umuma açık sosyal paylaşım sitesinde gerçekleştirilmesi nedeniyle ceza 6'da 1 oranında artırıldı. Bu düzenlemeyle Evcimen’in cezası 1 yıl 2 aya yükseldi.

Suçun sosyal medya üzerinden işlenmiş olmasını arttırım gerekçesi gören mahkeme, daha sonra Evcimen’e verilecek cezanın geleceği üzerindeki olası olumsuz etkiler oluşturmaması için lehine takdir indirimi uyguladı. Ceza, bu kez 6'da 1 oranında indirilerek 11 ay 20 gün hapis olarak düzenlendi.

Toplam 14 bin 80 TL adli para cezası ödeyecek olan Evcimen, Erdoğan ve Soylu’nun avukatlarına toplam 18 bin 400 TL de vekalet ücreti ödeyecek.