İzmir'de bir veli, sınıfta kalanların bir derslikte toplanmasını öngören Milli Eğitim genelgesinin iptali için, öğrencileri 'zenci ilan etmek' anlamını taşıdığı ve fırsat eşitliğine aykırı olduğu gerekçesiyle Danıştay'a başvurdu

Milli Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Genel Müdürlüğü tarafından okulların açılmasından n gün önce yayınlanan 11649 sayılı "Tereddüt Edilen Hususlar" konulu genelgenin ilk 5 maddesinin yürütmesinin durdurulması ve iptali istemi ile Danıştay'da dava açıldı. Dava dilekçesinde sınıfta kalan öğrencilerin bir sınıfta toplanmasının bu öğrencilere "zenci" demek olduğu kaydedilerek bakanlığın yanıtı beklenmeksizin genelgenin yürütmesinin durdurulması istendi.

İzmir Şehit Erkan Özcan Lisesi öğrencisi kızına velayeten Gülhan Akgün'ün açtığı davada öğrencinin 2005-2006 eğitim ve öğretim sezonu sonucunda başarısız olmuş olduğu ve sınıfta kaldığı belirtildi.

'SABIKALI MUAMELESİ'
Milli Eğitim Bakanhğı'nın 7. 9. 2006 tarihli genelgesi ile sınıf tekrarına karar verilen öğrencilerin 8 kişiyi bulması durumunda aynı okulda bir sınıfta toplanması düşünüldü. Öğrenci velisi Akgün'ün avukatı bu düzenleme nedeniyle Danıştay'a başvurarak uygulamanın bazı öğrencileri "zenci ilan etmek" anlamını taşıdığını öne sürdü.

Dava dilekçesinde "Davaya konu genelge insan haklarına, demokrasinin temel ilkelerine, hukuk devleti ilkesine, Anayasa'ya, Milli Eğitim Temel Kanunu'na ve Orta Öğretim Ders Geçme ve Sınav Yönetmeliği'nin ilgili hükümlerine de aykırıdır. Sınıfta kalan öğrencilere ayrı bir sınıfın açılması,onları 'sabıkalı' öğrenci konumuna koymaktır. Bu durum öğrencinin psikolojisinin altüst olması anlamına gelir. Diğer yandan sınıfta kalanların aynı sınıfta toplanması, fırsat ve imkan eşitliğine de aykırı bir durumu ifade etmektedir" denildi. Birgün

ve okullar AÇILDI
İLK
ve ortaöğretimde okuyan yaklaşık 14 milyon öğrenci dün ders başı yaptı. Yeni eğitim öğretim yılının ilk günü İstanbul'da tüm belediye ekiplerinin trafik çalışmalarına yoğunlaşması ve alınan yoğun önlemler sayesinde trafik sorunundan uzak geçti. Eskişehir'de bakım ve onarım görecek okulların ihalelerinin zamanında yapılmaması nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılı sorunlu başlarken Adana'da öğrenciler eğitim yılına öğretmensiz başladı.

»20 OKUL YIKIM BEKLİYOR
İstanbul Valisi Muammer Güler, kentte yaklaşık 2 milyon 300 bin öğrencinin yeni eğitim ve öğretim yılına başladığını belirterek, "Bu yıl 20 okulumuzu daha yıkacağız. Önceki sene de 54 okulu yıkmıştık. Yıktığımız okulların yerine çok daha büyüklerini, daha güçlü ve daha modernlerini depreme dayanıklı şekilde inşa ediyoruz. Dünya Bankası kredisiyle yürüttüğümüz proje kapsamında 6oo'e yakın okulda güçlendirme çalışmaları yapılıyor. Yüzde 25'lik bölümü tamamlandı. Okullarımızı fiziki açıdan en iyi normlara kavuşturacağız" dedi.

»ESKİŞEHİR SORUNLU BAŞLADI
Eskişehir'de bakım ve onarım görecek okulların ihalelerin zamanında yapılmaması nedeniyle yeni eğitim-öğretim yılı sorunlu başladı. Bakım ve onarım çalışmaları 2006-2007 eğitim-öğretim yılına yetiştirilemeyince öğrenci ve veliler yetkililere tepki gösterdi. Fatih Anadolu Lisesi'nde öğrencisi bulunan Metin Yılmaz, okulun girişinde çatı aktarımının halen devam ettiğini belirterek, inşaat artıklarının bulunduğu okul bahçesinin de eğitim görmeye müsait olmadığını söyledi.

»'ÖĞRETMENİMİZİ İSTİYORUZ'
Adana'da, öğretmenleri norm kadro fazlalığı nedeniyle geri çekilen Mithat Paşa İlköğretim Okulu 5-C sınıfı öğrencileri, Milli Eğitim Müdürlüğü önünde aileleri ile eylem yaptı. Ellerinde çeşitli pankartlar ve dövizler taşıyan öğrenciler, sloganlar atarak, öğretmenlerinin görevine devam etmesini istedi. Milli Eğitim Müdürlüğü önünde toplanan öğrenci ve veliler adına konuşan Çetin İşbulan, eğitim-öğretimde kesinti olmaması gerektiğini belirterek, "Çocuklarımız bu öğretmene alışmıştı. En azından ilk kademeyi bitirene kadar aynı öğretmenin ders vermesini istiyoruz. Öğretmen değişikliği, çocuklarımızın okula gitme ve öğrenme isteğini olumsuz etkiler" dedi. Çocuklar, daha sonra velileriyle birlikte Milli Eğitim Müdürlüğü binasına giderek, topladıkları imzaları teslim etti.

»ŞANLIURFALI ÇOCUKLAR HÂL TARLADA
Şanlıurfa Milli Eğitim Müdürü Mehmet Küçük, okulların tatile girdiği haziran ayından bu yana çok sayıda ailenin çalışmak için çocuklarıyla birlikte çeşitli bölgelere gittiğini, bu nedenle öğrencilerin okulların açılışına yetişemediğini belirtti. İl genelinde 20 bin civarında öğrencinin tarım işçiliği yapan aileleriyle birlikte tarlalarda çalıştığı için ders başı yapamadığını belirten Küçük, daha önce yaptırdıkları bir istatistiğe göre 28 bin öğrencinin okuldan erken ayrıldığını tespit ettiklerini de sözlerine ekledi.

MİLLİ EGITIM'E SİYAH ÇELENK: 'Okullar rantçıların, tarikatların arka bahçesi olmayacak'
NECLA DULKADİROĞLU
ANKARA
I illi Eğitim Bakanhğı'nın (MEB) "Ders Kitapları İnceleme Yönetmeliği"nde değişiklik yaparak Talim ve Terbiye Kuru-lu'nu (TTK) işlevsiz hale getirmesi, Eğitim Sen üyeleri tarafından bakanlık önüne siyah çelenk konularak protesto edildi. Bakanlık önünde toplanan Eğitim Sen üyesi öğretmenler, bir basın açıklaması yaptı. Eğitim Sen 2 No'lu Şube Başkanı Özgür Bozdoğan, yeni eğitim öğretim yılının yine sorunlarla başladığını belirterek, bakanlığın uygulamalarını sert bir dille eleştirdi.

TTK'nin yetkilerinin bir yönetmelik değişikliğiyle elinden alındığına dikkati çeken Bozdoğan, "Bakan Çelik, eğitim alanını bir duvara benzeterek, 'Bu duvar benim. İstediğim renge, istediğim boyacıya boyatırım' dedi. AKP'nin eğitimi gericileştirmesi-ne asla izin vermeyeceğiz. Milyonlarca çocuğun eğitim aldığı okullarımızı tarikatların ve rantçıların arka bahçesi yaptırmayacağız" dedi. Ders kitaplarının hükümetin belirlediği akademisyenlerce iktidarın istediği şekilde piyasaya sürüldüğünü söyleyen Bozdoğan, Çelik'in 2003 yılında ders araç ve gereçlerinde yaptığı tahribatı şimdi ders kitaplarına yapmaya çalıştığını ileri sürdü.

Okula alışamadılar çünkü öğretmenleri yok!
2006-2007 Eğitim-Öğretim dönemi öncesi ilkokula yeni başlayacak olan öğrencilerin okula alışmaları için bu yıl başlatılan "Eğitim öncesi okula alışma" projesi Ardahan'da öğretmen yokluğundan dolayı istendiği gibi gerçekleşmedi. Bir çok öğretmenin rapor alması ve Ardahan'a gelmemesi yüzünden okula alışmaları için aileleri ile birlikte bir haftadan önce okullara gelen birinci sınıf öğrencileri okullarını öğretmensiz tanıdı.

Ardahan İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Yıldırım tarafından da doğrulanan öğretmen sorunu, başta Türkçe, kimya, matematik, fizik gibi ana branşlardaki derslerin boş geçmesine neden oldu. Sorunun giderilmesi için gayret sarfettiklerini dile getiren Yıldırım, "2006-2007 eğitim-öğretim yılı, 1. sınıf öğrencilerinin okula alışmalarına yardımcı olmak için bir hafta erken açıldı. Ardahan'da bazı köy okullarımızda bir öğretmen var. Tek öğretmen de birkaç gün rapor almışsa, o köyde okul öğretmenin raporu bitinceye kadar açılamıyor. Birden fazla öğretmenin görev yaptığı okullar için sıkıntı yok. Bir öğretmenin birkaç gün gelmesinin yokluğunu bir diğer öğretmen kapatırken, tek öğretmenli okullarımızda bu sıkıntıyı aşamıyoruz," dedi. Fakir Yılmaz Ardahan

GENEL BAŞKAN DİNÇER, EĞİTİM SEN'İN 'EĞİTİMDE RUTİN UYGULAMALAR' RAPORUNU AÇIKLADI: Katkı payı ve polis rutine bindi
ÖZLEM ZORCAN
ANKARA
Eğitim Sen'in 'Ortaöğretim Kurumlarındaki Rutin Uygulamalar' araştırmasına göre, okulların yüzde 69'u okul bölgesine polis ekiplerini davet ediyor. Katkı payı toplamanın da rutinler arasında yer aldığının belirtildiği raporda, okul türü açısından en az payın imam hatip liselerinde toplandığı belirtiliyor.

Eğitim Sen Genel Başkanı Ala-addin Dinçer'in açıkladığı rapora göre, okulun dış kapısında, müdür ya da öğretmenler odasının önünde öğrencilere nöbet tutturulması okulların yüzde 68'in-de görülürken, öğrencilerin sıraya sokularak içeri alınması okulların tamamına yakınında yaşanıyor.

Okulların yüzde 75'inde öğrencilere giyim kuşam denetimi yapıldığının belirtildiği raporda şu bilgiler yer aldı:

» Ortaöğretim kurumlarına polis davet edilmesi, rutinler arasına girmiş bulunuyor. Normal liselerde son dönem içinde okula polis davet eden okul oranı yüzde 60'ları buluyor. Bunu ticaret ve meslek liseleri izliyor. Okulların yüzde 69'u ise okul civarında polis kontrolü istiyor. Bu oran, İstanbul'da yüzde 94'e, İzmir'de yüzde 88'e, Karadeniz Bölgesi'nde ise yüzde 77'ye ulaşıyor."

» Rapora göre, okulların yüzde 16'sın-da ÖSS hazırlık kurslarının düzenleniyor. Kurslar, Karadeniz ile Güneydoğu'da her 3 okuldan birinde bulunuyor.

» Okulların yüzde 26'sında öğrenciler başarı durumlarına göre farklı şubelere ayrılıyor. Düzey kümelerine ayırma bütün bölgelerde gözlenmekle birlikte İstanbul, (yüzde 39), İzmir (yüzde 33), Ege (yüzde 42) ile normal lise (yüzde 41) ve ticaret liselerinde (yüzde 33) daha çok rastlanıyor.

» Raporda, birçok okulda tembeller sınıfının oluşturulması da eleştiriliyor. Söz konusu uygulamaya göre, derslerde başarısız öğrenciler bir sınıfta toplanarak çalışkanlardan "tecrit" ediliyor, ayrı olarak eğitim yaptırılıyor.

Eğitim Sen'den DİSK ve ÖDP'ye ziyaret
EĞİTİM SEN
Genel Başkanı Alaaddin Dinçer, eğitimdeki sorunların çözümüne ilişkin başlattıkları kampanya doğrultusunda DİSK Genel Başkanı Süleyman Çelebi ve ÖDP Genel Başkanı Hayri Koza-noğlu ile bir görüşme yaptı. DİSK Genel Başkanı Çelebi, çalışan kesim olarak yıllardır eğitim alanlarındaki sorunlara her zaman dikkat çektiklerini, hükümetin eğitimi tamamen piyasa koşullarına bırakmak istediğini söyledi. ÖDP Genel Başkanı Kozanoğlu da "Eğitim haklarından her yurttaş yararlanmalı, evrensel, laik bir eğitim anlayışı olmalı" diyerek ÖDP olarak kampanyayı destekleyeceklerini ifade etti. Ufuk Koşar