130 bin metal işçisinin toplu sözleşme süreci bitti. MESS ile işçi sendikaları arasında 2 yıllık sözleşme imzalandı, ücretlere sosyal haklar hariç yüzde 24,6 oranında zam yapıldı

Metalde anlaşma sağlandı

Metal işkolunda hükümet tarafından grevleri yasaklanan 130 bin işçinin toplu sözleşme süreci kazanımla sona erdi. Türkiye Metal Sanayicileri Sendikası (MESS) ile işçi sendikaları arasında dün ve önceki gün yapılan görüşmelerde anlaşma sağlandı. Sözleşme iki yıllık imzalandı, ücretlere sosyal haklar hariç yüzde 24,6 oranında zam yapıldı.

12 saat sürdü
MESS ile Türk Metal arasında önceki akşam saat 18.00’de başlayan görüşme, dün sabah saat 06.00’ya kadar sürdü. MESS’e bağlı fabrikalarda 117 bin üyesi bulunan Türk Metal’in yaptığı açıklamaya göre, iki yıl geçerli olacak sözleşmeyle, ilk altı ay için işçilerin ücretlerine yüzde 24,63 oranında zam yapıldı. Sosyal haklarda ise yüzde 23 artış sağlandı.

En az 510 lira zam
Türk Metal Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı açıklamada, imzalanan sözleşmeyle ilgili şu bilgileri verdi:
“Üyelerimize söz verdiğimiz gibi, iki yıl süreli ve üç ayaklı olarak imzalanan sözleşme uyarınca 31 Ağustos 2017’deki saat ücretleri, 1 Eylül 2017’den itibaren geçerli olmak üzere 9 liraya çekilmiştir. Bunun ardından, herkese seyyanen 1 lira 60 kuruş zam alınmış ve kıdem zammı da her yıl için 30 lira olarak kararlaştırılmış, 15 yılla sınırlı tutulmuştur. 1 Ocak 2017’den önce işbaşı yapan ve yılını dolduran herkes kıdem zammından yararlanacaktır. Buradan hareketle, 15 yılını doldurmuş işçinin alacağı kıdem zammı 450 lira olmuştur.

İmzaladığımız sözleşmedeki oranların ve rakamların parasal ifadesi şöyledir: Sosyal haklar hariç olmak üzere, bir yılını dolduran yani kıdemden yararlanan bütün üyelerimiz, en az 510 lira olmak üzere, 930 liraya kadar değişen miktarlarda zam alacaktır. Bu zamların ortalama getirisi yüzde 24,63 olmuştur. Bu getirinin açılımı ise şöyledir: Çekme yüzde 1,18, seyyanen yüzde 15,83 (1 lira 60 kuruş), kıdem zammı ise yüzde 7,62 (10 kuruş).”

Sosyal haklarda yüzde 23 artış
Sosyal haklara da yüzde 23 oranında (aylık 50 lira 91 kuruş) zam yapıldığını aktaran Kavlak, bunun yanında yıllık getirisi 480 lira olan tamamlayıcı sağlık sigortası hakkının kazanıldığını ve ikramiyelerde devamsızlık durumuna göre kesintisiz yapılmasına izin vermediklerini söyledi.

Türk Metal, masaya ilk altı ay için yüzde 38 zam talebiyle oturmuş, MESS’in teklifini yüzde 6,4’ten yüzde 13,2’e yükseltmesi üzerine talebini yüzde 30’a çekmişti.

‘Ne alındıysa işçi aldı’
İşçiler, görüşmelerin başında yüzde 3,2 zam öneren MESS’in, 2015 yılında yaşanan ve ‘metal fırtına’ olarak bilinen büyük metal direnişinin ve yasaklara karşın yürüttükleri kararlı mücadelenin etkisiyle bu noktaya geldiğine dikkat çekti. Bursa Prysmian’da çalışan bir işçi şöyle dedi: “Türk Metal’in aldığı bir şey yok. Bu sözleşmeyi birazcık da olsa elle tutulur hale getiren Reno işçisidir. Bursa işçisidir, metal fırtınada ortalığı ayağa kaldıran, ‘köle düzenine boyun eğmeyeceğiz’ diyen aslanlardır. Ben onlara teşekkür ederim.”

‘Biz bitti demeden bitmez demiştik’
MESS’e bağlı fabrikalarda 12 bin üyesi bulunan DİSK Birleşik Metal-İş Sendikası ile MESS arasında dün yapılan görüşme de anlaşmayla bitti. Yapılan açıklamaya göre işçiler, 2 yıl geçerli olacak sözleşmeyle ilk altı ay için yüzde 24 oranında, yani 506 TL net zam elde etti. Açıklamada, tamamlayıcı sağlık sigortası ile sosyal haklarda yüzde 23 artış gibi kazanımların da sağlandığı belirtilerek, “Bu sözleşmenin imzalanması, grev yasaklarına rağmen ‘grev yasağınızı tanımıyoruz’ diyen metal işçilerinin kazanımıdır. Bu sözleşme, kararlı bir şekilde direnen, taviz vermeyen metal işçisinin ve bu mücadeleye önderlik eden Birleşik Metal-İş Sendikası’nın kazanımıdır. Her türlü baskı ve saldırılara direnen yiğit metal işçileri emeklerinin karşılığını aldılar. Taleplerini büyük oranda hayata geçirdiler. MESS’in sendikamıza teklif ettiği bütün maddeler geri çekilmiş olup, AKP hükümetinin grev yasağına rağmen Türkiye’de ilk kez işveren teklifini 2 kez yükseltmiş ve sonuçta başarılı bir sözleşme hayata geçirilmiştir. Biz bitti demeden bu kavga bitmez dedik, öyle de oldu” denildi.