Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, emekli maaşların yüzde 25 oranında zam öngören yasa teklifinin TBMM Genel Kurulu'na gelmesinin beklendiği saatlerde Yenişehir ilçesindeki aşevinin önünden “Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz” diye haykırdı.

Mersin'de emekliler aşevinin önünden seslendi: Sadaka değil, hakkımızı istiyoruz

Abidin YAĞMUR

Maaşlarının ve alım güçlerinin sürekli eridiğine, hayat pahalılığına ve enflasyona dikkat çekmek için günlerdir farklı yerlerde eylem ve etkinlikler yapan Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şubesi üyeleri, sorunlarına dikkat çekmek için bu kez her gün binlerce emekli, dul, yaşlı ve yetimin sıcak yemek ihtiyacı için başvurduğu Yenişehir Belediyesi Aşevi'ni seçti.

“Biz bugün buraya, emekliler olarak öldük, bittik demeye gelmedik. Biz bugün AKP iktidarının biz emeklileri, emekçileri içine düşürdüğü durumu teşhir etmek için buradayız” diyen Tüm Emeklilerin Sendikası Mersin Şube Başkanı Oktay Canpolat, “Seçim döneminde bir gecede bize 2 bin liralık bir artış yaptı. Her yerde yüksek sesle dile getirdik. Bu 2 bin liralık artış kök maaşlara yansımayacak. Uyguladığı seçim politikalarıyla ülke ekonomisini yerle bir etti. Biz emekliler, emekçiler bu ülkenin bu ekonomik krize düşmesinde şu kadarcık payımız yok. Payımız olmamasına rağmen bu krizin faturası neden bize yükleniyor. Buradan şiddetle itiraz ediyoruz ve bu krizin, bu zamların faturasını asla ödemeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

2000 sonrasında uygulanan IMF politikaları nedeniyle emeklilerin maaş bağla oranlarının ve refah paylarının kademe kademe düşürüldüğünü kaydeden Canpolat, “Halkımızı bize destek olmaya, demokratik mücadelemizin yükseltilmesi için yanımızda olmaya çağırıyoruz. Biz insanca yaşamak istiyoruz. Kimseden sadaka istemiyoruz Hakkımızı istiyoruz” ifadelerini kullandı.

Emekliler aşevi önündeki eylemde “İnsanca yaşamak istiyoruz”, “Suskun toplum istemiyoruz” “Susma sustukça sıra sana gelecek” şeklinde sloganlar attı.

"BORÇLARLA YAŞAM MÜCADELESİ VERİYORUZ"

2021 Tüm Emekliler Sendikası üyeleri de Özgür Çocuk Parkı'nda eylemdeydi.

Burada bir açıklama yapan Şube Başkanı Hüseyin Kurt, “Emeklileri yüzde 25 maaş artışına mahkum etmek onların ekmeğine el uzatmaktır, yoksullaştırmaktır. Gerçek enflasyonun   bunun çok üzerinde olduğunu her gün çarşıda pazarda yaşayarak biliyoruz. Üstelik hazine katkısıyla 7 bin 500 TL alan milyonlarca emekli bu sahte artıştan bile yararlanamayacaklar. Oysa ki en düşük emekli maaşının asgari ücretin yüzde 40 fazlası olan 15 bin 962 TL olması gerekirdi” dedi.

Emeklilerin artık yeter dediğini, isyan ettiğini belirten Kurt, “Açız, yoksuluz, geçinemiyoruz, insanca yaşayamıyoruz.  Bayramlarda dahi çocuk ve torunlarımıza en ufak bir harçlık veremiyor, bankalardan veya yakınlarımızdan zorlukla alabildiğimiz borç paralarla yaşam mücadelesi veriyoruz” ifadelerini kullandı.