Antalya’da Kızıldere Katliamı’nın 50’nci yılında yapılan eylemde konuşan SOL Parti İl Başkanı Aydın, BES Şube Başkanı Mol ve iki Halkevleri üyesi baskınla gözaltına alındı. 4 kişi hakkında iki gün gözaltı kararı verildi.

Mahirleri anmak gözaltı sebebi

Haber Merkezi

Antalya'da, SOL Parti İl Başkanı Aysel Aydın, Büro Emekçileri Sendikası (BES) Şube Başkanı Devrim Mol ve Halkevi Şube Başkanı Gülkan Gülseven ile Halkevi üyesi Ferdi Şabanoğlu, Kızıldere Katliamı'nın yıl dönümü nedeniyle yapılan anma gerekçe gösterilerek ev baskınıyla gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi, Tokat’ın Niksar ilçesindeki Kızıldere Köyü’nde Mahir Çayan ve 9 yoldaşının 30 Mart 1972’de öldürülmesinin 50’nci yıldönümünde düzenlenen eylemde konuşmak oldu. Dün yapılan baskında, gözaltına alınanlara yapılan ev aramalarında, Mahir Çayan’ın Toplu Yazılar’ı ile çok sayıda kitaba el konuldu. Haklarında 2 gün gözaltı kararı verilen 4 kişi, Antalya İl Emniyet Müdürlüğü’ne götürüldü. Avukatlar dışında kimseye bilgi verilmeyeceği belirtildi.

İKTİDARIN BASKI POLİTİKASI

SOL Parti tarafından yapılan açıklamada, 4 kişinin ifadeye çağrılmak yerine evinin basılmasına tepki gösterildi. Açıklamada, “İfadeye çağırmak yerine eve baskın düzenlenmesi siyaset yapma hakkına açıkça bir saldırıdır. Halkı açlığa ve yoksulluğu mahkûm eden AKP iktidarı, yeni baskınlarla muhalefeti susturarak seçimlere uzanacak süreci yeni bir olağanüstü hal dönemi olarak örgütlemeye çalışıyor. Bu baskı ve yıldırma politikalarına teslim olmayacağız. İl Başkanımız Aysel Aydın ve gözaltına alınan BES ve Halkevleri üyeleri derhal serbest bırakılsın” denildi.

Halkevleri'nin açıklamasında ise “Baskı ve yasaklarınız ne 1 Mayıs'ı ne de çöküşünüzü engelleyemeyecek. Yenileceksiniz. Gözaltılar derhal serbest bırakılsın. Kahrolsun Faşizm” ifadeleri kullanıldı.

BES Antalya Şubesi de şu açıklamayı yaptı: “Şube Başkanımız Devrim Mol bu sabah katıldığı eylemler gerekçe gösterilerek gözaltına alındı. Yaklaşan 1 Mayıs ve yetki süreci öncesi iktidarın sendikalarımıza dönük baskısı artıyor. Ne yaparlarsa yapsınlar boyun eğmeyeceğiz. Şube Başkanımız derhal serbest bırakılsın.”

DEVRİMCİLERİ ANMAK SUÇ OLAMAZ

Gözaltılara ilişkin dün Antalya Emek ve Demokrasi Güçleri’nin çağrısıyla Attalos Meydanı’nda eylem yapıldı. Gözaltıların yaklaşan 1 Mayıs eylemini zayıflatmaya yönelik olduğunu söyleyen Antalya ve Demokrasi Güçleri adına konuşan Hasan Alkan, şu ifadeleri kullandı: “Gözaltılara bahane olarak 30 Mart’ta yapılan Kızıldere anması gösterilmiştir. Geçen yıl eylül ayında yine aynı bahanelerle yine şafak baskınlarıyla çok sayıda kurum yöneticileri ve üyeleri gözaltına alınmıştı. Sosyalist hareketin ve ülkemizin tarihinde önemli bir yer tutan 50 yıl önce hayatlarını kaybeden sosyalist kişiliklerin anılması iktidarı neden bu kadar rahatsız etmektedir. Antalya’da kolluk yasal ve meşru dernek, sendika, parti yöneticilerini karşı şafak baskınlarıyla gözaltına almak işini alışkanlık haline getirmiştir. Bu arkadaşlarımızın hepsi adresleri belli, işyerleri belli kentimizin kurum başkanları ve üyeleridir. Arkadaşlarımızın yanındayız. Arkadaşlarımızı uydurma gerekçelerle kriminalize edemezsiniz. Hiç kimse tarihsel devrimci önderleri anmaktan suç oluşturmaya çalışmasın. Başaramazsınız.”