Kamuda toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos Salı günü başlıyor. Memur-Sen, KESK ve Türkiye Kamu-Sen dün TİS tekliflerini sundu

Memur sendikaları TİS tekliflerini verdi

Yaklaşık 3 milyon 200 bin kamu emekçisi ile 1 milyon 900 bin emeklinin 2018-2019 maaş zamlarını belirleyecek 4. Dönem Toplu Sözleşme (TİS)görüşmeleri, hükümet ile Memur-Sen arasında 1 Ağustos’ta başlıyor. Konfederasyonlar dün tekliflerini Devlet Personel Başkanlığı’na sundu. KESK, “AKP’nin arka bahçesi”ne dönüşen Memur-Sen’in masada kamu emekçilerini temsil edemeyeceği uyarısında bulunarak, en düşük maaşın 3 bin 450 liraya çıkarılmasını istedi.

BirGün’ün edindiği bilgiye göre KESK, kamu görevlilerinin sendika ve toplu sözleşme hakkını düzenleyen 4688 sayılı yasanın AİHM kararlarına göre yeniden düzenlenmesini istedi.

KESK’in Devlet Personel Başkanlığı’na ilettiği rapor özetle şöyle:
AKP hükümeti ‘satış’ sözleşmesi dayatıyor
» İki kişinin dahi yan yana gelmesine izin verilmediği; grevlerin, eylem ve etkinliklerin, anayasal güvence altında olan basın açıklamalarının dahi yasaklandığı, alanların barikatlarla çevrildiği bir ortamda TİS taleplerimizi emekçilere ve kamuoyuna açıklamamızın, hükümetin dayatmalarına karşı itirazlarımızı ve demokratik haklarımızı kullanmamızın iktidarı rahatsız edeceği açıktır.

» AKP, sesimizi kısarak, tüm koşulların lehinde olduğu bir ortamda ortada “pazarlık yapılan bir masa varmış” görüntüsü yaratarak, çok önceden belirlediği yüzdelik zamla kamu emekçilerini iki yıl daha oyalayacak satış sözleşmesini dayatmaktadır.
» AKP ile iktidarın arka bahçesi durumundaki Memur-Sen 3 milyon kamu emekçisinin, 2 milyon emeklinin aileleriyle toplam 20 milyon emekçinin geleceğini ipotek altına almaya çalışmaktadır.

» Memur-Sen, KESK’i yeni “satış sözleşmesi” imzalamasının önünde engel olarak görmektedir. KESK, yeni bir satış sözleşmesi yapmanıza izin vermeyecek, çirkin pazarlıklarınızı teşhir edecek, bedeli ne olursa olsun sendikal hak ve özgürlükler mücadelesinden taviz vermeyecektir.

KESK ‘in talepleri
KESK’in Devlet Personel Başkanlığı’na ilettiği talepler de özetle şöyle:
» OHAL kaldırılmalıdır.
» İş güvencesini yok eden KHK’ler geri çekilmelidir.
» İhraç edilen kamu emekçileri görevlerine iade edilmelidir,
» Performansa göre ücretlendirme çalışmalarına son verilmelidir.
» Gerici, mezhepçi eğitime karşı bilimsel, laik ve anadilde eğitim hakkı sağlanmalıdır.
» İnsanca yaşanacak ücret sağlanmalı, kamu emekçilerinin maaşı en az 3 bin 450 liraya çıkarılmalıdır.
» Kira yardımı aylık 427, aile ve eş yardımı aylık 350, çocuk yardımı 350 lira olmalıdır.
» Özelleştirmeler durdurulmalıdır. Taşeron, esnek ve kuralsız çalışma yasaklanmalıdır.
» Kadrolaşma, sürgün, rotasyon, soruşturma, mobbing ve mülakat gibi ayrımcılık yaratan uygulamalara son verilmelidir.

Memur-Sen’in teklifi
Memur-Sen toplu sözleşme teklifini, dün gerçekleştirdiği yürüyüş ve basın açıklamasının ardından Devlet Personel Başkanlığı’na sundu. Kızılay Özveren Sokak’tan başlayan yürüyüşe Memur-Sen ve bağlı sendikaların yöneticileri ile üyeleri katıldı.

Devlet Personel Başkanlığı’nın önünde basın açıklaması yapan Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kümülatif olarak maaşlara en düşüğü yıllık yüzde 16,60, iki yıllık yüzde 38,52 oranında zam yapılmasını içeren üç alternatifli teklifle masada olacaklarını söyledi.

Yalçın’ın verdiği bilgilere göre, Memur-Sen’in üç alternatifli teklifi şöyle:
» Birinci Alternatif: 2018 yılı için: Birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 6 zam
2019 yılı için: Birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam

» İkinci Alternatif: 2018 yılı için: 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere taban aylığına 75 TL net zam
Aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına; birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam
2019 yılı için: 1 Ocak 2019’dan geçerli olmak üzere taban aylığa 75 TL net zam
Aylık, taban aylık ve yan ödeme katsayılarına birinci altı ayda yüzde 7, ikinci altı ayda yüzde 7 zam

» Üçüncü Alternatif: 2018 yılı için: 1 Ocak 2018’den geçerli olmak üzere ek ödeme oranlarına 15 puan ilave zam ve birinci altı ayda yüzde 6, ikinci altı ayda yüzde 6 zam

2019 yılı için: Birinci altı ayda yüzde 10, ikinci altı ayda yüzde 8 zam

Yalçın, bu tekliflere göre en düşük memur maaşı olan 2 bin 405 liranın, 2019 yılı sonunda, birinci alternatife göre 3 bin 331 TL, ikinci alternatife göre 3 bin 337 lira, üçüncü alternatife göre 3 bin 405 lira olacağını açıkladı.

Enflasyon farkının 6 aylık dönem sonunda değil, gerçekleştiği aydan itibaren yansıtılmasını isteyen Şimşek, diğer taleplerini de şöyle sıraladı: “Kamu görevlilerine büyüme oranının yüzde 50’si oranında refah payı verilsin. Gelir vergisi oranındaki artışa dayalı maaş kaybı telafi edilsin. Kıdem aylığı gösterge rakamının 5 katı artırılsın. Yan ödeme katsayısı ve gösterge rakamları yüzde 50 artırımlı uygulansın. TİS ikramiyesi 77 liradan 102 liraya yükseltilsin. 1027 lira ilave doğum yardımı, 426 lira kreş yardımı, 4 bin 878 lira evlenme yardımı ödenekleri verilsin. Fazla çalışma ücretleri yüzde 100 artırılsın.”

Helal gıda-hac izni
Tekliflerini hazırlarken “milletin hassasiyet gösterdiği konuları” dikkate aldıklarını da savunan Yalçın, “Bu kapsamda ‘helal gıda’, ‘Hac farizası izni’, ‘dini bayram ikramiyesi’ ve benzeri konu başlıklarına tekliflerimiz arasında yer verdik” dedi. Kamu yemekhanelerinde ‘helal gıda sertifikası’ şartı uygulanmasını isteyen Yalçın, “Bize ne ikram edildiğini bilmek istiyoruz” diye konuştu.

Yalçın ayrıca, emek maaşlarında en düşük 475 lira ve emekli ikramiyelerinde en düşük 19 bin lira artış yapılmasının sağlanmasını ve sözleşmeli ile geçici personel statüsündekilerin kadroya alınmasını talep etti.

Kamu-Sen de taleplerini sundu
Türkiye Kamu-Sen de dün taleplerini Devlet Personel Başkanlığı’na teslim etti. Ziyaretin ardından basın açıklaması yapan Genel Toplu Sözleşme Sekreteri ve Türk İmar-Sen Genel Başkanı Necati Alsancak, “2018 yılı için ocak ayından geçerli olmak üzere seyyanen net 150 TL, yüzde 10+yüzde 10 artış ve bu artışların üzerine ekonomik büyüme ve refah paylarını içeren yüzde 3’lük zam; 2019 yılı için ise yine ocak ayından itibaren seyyanen net 150 TL ve yüzde 8+yüzde 8 artış ile yüzde 3 oranında ekonomik büyüme ve refah payı artışı talep ediyoruz. Bu tekliflerimiz, 2018 yılının bütününde en düşük dereceli memur maaşı için 738,36 lira, ortalama memur maaşı için ise 920,35 lira zam anlamına geliyor. 2019 yılı için de en düşük memur maaşına 779,78 lira, ortalama memur maaşına ise 965,24 lira zam istiyoruz” dedi.

Alsancak ayrıca, geçen dönemde uygulanmayan toplu sözleşme hükümlerinin uygulanmasını, vergi dilimindeki adaletsizliğin giderilmesini, 4/B-4/C gibi güvencesiz çalışma biçimlerine ve taşeronlaşmaya son verilmesini, bu statülerde çalışan personelin kadroya alınmasını ve kıdem aylığındaki 25 yıllık sınırın kaldırılmasını talep etti.