Le Monde Yorum için Okmeydanı'nda Türkiye basını Fransız

ERK ACARER / @ecarer

Fransız Le Monde, tüm üyeleri cezaevinde bulunan Grup Yorum'a destek vermek ve haber yapmak için İdil Kültür Merkezi'ne geldi.

Son üç ayda 10 üyesi gözaltına alınıp tutuklanan Grup Yorum üyeleri, Türkiye'de yeterince haber olmasa da dış basın tarafından ilgiyle izleniyor.

le-monde-yorum-icin-okmeydani-nda-turkiye-basini-fransiz-218468-1.

Le Monde, 31 yıldır çizgisinden hiç ödün vermeyen Grup Yorum'un hem hikayesini hem de üzerlerindeki hiç bitmeyen baskıyı haberleştiriyor. Le Monde muhabiri Marie Jego Grup Yorum'un yasakla bütünleşen öyküsünü hayretle dinliyor.

Son olarak müzik grubuna ait İdil Kültür Merkezi'nde bulunup üyelerin tutuklanmasına yol açan çekiç, gaz maskesi ve derginin örgüt metaryeli sayılmasını da şaşkınlıkla karşılıyor.

Grup Yorum Avukatlarından Ebru Timtik, İdil Kültür Merkezi'ne röportaj için gelen Le Monde gazetesi muhabiri ve çevirmenine üyelerin cezaevi süreci ile bilgileri aktardı ve şu ifadeleri kullandı:

"Çok cesursunuz. Geçen yıl İngiltere'den gelen insan hakları savunucusu Stefan Kacinski sadece İdil Kültür Mekezi'nde bilgi almak için bulunduğu sırada tutuklandı. İki ay cezaevinde kaldıktan sonra sınır dışı edildi."

Timtik, Le Monde'e OHAL döneminden beri Türkiye'deki baskıların daha çok arttığını da anlattı.