MHP'nin muhalif vekilleri  başkanlığa 'kazan kaldırdı'

Genel Başkan Devlet Bahçeli'nin fitilini ateşlediği başkanlık tartışmaları MHP içinde huzursuzluk yaratmaya devam ediyor. Başkanlık sistemine karşı olduğu için önceki gün MHP'den ihraç edilen Antep Milletvekili Ümit Özdağ, MHP milletvekilleri Yusuf Halaçoğlu, Nuri Okutan ve İsmail Ok’la birlikte TBMM’de bir basın toplantısı düzenleyerek başkanlık sistemine karşı mücadele edeceklerini duyurdu.

Vekiller adına konuşan Özdağ, başkanlık sisteminin Türkiye siyasi kültürüne tamamen aykırı olduğunu vurgulayarak: “Yeni bir sistem arayışı Türkiye’yi kaosa götürecektir. Beka sorunu yaşayan ülkeler sistem değişikliği yapmaz, dünya tarihinde bunun örneği yok. Bunun bedelini toplum ağır öder" dedi.

'Başkancı Reis rejimine izin yok'

MHP vekillerinden Halaçoğlu ise, AKP’nin MHP’ye sunduğu taslakta başkanlık sistemini gizlemek ve tepkileri yumuşatmak adına ‘cumhurbaşkanı’ ifadesine yer verdiğini hatırlattı. Halaçoğlu, "Devlet Başkanı’na ister başkan ister cumhurbaşkanı deyin fark etmeyecek, başkanlık sistemi uygulanacaktır. Biz Türk milliyetçileri ve ülkücüler olarak Türkiye’nin ‘başkancı Reis rejimi’ne sürüklenmesine izin vermeme kararındayız" ifadelerini kullandı.

Dört vekil daha önce de parlamenter rejimin devamından yana olduklarını duyurarak "AKP’nin başkanlık teklifinin TBMM gündemine geldiği zaman geçmemesi için 'hayır' oyu vererek tavrımızı ortaya koyacağız” açıklamasında bulunmuştu.

AKP, başkanlıkla taçlandırılan anayasa değişikliği taslağını önceki gün MHP’ye iletmişti. Taslak üzerinde iki partinin çalışması ve ortaya çıkan uzlaşma metninin önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması öngörülüyor.