Daha önce mahkeme tarafından durdurulan dini tesis ile rekreasyon alanı projesini AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi 2021 yılında mecliste tekrar kabul etti. Belediyenin mallarına çöktüğünü belirten esnaflar dava açtı.

Mağdur eden kamulaştırma

Berkay SAĞOL

Mahkeme kararlarına rağmen Gülsan Sanayi Sitesi’ni dini tesis ile rekreasyon alanı ilan eden Samsun Büyükşehir Belediyesi ile esnaf karşı karşıya geldi. Düşük kamulaştırma bedellerine tepki gösteren esnaf belediyeye dava açtı.

2015 yılında yıkılma kararı verilen 3 yıl sonra mahkemenin tarafından iptal edilen dini tesis ile rekreasyon alanı olarak yapılmak istenen proje 2021 yılında AKP’li Samsun Büyükşehir Belediyesi tarafından tekrar kabul edildi. Belediyenin ‘yeni’ projesinden Gülsan Sanayi Sitesi’nde bulunan yaklaşık 2 bin esnafa kamulaştırma tebligatları gönderilmeye başlanırken, düşük kamulaştırma bedellerine esnaflar tepkili.


Gülsan Sanayi Sitesi Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Ülker, sanayi esnafı istimlak bedeli önerisinin çok düşük olduğunu ifade ederek tapu maliklerine ait yeşil alanları ticaret alanına çevirip sattığı iddiası ile dava açtıklarını söyledi. Öte yandan projeye Mimarlar Odası Samsun Şubesi’nin de dava açtığı öğrenildi. Sanayi sitesinin içinde bulunduğu alanı dönüştürecek olan Samsun Büyükşehir Belediyesi burayı Millet Bahçesi’ni içine alacak şekilde tasarlayacak. Alanın içinde Selattin Camii külliyesi, kültür ve eğitim alanları, 252 dönümlük botanik bahçesi yer alacak. Dernek başkanı Ülker, sitenin dönüşüne karşı olmadıklarını ancak modern bir ticaret merkezi olmasını talep ettikleri belirti. Ülker, belediye başkanına örnek proje sunduklarını ancak reddedildiğini aktardı. İptal edilen projenin ikinci kez 2021 yılında onaylandığını ancak yeni haberdar olduklarını belirten Ülker şöyle konuştu: “Böyle bir alanda metrekare birim fiyatı 2 bin TL, yapı içinde olanlar için metrekare birim fiyatı da 2 bin 500 TL olarak teklif ediliyor. Binalarımızın kullanım-yıpranma bedelleri düşüldüğünde bu fiyat metrekare başına bin TL’ye denk gelecek. Bu fiyatlara halı dahi alınamaz. Bu da ne kadar büyük hak kaybına uğradığımızı gösteriyor. Gülsan Sanayi Sitesi’nin karşı tarafında bulunan 1. Sanayi Sitesi’nde Samsun Belediyesi tarafından yeşil alandan ticari alana çevrilen bir parselin metrekare fiyatı 2021 yılında 20 bin TL üzerinden kamulaştırıldı.”