Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesiyle vize kısıtlaması getirdiği Cezayir arasındaki gerginliğin geçmesini diledi.

Macron'dan Cezayir açıklaması: Dileğim sükunete ermek

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, ülkesinin kuzey ve batı Afrika ülkeleriyle olan ilişkilerine dair değerlendirmede bulundu.

Macron, France Inter kanalına verdiği röportajda, Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulmecid Tebbun ile arasında oldukça samimi bir ilişki olduğunu belirterek "Umarım, durumu sakinleştirebiliriz çünkü karşılıklı konuşarak ilerleme sağlanacağına inanıyorum" dedi.

Fransa'yı Cezayir tarihindeki sorumluluğunda mazur gösteremeyeceğini ifade eden Emmanuel Macron, iki ülke arasındaki anlaşmazlıklara rağmen ilişkilerde iyi yönde ilerleme olmasını istediğini dile getirdi.

TALİBAN’A “ŞARTLI TANIMA”

Macron, ayrıca Afganistan'daki Taliban hükümetini resmen tanımaları için bazı şartları olduğunu vurguladı. Cinsiyet eşitliği ve insani yardım operasyonlarının devamı konusunda taviz vermeyeceklerini ifade eden Macron, Taliban'dan bölgedeki tüm terör gruplarını kınamalarını ve onlarla iş birliği yapmamalarını istediklerini kaydetti.

GERGİNLİK FRANSA'NIN MAĞRİP ÜLKELERİNE VİZE KISITLAMASIYLA BAŞLADI

İki ülke arasındaki gerginlik Fransa'nın geçen hafta Cezayir, Tunus ve Fas vatandaşlarına yönelik vize kısıtlaması getirmesiyle başlamıştı.

Cezayir, vatandaşlarına vize kısıtlaması getirdiği gerekçesiyle Fransa'nın Cezayir Büyükelçisi François Gouyette'yi Dışişleri Bakanlığına çağırarak kararı protesto etmişti.

Macron'un Le Monde gazetesinde 2 Ekim Cumartesi günü yayımlanan Cezayir'in sömürge tarihini Fransa nefreti üzerine inşa ettiğine dair sözleri üzerine Cezayir yönetimi 3 Ekim Pazar günü hava sahasını Fransız askeri uçaklarına kapattığını duyurmuştu.

1954'TE BAŞLAYAN BAĞIMSIZLIK MÜCADELESİ

Fransa'nın, Afrika kıtasındaki sömürgeci tarihinin en güncel ve en kanlı örneğini teşkil eden Cezayir, 1954'te bağımsızlık mücadelesine başladı.

Cezayir, 8 yıl süren bağımsızlık mücadelesiyle bu uğurda en ağır bedel ödeyen ülkelerden biri kabul edilirken, yaşanan büyük acılar Fransa'nın Afrika'dan çekilirken bıraktığı "kara leke" olarak tarihe yazıldı.

Ülkede yıllar süren insanlık dışı savaşta yaklaşık 1,5 milyon Cezayirli hayatını kaybetti, milyonlarca insan yerinden oldu.

Fransa'nın, 1830'dan beri Cezayir'e kültürel anlamda da soykırım uyguladığı belirtiliyor. Cezayir'in kendi mahalli kimliğinin dışında 300 yıllık Osmanlı tarihinin de büyük ölçüde ortadan kaldırılmasına neden olan Fransa, ülkede birçok kültürel ve dini eseri kendi tasarrufunda istediği gibi dönüştürdü.

Paris yönetimi, bugüne kadar sömürgeci politikaları nedeniyle devlet olarak Cezayir'den resmen özür dilemezken, Cezayir Mücahitler Bakanlığı, sömürge yılları ve sonrası dönemle ilgili 4 dosyanın iki ülke arasında hala beklemede olduğunu belirtiyor. Fransa, yüzlerce belge ve eser içeren Cezayir arşivini ise ülkeye geri göndermeyi kabul etmiyor.