Maraş merkezli depremlerin ardından yıkılan Isias Otel’de toplam 67 kişi hayatını kaybetti. Yaşamını yitiren 35 kişi Kuzey Kıbrıs'lı ortaokul voleybol takımı kafilesindendi. Cinayeti araştırmak için Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde özel komite oluşturuldu. Komite, Türkiye’deki yetkililerle görüşmek için 3-7 Nisan tarihlerinde Türkiye’ye gelecek.

Kuzey Kıbrıs Meclisi’nin İsias Otel ön raporu açıklandı: Komite Türkiye’ye geliyor

Adıyaman’da bulunan ve 6 Şubat’taki depremlerin ardından yıkılan Isias Otel’de 32’si rehber ekibi, 35’i ise Kuzey Kıbrıs’lı ortaokul voleybol takımı kafilesinden toplam 67 kişi hayatını kaybetti. Isias Otel cinayetinin hukuki ve adli sürecinin izlenmesine ilişkin Kuzey Kıbrıs Meclisi’nde kurulan geçici özel komite 21 Şubat-24 Mart tarihlerini kapsayan ön raporu Meclis’e sundu.

Bugün Kıbrıs’ın haberine göre, komite tarafından yapılan açıklamada “Başbakanlık, Kıbrıs Türk Barolar Birliği, Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği ve çeşitli üniversitelerimizden alanında uzman hocalarımızın katılımında verimli bir çalışma yapmıştır” ifadelerine yer verildi.

Komite, Türkiye’deki yetkili kişilerle istişarede bulunmak üzere 3-7 Nisan tarihleri arasında Türkiye’ye gideceğini duyurdu.

Komite, şu ana kadar yaptığı tespit ve değerlendirmeleri ise 7 maddede şu şekilde özetledi:

“1) Komitemiz Başbakanlık tarafından komite toplantımızda yapılan sunumda depremden dolayı 35’i Adıyaman İsias Otelinde olmak üzere toplam 49 vatandaşımızı kaybettiğimiz ve 945 vatandaşımızın da depremden etkilendiği bilgisini teyit etmiş; ayrıca Adıyaman İsias Otel, Hatay Saray Otel, Osmaniye Uçar Otel ve Hatay Kırıkhan Öğretmenevi enkazlarından numune alınması ve bu konularla ilgili adli soruşturma başlatılmasına ilişkin olarak Bakanlar Kurulunun almış olduğu kararlar doğrultusunda yapılan girişimler sonucunda hem Adıyaman İsias Otelinde hayatını kaybeden 35 vatandaşımızın hem de Hatay’da bulunan Saray Otel, Uçar Otel ve Kırıkhan Öğretmen Evi’nde hayatını kaybeden 7 vatandaşımızın hayatını kaybetmesine neden olanlar hakkında cezai soruşturma başlatıldığı bilgisine ulaşmıştır.

2) Adıyaman Cumhuriyet Başsavcılığı 27/2/2023 tarihinde KKTC adli makamına yaptığı yazılı müracaatla Türkiye Cumhuriyeti ile KKTC Arasında Hukuki, Ticari ve Cezai Konularda Adli Yardımlaşma Sözleşmesinin Uygun Bulunduğu Hakkındaki Kanun gereği Adli Yardımlaşma talebinde bulunmuştur.

3) Türkiye’de İsias Otelin çökmesiyle ilgili olarak 2023/2394 dosya numarası ile cezai soruşturma başlatılmış, enkazdan numuneler alınmış ve zarara neden olduğu iddia edilenler hakkında ilk adli işlemler yapılmıştır. Bu bağlamda üç kişi tutuklanmış, iki kişi ise aranmaktadır. Bu ilgililerin hepsi otelle yakından bağlantılı kişilerdir ve diğer sorumluların da sürece dahil edilip edilmeyeceğine karar verilmesi için soruşturma devam etmektedir.

4) Kıbrıs Türk Barolar Birliği Başkanı Sn. Hasan Esendağlı komitemize gelerek İsias Oteli ile ilgili başlatılan davaya dahil olmak için gerekli olan vekaletnamelerin alındığı, vekaletnamelerin dosyaya girdiği ve istinabe için gerekli işlemlerin başlatıldığını Komitemiz ile paylaşmış olup yapılacak olan şikayetler ve alınacak ifadelerle ilgili çalışmaların devam ettiği bilgisini Komitemize vermiştir.

5) DAÜ Mühendislik Fakültesi öğretim üyesi Sn. Serhan Şensoy ve Kıbrıs Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanı Sn. Tunç Adanır da Komitemiz toplantısına katılarak İsias Oteli ile ilgili yaptıkları inceleme çalışmaları hakkında Komitemizi bilgilendirmişler ve ilk nazarda otel binasında ciddi yapım ve/veya tasarım hatası olduğunu ve otelin yapımında eksik ve/veya hatalı malzeme kullanıldığını ifade ederek bu yerin otel olmadan önce apartman olarak tasarlandığı ve sonradan otele dönüştürüldüğü iddiasında bulunmuşlardır.

6) Bu bağlamda inşaat ve otel izninin ne zaman ve nasıl alındığının ve yapı denetiminin doğru yapılıp yapılmadığının tespitinin önem arz etmekte olduğu bilgisine ulaşan Komitemiz, Türkiye Cumhuriyeti Adıyaman Savcılığı ile ilgili taraflar ve idari kurumlar arasında yapılan yazışmaları yakından takip etmek ve dava süreciyle ilgili olarak Türkiye Cumhuriyeti’ndeki yetkili kişilerle temas ve istişarede bulunmak üzere 3-7 Nisan 2023 tarihleri arasında Türkiye’ye gitme kararı almıştır.

7) İsias Otelinde hayatını kaybeden vatandaşlarımızın aileleri ile 8 Mart 2023 tarihinde yaptığı toplantıda görüşmüş ve Türkiye’deki dava süreciyle ilgili olarak kendilerini bilgilendirerek, konuyla ilgili taleplerini dinleyen Komitemiz; Hatay’da, Osmaniye’de ve Hatay Kırıkhan’da hayatlarını kaybeden vatandaşlarımızın aileleriyle de yarın görüşerek istek ve taleplerini dinleyecektir.”

NE OLMUŞTU?

Maraş merkezli depremlerin ardından Adıyaman’da yer alan 10 katlı Isias Otel çökmüş, enkaz altında kalan 67 kişi hayatını kaybetmişti. Isias Otel’in sahibi Mehmet Fatih Bozkurt, 2014-2019 yılları arasında AKP’den Adıyaman Belediye Meclisi Üyesi olarak görev yapmıştı. Gözaltında bulunan Ahmet Bozkurt ise Adıyaman TÜGVA’nın Yüksek İstişare Kurulu'nda yer alıyordu.

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) İnşaat Mühendisliği Bölümü, Isias Otel’den alınan numuneleri inceleyerek hazırladığı ön inceleme raporunda beton kalitesinin düşük olduğu, inşaatta dere çakılı ve dere kumu kullanıldığı tespitlerinde bulunmuştu.