Orhan Kara, bir yılda iki defa Cumhuriyet rekoru kıran genç işsizler ordusundan... Bir yandan etüt merkezlerinde matematik öğretmenliği yapan Kara diğer yandan da akşam pazarlarında ikinci el oyuncak satarak geçinmeye çalışıyor.

Matematik öğretmeni işportacılık yapıyor

MAHİR BAĞIŞ

Genç işsizlik rakamlarının rekorlar kırdığı dönemin çarpıcı örneklerinden biri 29 yaşındaki matematik öğretmeni Orhan Kara.

Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Matematik Bölümü'nden mezun olan Orhan Kara, etüt merkezinde yarı zamanlı öğretmenliğin yanı sıra hem özel ders veriyor hem de akşam pazarlarında oyuncak satıyor. Üniversite okuduğu dönemde işportada oyuncak satmaya başlayan Kara, “Mezun olduktan sonra da oyuncak satmaya devam etmek zorunda kaldım, çünkü hayatımı sürdürmek için para kazanmam gerekiyordu” dedi.

KPSS’DEN UMUDUM YOK

Üniversiteyi kazandığında matematik öğretmeni olacağının hayallerini kuran Kara, “KPSS’ye hazırlığı, mülakatları, atamaları hep birlikte en az 2-3 yıla ihtiyaç var. Bu kadar zamanda benim yaşamımı geçindirecek param yok. Ayrıca KPSS’den yüksek puan alsam da atanacağıma inanmıyorum çünkü mülakatı ve güvenlik soruşturmalarını geçebileceğimi sanmıyorum” diye konuştu.

KPSS’den umudu olmadığı için etüt merkezlerinde çalışan Kara, “Yarı zamanlı öğretmenlikten kazandığım asgari ücretin yarısı bile değil. Geçinebilmek için bu para yetmiyor çünkü ev kirası, elektrik, su gibi birçok temel ihtiyaç var. Bu yüzden de akşam pazarlarında ikinci el oyuncak satıyorum” ifadelerini kullandı.

Artık geleceğini kurmak istediğini söyleyen Kara, “Şu an için öğrenci gibi yaşamaya devam ediyorum fakat birkaç yıla evlenmeyi düşünüyorum. Evlenmek için de fazlaca para gerekiyor’’ diye konuştu.

Sabahları erken saatlerde evden çıktığını ve gece yarılarına kadar çalıştığını anlatan Kara, “Yarı zamanlı çalışmamdan kaynaklı sigortam da yarım ödeniyor. Ben de çözüm olarak hastalanmamaya çalışıyorum” diyerek güvencesizliğin altını çizdi.

İŞPORTASINA DA İZİN YOK

Tezgâh açtığı Kızılay’daki Konur, Yüksel ve Karanfil sokaklarında son on gündür akşam pazarının yasaklandığını ifade eden Kara, “Pazarın neden yasaklandığını sorduğumuzda polisler cevap olarak ‘valilik emri’ diyorlar.

Fakat başka hiçbir gerekçe yok. Akşam pazarı özellikle öğrencilerin geçim kaynağı. Sadece pazardan kazandığıyla geçinen insanlar var. Son on gündür pazara çıkamadığım için cebimde hiç para kalmadı. Etüt merkezinin maaşları geç yatabiliyor, bu durumda da idare etmek çok güç oluyor’’ şeklinde konuştu.