Ankara 7. İdare Mahkemesi, Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın 2021 yılındaki Atatürk Orman Çiftliği Anadolu Bulvarı alternatif yol güzergahlarına ilişkin imar değişikliğini “Dava konusu güzergahı gerekli kılacak, teknik ve bilimsel olarak somut gerekçelerin ortaya konulmadığı ve planların hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle iptal etti. Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, “Atatürk Orman Çiftliği Atatürk’ün bize emanetidir, yol geçen hanı değildir” dedi.

Kaynak: ANKA
Mahkemeden Atatürk Orman Çiftliği kararı: Plan değişikliği iptal edildi
Fotoğraf: AA

Ankara 7. İdare Mahkemesi, Atatürk Orman Çiftliği'nden geçmesi planlanan alternatif yol güzergahlarına ilişkin imar değişikliğini iptal etti.  

Mimarlar Odası Ankara Şubesi’nin açtığı davada “Dava konusu güzergahı gerekli kılacak, teknik ve bilimsel olarak somut gerekçelerin ortaya konulmadığı ve planların hukuka aykırı olduğu” gerekçesiyle iptal edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yargının aldığı kararların Mimarlar Odası'nın haklılığını ortaya koyduğunu söyledi. 

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, tarafından iptal davasında Ankara 7. İdare Mahkemesi, planlanan yolun 1. derece doğal ve tarihi sit alanı olan Atatürk Orman Çiftliği'nden geçtiğini, dava konusu güzergâhı gerekli kılacak, teknik ve bilimsel olarak somut gerekçelerin ortaya konulmadığını ve planların hukuka aykırı olduğunu belirterek, söz konusu planlara ilişkin dava konusu işlemi iptal etti.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, yaptığı yazılı açıklamada mahkemenin kararını değerlendirdi. 

Tezcan Karakuş Candan, şunları kaydetti. 

"ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ'NİN YAPILAŞMAYA AÇILMASINA KARŞI MÜCADELE EDECEĞİZ"

“Atatürk’ün şartlı bağışla halkına emanet ettiği Atatürk Oman Çiftliği’nin habitatını bozan, bütünlüğünü parçalayan, kamu yararına aykırı, rant ve talan planlarının peşini bırakmayacağız. Yargı’dan peş peşe gelen bu kararlar, bu plan değişikliklerinde ısrarın yanlışlığını ortaya koyarken, haklılığımızı tekrar tekrar gözler önüne seriyor. Bilirkişi raporunda yer verilen ‘Geçmişten günümüze atılan adımlar ile AOÇ arazisinin erozyonunun devam ettiği ve bu durumun Atatürk’ün vasiyet mektubunda yazan kullanımlar ile örtüşmediği; dava konusu yol güzergahı ile AOÇ arazilerinin parçalanmasının, tarihi ve doğal kimliğinin, kente kattığı imgenin yok olmasının önünün açıldığı; bu bakımdan plan değişikliğinin koruma mevzuatı ve ilkleri ile planlama esasları ve şehircilik ilkelerine uygun olmadığı’ ifadeleri de, AOÇ’nin geçmişten bugüne parça parça yok edilmeye çalışıldığını ortaya koymaktadır. Atatürk Orman Çiftliği’nin yollarla bölünerek, yapılaşmaya açılmasına karşı bilim ve tekniğin rehberliğinde mücadeleyi sürdüreceğiz”

"ATATÜRK ORMAN ÇİFTLİĞİ ATATÜRK’ÜN BİZE EMANETİDİR"

“Atatürk Orman Çiftliği Atatürk’ün bize emanetidir, yol geçen hanı değildir. Kararın gerekçesinde yolun yapılmasına başlanılması halinde telafisi güç veya imkansız zararlar yaşanacağı da dile getirilmiştir. Yetkilileri yeni plan değişiklikleri yaparak hukuku arkadan dolanmak yerine, kamu yararını gözetmeye, AOÇ’yi rant için yollarla talan etmeye son vermeye ve yargı kararlarının gereğini yerine getirmeye davet ediyoruz."