TBMM, açılışının 85. yılını yoğun çalışma temposuyla geçirdi. Genel Kurul, 2005’te 743 saat 23 dakika çalışarak, 163 yasa çıkardı. Ocak'ta 6, Şubat'ta 18, Mart'ta 23, Nisan'da 14, Mayı s'ta 15, Haziran'da 19 yasa çıkaran G

TBMM, açılışının 85. yılını yoğun çalışma temposuyla geçirdi. Genel Kurul, 2005’te 743 saat 23 dakika çalışarak, 163 yasa çıkardı. Ocak'ta 6, Şubat'ta 18, Mart'ta 23, Nisan'da 14, Mayı s'ta 15, Haziran'da 19 yasa çıkaran Genel Kurul, en fazla yasayı Temmuz'da kabul etti. Temmuz'da 3 günlük çalışmada, İçtüzük'te temel yasa düzenlemesi sayesinde 26 tasarı ve teklif yasalaştırıldı. Ağustos ve Eylül'de tatil yapan TBMM, Ekim'de 25, Kasım'da 6, Aralık’ta 11 yasa çıkardı. Genel Kurul çalışmalarında, 35 bin 775 sayfa tutanak tutuldu. Genel Kurul'un en kısa birleşimi 8 Aralık'ta 25 dakika sürerken, en uzun birleşimi 2006 bütçesi üzerinde oldu. 27 Aralık Salı günü 11.00'de toplanan Genel Kurul, ertesi gün saat 05.30'a kadar çalıştı. Ancak, en uzun çalışma TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleşti. Komisyon, tatile girmeden önce Bankacılık Yasa Tasarı sı üzerinde 21 saat çalıştı.

2005’te Anayasa'da 2 kez değişiklik yapıldı. RTÜK üyelerinin, siyasi parti gruplarının milletvekili sayısı esas alınarak Meclis tarafından seçilmesini öngören değişikliğin ardından, yeni bütçe kapsamı nedeniyle Anayasa'nın 5 maddesinde değişiklik yapıldı.

2004’te değiştirilen yeni TCK, 1 Nisan 2005'te 1 Haziran'a ertelendi. TCK'da, AKP milletvekillerinin verdiği önergeyle kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara verilen ceza indirildi. 12 Ekim 2004'ten önce ruhsatsız bina yapanlara ve buralara hizmet götürenlere hapis cezası verilmemesini öngören düzenlemeye de yer verildi. TCK'nın ardından, Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun ile Ceza Muhakemesi Kanunu'nda (CMK) değişiklik yapıldı. Diğer düzenlemeler arasında; SSK hastanelerinin Sağlık Bakanlığı'na devri, doktorlara mecburi hizmetin yeniden getirilmesi, genel seçimlerde yüzde 7'nin üzerinde oy alan siyasi partilerin Hazine yardımından yararlanması, MİT, Polis ve Jandarma'ya, gecikmesinde sakınca bulunan hallerde tek merkezden telekomünikasyon yoluyla yapılan iletişimi tespit, dinleme ve kaydetme konusunda yetki verilmesi, öğrenci affı, 10 bin polis alımına imkan veren yasalar yer aldı. Çiftçilerin zararlarını tazmin etmeye yönelik Tarım Sigortaları Yasası, Köy Hizmetleri Genel Müdürlüğü'nün kaldırılması, teşvik kapsamının 49 ile genişletilmesini içeren düzenlemelerin yanı sıra Bankacılık, Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol yasaları da 2005 yılında çıkarıldı.

2005’te çıkarılan kanunlardan 15'i, Cumhurbaşkanı Sezer tarafından bir kez daha görüşülmek üzere Meclis'e geri gönderildi. Bunların tümü TBMM'de yeniden kabul edildi.

‘Mavi Kitap’ mektubu
ERMENİ soykırımı iddialarının 90. yılında dünyada çeşitli ülke parlamentolarında kararlar alınırken, TBMM de bu konuda atağa geçti. ''Tarihte Türk-Ermeni İlişkileri ve Ermeni Soykı rımı İddiaları'' Meclis’te ele alındı. Başbakan Erdoğan ve CHP Genel Başkanı Baykal, Büyük Britanya Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası üyelerine gönderilecek mektubu birlikte imzaladı. Görüşmeler sonunda, TBMM, Ermeni soykırımı iddialarına karşı bir deklarasyon yayı nladı. ABD Louisville Üniversitesi'nden tarihçi Prof. Dr. Justin McCarty ve TTK Başkanı Yusuf Halaçoğlu, TBMM'de görüşlerini dile getirirken AB Uyum Komisyonu, Ermeni aydınlarla bir araya gelerek görüşlerini aldı. TBMM Başkanı Arınç, karar alan 16 ülkenin parlamento başkanına kınama mektubu gönderdi. Arınç, mektupta, ''Tarihimizde sakladığımız ya da bizi utandıracak bir şey yoktur'' ifadesine yer verdi. TBMM, Polonya Meclisi'nin kınama kararı na karşı tavır alırken, Arınç, Rusya Duması' nın bu yöndeki kararı nedeniyle bu ülkeye yapacağı ziyaretten vazgeçti. İstanbul Milletvekili Zülfü Livaneli, Ermeni sorununun, 1. Dünya Savaşı çerçevesinde, UNESCO çatısı altında baştan sona tartışılması gerektiğini ifade ederek, TBMM'nin, bu öneriyi desteklemesini istedi. Boğaziçi Üniversitesi'nde yapılması planlanan ancak, yargı kararı ardından Bilgi Üniversitesi'nde gerçekleştirilen ''Osmanlı Ermenileri” konulu konferans, Meclis’e de taşındı.

Hangi konular araştırıldı?
2005 yılında TBMM Başkanlığı' na 82 araştı rma önergesi verildi. Bunlardan 7'si Genel Kurul'da görüşülürken, 75'i halen gündemde yerini koruyor.

Yıl içinde 4 meclis araştırma komisyonu kuruldu. Bunlardan; bazı girişimcilere holding adı altında gerçekleştirilen izinsiz halka arz yoluyla tasarruf sahiplerinin mağduriyetine yol açılmasının neden ve sonuçlarıyla bu süreçte SPK'nın sorumluluğunun belirlenmesi amacıyla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, raporunu hazırlayıp Meclis Başkanlığı'na sundu.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi'nde keyfi yönetim, kamu kaynaklarının amaç dışı kullanımı ve kadrolaşma iddiaları, töre ve namus cinayetleri, Hakkari merkez, Yüksekova ve Şemdinli ilçelerinde meydana gelen olayları n araştırılarak, alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacıyla kurulan komisyonlar ise çalışmalarını sürdürüyor.

Namus ve töre cinayetleri ve kadın ve çocuklara yönelik şiddeti araştırmak üzere kurulan Komisyon, İstanbul'da Metris Cezaevi, Diyarbakır ve Şanlıurfa'da töre mağdurları, aşiret reisleri, sivil toplum örgütleriyle görüşmeler yaptı.

Eski Milletvekili Erol Güngör'ün oğlu Mustafa Güngör'ün öldürülmesiyle ilgili kurulan Lojman Cinayeti Araştırma Komisyonu, Tekirdağ Cezaevi'nde, Alaaddin Çakıcı ile görüştü. Olayı aydınlatmada başarılı olamayan Komisyon, eski İçişleri Bakanı Mustafa Kalemli hakkında Meclis Soruşturması, dönemin TBMM Başkanı Kaya Erdem, eski savcılar Yaşar Beğendik, Davut Karademir, Ali Erol Özgenç ve Ali Eker Yasan, eski Ankara Emniyet Müdürleri Hasan Özdemir ve Mehmet Canseven, eski Asayiş Şube Müdürü Hüseyin Özalp, eski asayiş başkomiserleri Temel Aydın ve Murat Okşar, eski Meclis lojmanları koruma amiri Ethem Cennet, o dönemin TBMM lojmanlarından sorumlu yöneticisi Kemal Şensoy ile eski Genel Sekreter Yardımcısı Fahri Köprülü hakkında suç duyurusu tespitinde bulundu. Akaryakıt kaçakçılığının ekonomiye, insan ve çevre sağlığına verdiğ i zararın araştırılarak alınması gereken önlemlerin belirlenmesi amacı yla kurulan Meclis Araştırma Komisyonu, eski bakanlar Tunca Toskay, Sümer Oral ve Zekeriya Temizel hakkı nda Meclis soruşturması açılması gerektiği sonucuna vardı.

Soruşturma gensoru
CHP'li milletvekilleri tarafından verilen bir soruşturma ve 2 gensoru önergesi Genel Kurul'da reddedildi. Enerji Bakanı Güler hakkında, ''görevini ihmal ettiği, sorumluluğunun gereğini yapmadığı, yetkilerini aştığı, kamu hazinesini zarara uğrattığı, kamu gelirlerinin talanına seyirci kaldığı'', Devlet Bakanı Akşit ile Tarım Bakanı Sami Güçlü hakkında ise Türkiye Jokey Kulübü tarafından düzenlenen at yarışı hasılatından SHÇEK'in pay almasını engelleyerek görevlerini kötüye kullandıkları iddiasıyla soruşturma önergesi verildi. CHP, Galataport ve Kuşadası Limanı ihaleleri ile TÜPRAŞ'ın yüzde 14.76'lık hissesinin satışında, ''ihaleye fesat karıştırdıkları, görevi kötüye kullandıkları ve kamuyu zarara uğrattıkları'' gerekçesiyle, Başbakan Erdoğan, Maliye Bakanı Unakıtan ve Ulaştırma Bakanı Yıldı rım hakkında gensoru önergesi verdi.

Vekile dokunulamadı...
22. Dönem başından 2005 sonuna kadar TBMM'ye, 218 vekil hakkında dokunulmazlık tezkeresi geldi. Bunlardan 178'i gündemde, 17'si komisyonda. 8'i hükümet tarafından geri alınırken, 15'i de dönem sonuna ertelendi. En fazla dosya 29 ayrı olayla CHP Kocaeli Milletvekili Sefa Sirmen'e ait. Sirmen'i 7 dosya ile DYP Genel Başkanı Mehmet Ağar, 5 dosya ile Mardin Bağımsız Milletvekili Süleyman Bölünmez izliyor. CHP, her hafta Danışma Kurulu'nu toplantı ya çağırarak gündemdeki dokunulmazlık dosyalarının ön sıralara alınarak görüşülmesini teklif etti. Danışma Kurulu'nda uzlaşma sağlanamazken, CHP'nin grup önerisi Genel Kurul'da tartışıldı. Bu tartışmalarda CHP, dokunulmazlı kların sınırlandırılması gerektiğini, AKP’li temsilciler ise düzenlemenin, ''Türkiye için bir süre daha korunması gerektiğini'' savundu. TBMM Başkanı Bülent Arınç, isteyen milletvekillerinin dokunulmazlığının kaldırılması nın çözüm olabileceğini söyledi.

Arınç, 11 ülkeye gitti
TBMM Başkanı Bülent Arınç'ı 5 yabancı devlet başkanı, 10 yabancı cumhurbaşkanı, 9 yabancı parlamento başkanı ziyaret etti. Arınç, 11 ülkeye resmi ziyaret yaptı. Arınç, yıl içinde 14 kente 24 gezi gerçekleştirdi. 1265 kişinin randevu talebinin 594'ünü kabul eden Arınç, 239 milletvekili, 121 kişi, 115 bürokrat, 41 eski milletvekili, 29 sivil toplum örgütü temsilcisi, 10 basın mensubuyla görüştü. TBMM'nin resmi davetlisi olarak Türkiye'ye gelen AKPM Başkanı Rene Van der Linden, Genel Kurul'a hitap etti. TBMM heyetleri de ABD, Almanya, Pakistan, Mısır, Ukrayna, Küba, Ürdün, Estonya, Güney Kore, Arnavutluk, Polonya, Makedonya, Kazakistan, Kırgızistan, Tacikistan, Malezya, Moldova, Kırgızistan gibi ülkelerle karşılıklı ziyaretlerde bulundu. Arınç, ''Meclis Başkanlığımı denetime açmak istiyorum'' diyerek, milletvekillerinin Meclis başkanının çalışmalarını denetleyebilmesine imkân veren düzenlemenin de yer alacağı İçtüzük'te değişiklik içeren çalışmayı Meclis gündemine getirmeyi düşündüğünü söyledi.

Lokantalar dolup taştı
MECLİS TV, 1029 saat 20 dakika yayın yaptı. Milletvekili ve kurum ziyaretçisi olarak Meclis'e, 700 bin ziyaretçi geldi. Meclis'i, ayda ortalama 50 bin kişi ziyaret ederken, bin grup rehberlik hizmetinden yararlandı; ayrıca, 98 bin öğrenci Meclis'i görmeye geldi.

TBMM'deki lokantaların yükü bu yıl da ağırdı. 690 bin kişinin yemek yediği lokantalarda, 72 ton kırmızı et, 35 ton beyaz et, 20 ton pirinç, 14 ton balık ve 30 bin litre süt tüketildi.