Meksika'nın başkenti Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum, kentin merkezindeki Paseo de la Reforma bulvarında yer alan Kristof Kolomb heykelinin yerine, yerli bir Meksikalı kadın heykelinin dikileceğini duyurdu.

Meksika'da Kristof Kolomb heykelinin yerine yerli kadın heykeli dikilecek


Meksika'nın başkenti Mexico City'nin merkezinde yer alan Paseo de la Reforma bulvarında yer alan Kristof Kolomb heykeli geçtiğimiz yıl restorasyon çalışmaları nedeniyle bulvardaki yerinden kaldırılmıştı.

Ülke için tarihi değere sahip heykele ilişkin Mexico City Belediye Başkanı Claudia Sheinbaum'dan dikkat çeken bir açıklama geldi.

Sheinbaum dün Mexico City'de düzenlenen bir etkinlikte yaptığı açıklamada, ünlü kaşif Kristof Kolomb heykelinin, yerli bir Meksikalı kadının heykeli ile değiştirileceğini ve bunun Meksika'daki kadınların, özellikle de yerli kökenli kadınların tarihi rolüne ilişkin "sosyal adalet" sağlayan bir anıta yer açmak olduğunu kaydetti.

Açıklamasında, "Elbette Kolomb'u tanıyoruz. Fakat iki vizyon var" ifadelerini kullanan Sheinbaum, Meksika'da yüzyıllardır medeniyetler var olmuş olmasına rağmen bunlardan birinin, Avrupa'nın "Amerika'nın keşfi" vizyonu olduğunu belirtti. Belediye başkanı Sheinbaum, "Buradan başka bir vizyon var, gerçekte Amerika'ya bir Avrupalı geldi, iki yer arasında bir karşılaşma yaptı ve ardından İspanyol fethi geldi" dedi. Ayrıca Sheinbaum, Kolomb heykelinin ise kentte yer alan "değerli" bir alana taşınacağını bildirdi.

Öte yandan ABD'de genelinde düzenlenen Black Lives Matter protestoları ve dünya çapında sömürge döneminin ve köleliğin mirasının yeniden incelenmesinden bu yana İtalyan Kaşif Kristof Kolomb'un heykeli, ABD'nin birçok kentinden kaldırılmıştı. (İHA)