Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde il mera komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanlarının Bilfer Madencilik’e devredilmesine tepkiler devam ediyor.

Meralar köylünündür, şirketlere devredilemez

BİRGÜN EGE

Ayvalık’ın Karaayıt Köyünde il mera komisyonu tarafından pandemi yasaklarının başladığı ilk gün alınan karar ile mera alanlarının Bilfer Madencilik’e devredilmesinin tepkileri dinmek bilmiyor. Karara direnen, köylüler, sivil toplum ve çevre örgütleri, Ayvalık Belediyesi’nin de katılımıyla Karaayıt Köyü’nde “Meralar Köylünündür Şirketlere Devredilemez” sloganıyla basın açıklaması yaptı.

Ayvalık Belediyesi meclis üyeleri, Karaayıt Muhtarı Bayram Kaçar, Karaayıt halkı, başkan yardımcıları, birim müdürleri, Ayvalık Kent Konseyi, Ayvalık Tabiat Platformu, Gömeç Çevre Platformu, Bursa Su Platformu ve Atatürkçü Düşünce Derneği temsilcilerini de destek verdiği basın açıklaması Karaayıt Köy Meydanı’nda gerçekleştirildi.

Ayvalık Belediye Başkan Mesut Ergin, 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nü artık ağız tadıyla kutlanacağı günleri görmek istediklerini söyledi. Ergin, “Şenlikler düzenleyerek fidan dikeceğimiz, çiçek ve tohum dağıtacağımız etkinliklerin yaşanacağı bu özel günlerde, ya Ayvalık Adaları Tabiat Parkı sınırları içinde yapılacak olan günübirlik tesisleriyle ilgili ihalenin iptali için yollara dökülüyoruz, ya Karakoç Deresinin sulak alan statüsünde kalması için mücadele ediyoruz, ya kentin üstüne bir kabus gibi çöken pirina kokusu yayan fabrikanın önünde eylem yapıyoruz ya da bugün burada bulunmamızın nedeni olan mera alanlarının madencilere teslim edilmesini protesto etmek için buluşuyoruz” dedi.

BİLFER KÖYÜMÜZDEN ELİNİ ÇEK

Ayvalık Kent Konseyi Başkanı Halil Coşkun da yaptığı konuşmada şunları söyledi:

“5 Haziran Çevre günü için buradayız. Daha güzel yaşam için toplanmış bulunuyoruz. Her geçen gün Karaayıt köyü yaşanmaz hale geliyor. Soluk alamıyoruz evlerimizde oturamıyoruz. 2008’den bu zamana kadar içtiğimiz su, soluduğumuz hava, ektiğimiz ürün, hayvanlarımız günden güne kötüye gidiyor. Çocuklarımız yaşlılarımız maden ocağından zarar görmektedir. Tozundan sesinden havasından köyde duramaz olduk. Maden sahasının çöplüğü haline geldik. Bizler feryat ettikçe üzerimize maden atığı ile bizleri görmek isterler en son mera yerimizi aldılar. Köyü terk etmeye zorluyorlar. Bizler burada doğduk burada yaşayacağız, burada gömüleceğiz. BİLFER köyümüzden elini çek! Burayı terk et.” Bayram muhtar yanımızda olduğunuz için çok teşekkür ediyoruz daha güzel bir yaşam için toplanmış bulunuyoruz. Karaayıt yaşanmaz hale gelişiyor soluk alamıyoruz evlerimde oturamıyoruz içtiğimiz su soluduğumuz hava günden güne kötüye gidiyor çocuklarımız tozundan havasından zarar görüyor köyümüz çöplüm haline getirildi.”

Ayvalık Tabiat Platformu Başkanı Nebahat Dinler de, Karaayıt köylüsünü yalnız olmadığını kaydederek, “Atalardan kalan kadim toprakların, meraların Bilfer Madenciliğe feda edilmesini kabul etmiyoruz. Komisyonun görevi Bilfer’e yer bulmak değildir. Bilfer Madencilik Mera Komisyonu’nun ilk kararına itiraz ederken Ayvalık Bilfer Düzenli Atık Depolama Tesisi için ÇED Olumlu kararı alındığını öne sürmüş. Oysa ki ÇED izninin iptali için Balıkesir İdare Mahkemesinde açmış olduğumuz dava devam etmektedir. Ayvalık Tabiat Platformu olarak süreci takip etmeye, yaşam alanımızı savunmaya, doğanın talanına karşı mücadele etmeye devam edeceğiz” dedi.