MEB'in yayımladığı bir yönetmelik “TEOG geri mi geliyor?” tartışmalarına yol açtı. Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Bozdoğan, “TEOG uygulanamaz. MEB, yönetmeliğin yanlış anlaşıldığı açıklaması yaptı, bu yönetmelik gerçekten oldukça özensiz yazılmış” dedi

MEB’in özensiz yönetmeliği kafa karıştırdı

BURCU CANSU - @burcu_cansu

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’te yer alan “Ortaöğretim kurumlarına yerleştirme, nakil ve geçişler” ile ilgili madde karışıklığa neden oldu.

“TEOG geri mi geldi?” tartışmasına yol açan geçici maddelerde, “ (1) Bu Yönetmelikte yer alan yerleştirme, nakil ve geçişlere ilişkin hükümler, 2018-2019 eğitim ve öğretim yılından itibaren ortaokul ile imam hatip ortaokullarının 8 inci sınıfını tamamlayıp ortaöğretim kurumlarına yerleşen öğrencileri kapsar.
(2) Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarih itibarıyla ortaöğretim kurumlarında öğrenimlerine devam eden öğrencilerin nakil ve geçişleri; bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce yürürlükte olan Yönetmelik hükümlerine göre yürütülür” ifadeleri yer aldı.

TEOG UYGULANAMAZ

Eğitim Sen Genel Yükseköğretim ve Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, BirGün’e yaptığı açıklamada, “TEOG uygulanamaz. Okulöncesi ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nde 31 Ocak 2018 tarihinde yapılan değişiklikle merkezi ortak sınavlar kaldırıldı ancak bu günkü yönetmelikte yer verilen geçici maddeye göre yeni sistemin gelecek yıl uygulanacağı yorumları yapıldı. MEB, yönetmeliğin yanlış anlaşıldığını ifade ederek açıklama yaptı, bu yönetmelik gerçekten oldukça özensiz yazılmış” dedi.

TEKİN'İN TWEET'İ EKSİK

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in " Yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok” açıklamasını değerlendiren Bozdoğan, “Tekin’in tweeti ‘nakiller ve geçişler’ ile ilgili dese de geçici maddenin kendisinde açıkça ‘yerleştirme, nakiller, geçişler’ ifadeleri belirtilmiş. Yönetmelik incelendiğinde de ‘merkezi sınava girenler, adrese dayalı bağlı olarak’ yerleştirilenler yönetmelikte ‘yerleştirme’ olarak kabul ediliyor. Özensizlik olabilir. Bakanlık sehven yazıldığını kabul etmemek için sadece ‘nakil ve geçişleri kapsar’ demiştir” diye konuştu.

ÖZENSİZ YAZILMIŞ

Yönetmelikte yapılan değişikliklerin bu yıl sekizinci sınıfta okumakta olan öğrencileri kapsamayacağını belirten Bozdoğan, “Yönetmelik gelecek yıl nakilleri ile ilgili. İkinci maddede de halen liseye devam eden öğrencileri kapsıyor. Bunların geçiş ve nakillerinde bu yönetmelik değil bir önceki yönetmelik uygulanır.

Bu sadece nakil ve geçişleri kapsar diyor ama geçici maddede açıkça nakiller de yazıyor. Ciddi bir özensizlik var. Yönetmeliği yazanlar yönetmeliğe de hakim olmayabilir. Bir boşluk oluştu. Muhtemelen yeniden bir düzenleme veya düzeltme olacaktır, bu yönetmelik özensiz yazılmış” dedi.

ADRESE DAYALI ALIM

Bozdoğan ayrıca bu yönetmelikle sınavla öğrenci alacak olan okulların Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri, Proje okulları ve Anadolu Teknik Liseler olarak belirlendiğini ve proje okulu olmayan Anadolu liselerinin adrese dayalı öğrenci alacağını ifade etti. Bozdoğan, kamuoyunda çokça tartışılan Fen Liseleri, Sosyal Bilimler Liseleri ve Proje Okullarının öğrenci kontenjanlarının 5 şubeyle sınırlandırılmasından da bu değişiklikle vazgeçildiğini belirtti.

YUSUF TEKİN'İN TWEETİ

MEB Müsteşarı Yusuf Tekin’in sosyal medya hesabı twitterdan “Ortaöğretim yönetmeliğindeki değişiklik yayımlandı. Yine okuma yazma bilmeyenler yanlış yorumlarla kafa karıştırıyor. Hep kötü niyetten kaynaklanıyor. Düzeltme gereği hissettim. Yönetmelik şu an 8. sınıfta okuyup 9. sınıfa yerleşecek bütün öğrencileri kapsıyor. Geçici madde ise nakil ve geçişleri düzenliyor. 2018-2019 eğitim öğretim yılında 9. sınıfa başlayan öğrencilerin nakil ve geçişleri. Yani eski öğrenciler eski hükümlere göre nakil yaptıracaklar demek. Daha açık yazayım: Yanlış arayanlar okuma yazma bilmiyor. Herhangi bir yanlışlık yok. Açıklamak istedim. Herkese hayırlı olsun” paylaşımı yaptı.

***

BAKAN YILMAZ'DAN AÇIKLAMA

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, yönetmeliğe dair yaptığı açıklamada, TEOG'un bu sene yapılmayacağını söyledi.

Yılmaz, şöyle konuştu:

"Bugün bir yönetmeliğimiz yayımlandı. Bu yönetmelik aslına bakınca bu yıl uygulayacağımız sistemi de açıklayan sistem. Merkezi sınavın ne olduğunu, merkezi sınavla hangi okulların öğrenci alacağı düzenlendi. Bir de geçici madde konuldu. Geçici madde şunu söylüyor. Diyor ki bu zamana kadar bir önceki usulle okula girmiş olanların okul değişiklikleri kendi sistemlerine tabi. Bu yıl TEOG olmayacak. Adresi dayalı yerleştirmeyle evlere en yakın okul sistemini dikkate alarak, diğer belirlediğimiz hususlarla birlikte öğrencilerimizi yerleştireceğiz. Sadece çok az bir kısım, yüzde 10 gibi bir öğrencimiz merkezi sınavla okula alınacak. Yönetmenlik buna ilişkindir. Dolayısıyla TEOG'un bu yıl yapılacağı doğru değildir" dedi.