Mezhepçi saldırıların sebebi bu gerici rejim
Saldırılara yönelik Mersin Cemevi de saldırıları protesto etmişti. (Fotoğraf: MA)

Haber Merkezi

Aralarında Emek Partisi (EMEP), Türkiye İşçi Partisi (TİP), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu’nun (KESK) da olduğu 44 siyasi parti, dernek, federasyon, konfederasyon, platform ve inisiyatifi Alevi kurum ve cemevlerine yapılan eşzamanlı saldırıya tepki göstererek ortak bir açıklama gerçekleştirildi. Açıklamada, "Fail kim olursa olsun, bu saldırıların sorumlusu, Alevilere yönelik ayrımcılığı, nefret, aşağılama ve şiddet dilini hâkim kılan, devlet zoruyla yukarıdan aşağı dinci bir rejimi inşa etmeye çalışan iktidardır. Alevilere yönelik ötekileştirme, yok sayma, asimilasyon ve cezasızlık politikalarının yarattığı toplumsal ve siyasal iklim, bu saldırıları hem sıradanlaştırmakta hem de teşvik etmektedir" ifadelerine yer verildi. Aynı zamanda saldırıların bir an önce aydınlatılması gerektiği vurgulanan açıklamada, “Failler bir an önce yakalanmalı, bu saldırıların yapılabilmesini sağlayan demokrasi ve laiklik karşıtı kurumlaşmalar ortadan kaldırılmalıdır. Alevilerin, yok sayılan diğer halkların ve inançların eşit yurttaşlık hakkı tanınmalıdır. Tüm tarihleri boyunca benzeri saldırılarla yok edilmeye çalışılan Alevilerden özür dilenmelidir. Alevi kurum ve cemevlerine yapılan saldırının, demokratik, özgür, barış içinde bir arada yaşama umudumuza yapıldığını biliyoruz. Bu saldırılara demokrasi mücadelesini daha çok ortaklaştırıp, daha çok güçlendirerek yanıt vereceğiz” denildi.

Saldırılara yönelik bir başka tepki de Dersim Barosu’ndan geldi. Saldırılara ilişkin, ortak imzaya açılan açıklamada Alevi kurum ve cemevlerine yapan yapılan eşzamanlı saldırılar "Provokasyon girişimi" olarak nitelendirildi. Ülkede yeni bir kaos ve çatışma ortamının yaratılmaya çalışıldığı belirtilen açıklamada, “Her ne kadar provokasyon amaçlı saldırıyı gerçekleştirdiği iddia edilen sadece bir kişi yakalanmış ise de arka planında bulunan bütün şahısların ve varsa kurumların tespit edilerek yargı önüne çıkarılmasını bekliyoruz" ifadelerine yer verildi. Açıklamada, daha önce Alevilerin evlerinin işaretlenmesi ile yapılan saldırının bağımsız olmadığı belirtilirken “Türkiye Cumhuriyeti tarihinde yaşanmış benzer provokasyon girişimlerinin bir daha yaşanmaması, toplumsal barışın ve birlikte yaşama kültürünün güçlü kılınması için hukukun işletilerek saldırının bütün yönleriyle açığa kavuşturulması elzemdir” denildi.

SOYLU, YANDAŞA UYDU

Öte yandan Yeni Şafak’ta dün yayımlanan “Cemevi saldırısında THKP/C izi” başlıklı haberde, saldırıyı gerçekleştirdiği gerekçesiyle gözaltına alınan A.O.K.’nin irtibatlarının araştırıldığı, yapılan incelemeler neticesinde Ç.C.B.’nin de gözaltına alındığı belirtildi. Haberde, “Ç.C.B.’nin terör bağlantısı ortaya çıktı. Alınan bilgiye göre, şüphelinin geçmiş dönemlerde THKP/C DEV-YOL Devrimci Hareket terör örgütünün açık alan yapılanması Devrimci Gençlik Derneklerinde faaliyette bulunduğu anlaşıldı” denildi. Haberin yayımlanmasının ardından İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan da, saldırıya ilişkin yeni bir açıklama geldi. “Cemevlerine saldıranların örgüt bağlantısı var” diyen Soylu, “Yakında açıklayacağız” ifadelerini kullandı. Gelişmeler üzerine Devrimci Gençlik Dernekleri’nden yazılı bir açıklama yapıldı. “Alçakça yalanları boşa çıkaracağız: AKP, suçlarını devrimcilere yıkmanın peşinde!” başlıklı açıklamada, “Saldırılardan sonra ise AKP medyası saldırıyı hiçbir delile dayanmadan derneğimizle ilişkilendirmeye çalışıyor” denildi.