Bu yıl yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrenci LGS’ye girecek. Ancak 213 bin 128’e çıkarılan kontenjan uzmanlara göre hiç de yeterli değil. Konuya ilişkin Eğitim Sen Genel Başkanı “Bu ‘artış’ yaşanılan sorunları kesinlikle çözmemektedir” derken Eğitim Uzmanı Soğuk “Okulların niteliği düşebilir” şeklinde konuştu

Liselerin kontenjanı artırıldı ama yeterli değil: Sorunlar çözülmüyor

MERAL DANYILDIZ

4+4+4 sistemi dolayısıyla yaklaşık 1 milyon 800 bin öğrenci 20 Haziran’da Liseye Geçiş Sınavı’na (LGS) girecek. Son yılların rekorunu elinde tutan bu sayı kontenjanın 213 bin olması sebebiyle velileri, öğrencileri ve eğitimcileri endişelendiriyor. Mezun olan öğrenci sayısı baz alınarak 2019 yılında 140 bin olan sınavlı okul kapasitesinin bu sene yüzde elli artışla 213 bin 128’e çıkarılması uzmanlara göre hiç de yeterli değil. TEOG’un kaldırılmasıyla öğrencilerin sınav stresinden uzaklaşacağı vaadi de gerçekleşmedi. Öğrenciler yüzde 10’luk dilime girmek için daha da fazla stres yaşıyor.

Konuyu BirGün’e değerlendiren Eğitim Sen Genel Başkanı Feray Aytekin Aydoğan’a göre TEOG’dan LGS’ye geçişle birlikte öğrencilerin sorunları daha da derinleşti. Aydoğan, şöyle konuştu: “Yalnızca yüzde onluk olarak ifade edilen dilime giren öğrencilerin merkezi sınavla öğrenci alan okullara yerleştirileceği dayatması öğrencilerde kaygıyı daha da güçlendirdi. Özel lise sayısı son 7 yılda yüzde 340; özel liseye giden öğrenci sayısı ise yüzde 400 arttı. 1 milyon 400 bin öğrencimizin örgün eğitim dışına çıktığı, (Açık lise 1 milyon 389 bin 937) istediği okula yerleşemediği için özel liselere giden öğrenci sayısının 7 yılda yüzde 400 arttığı, yine yüz binlerce öğrencimizin talep doğrultusunda akademik lise yapılmadığı için istemediği okul türlerine mecbur bırakıldığı bir gerçeklikle yaşıyoruz.”

SORUNLAR DAHA DA ARTACAK

Aydoğan, merkezi sınavla öğrenci alan okulların kontenjanının 213 bin civarına yükseltilmesine ilişkin ise şu ifadeleri kullandı: “Bu ‘artış’ yaşanılan sorunları kesinlikle çözmemektedir. Öğrencilerin yüzde doksanının yerleşeceği adrese dayalı yerleştirmede akademik liselerin sayısının ve kontenjanlarının yetersizliği özellikle bu sene 4+4+4’ün 8’inci yılında LGS’ye girecek öğrenci sayısının yüzde 50 artarak 1 milyon 800 bine yaklaştığı bir gerçeklikte geçmiş yıllarda yaşanan sorunları daha da artıracaktır. Akademik liselerin kontenjanları artırılmalı, tercih edilmeyen, boş kalan okul türleri dönüştürülmelidir.”

LİSELER KALABALIKLAŞACAK

Eğitim Uzmanı Onur Soğuk ise, 4+4+4 sisteminden dolayı bu sene ilk defa sekizinci sınıflarda çok daha fazla mezun verileceğini kaydetti. Kontenjan artırmanın yeterli olmadığına dikkat çeken Soğuk, “Kontenjanla sınava giren öğrenci sayısıyla açılan nitelikli okul dediğimiz kontenjan bir hayli azdı. MEB ise buna bir önlem alabilmek için kontenjanları artırdı. Yine de yetmiyor. Bazı öğrenciler istedikleri bu nitelikli okullara giremeyecekler. Kontenjan artırımının şöyle bir sıkıntısı da olabilir, nitelikli okulların seviyesi düşebilir. Önceden belki 120 öğrenci alan bir okul, şu anda 240 öğrenci alacak. Bu da sınıfların kalabalıklaşmasına neden olacak. Bu durum okulların eğitim seviyesini de düşürebilir. Bu yığılmadan dolayı MEB geçen yılın kontenjanlarına oranla okul kontenjanlarını artırdı ama şüphesiz bu da yetersiz olacaktır. Türkiye’deki tüm liselerin dokuzuncu sınıfları geçen seneye oranla çok daha fazla mevcutlu olacaktır. Öğrenciler bir şekilde yerleşebilir ancak hem mevcudu kalabalık okullara yerleşecekler hem de istemedikleri okullara gitme ihtimalleri yüksek” şeklinde konuştu.