Charlie Hebdo davası başlarken Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Fransa’da dine hakaret hakkının korunduğunu söyledi. Macron, gazetecilerin işine karışamayacağını kaydetti.

Macron: Dine hakaret özgürlüğünü korumakla yükümlüyüm


14 sanığın bulunduğu Charlie Hebdo davası başlıyor. Davada baş sanık Türkiye kökenli Fransız vatandaşı Ali Rıza Polat.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Fransız hukuku çerçevesinde ülkede "dine hakaret hakkı"nın korunduğunu söyledi.

Macron, bu açıklamayı Charlie Hebdo saldırganlarına yardım etmekle suçlanan kişilerin yargılandığı dava başlamadan kısa süre önce yaptı. Salı günü Lübnan’ın başkenti Beyrut’u ziyareti sırasında konuşan Macron, Fransa'da dine hakaret içerikli ifade ve tasvirlerin vicdan özgürlüğü çerçevesinde değerlendirildiğini kaydetti.

DW Türkçe'nin haberine göre Macron, Cumhurbaşkanı olarak vicdan özgürlüğünü ve dolayısıyla dine hakaret özgürlüğünü "korumakla" yükümlü olduğunu ifade etti. Macron, gazetecilerin editöryel kararlarına ilişkin hükme varmanın kendisinin görevi olmadığını söyledi.

Yaptığı açıklama kapsamında Macron, 2015 yılının Ocak ayındaki saldırıda yaşamını yitiren kişileri de andı.

Paris’te Çarşamba günü başlayan davada radikal İslamcı saldırganlar Cherif ve Said Kuaşi kardeşlere yardım etmekle suçlanan 14 şüpheli yargılanıyor. Dava, Fransa'da radikal İslamcı saldırılar konusunda şimdiye kadar görülen en büyük dava olma niteliğinde.

CHARLİE HEBDO KATLİAMI

7 Ocak 2015 tarihinde, yerel saatle 11.30'da Said ve Cherif Kouachi, Fransızca yayın yapan hiciv dergisi Charlie Hebdo'nun Paris'teki ofisine saldırmıştı. Saldırı tüfeği ve diğer silahlarla yapılan saldırıda 11 kişi hayatını kaybetmiş, 11 kişi yaralanmıştı.

Saldırı, 1989'da Christian Dornier tarafından düzenlenen saldırıdan beri Fransa'da gerçekleştirilen en fazla kayıplı saldırı.