Millet İttifakı “iki liste ile seçimlere katılma” konusunda anlaşmaya vardı. Millet İttifakı seçimlerde CHP ve İYİ Parti logosu ile yarışacak.

Millet, seçimlere iki partiyle giriyor
Fotoğraf: DHA

Hüseyin ŞİMŞEK

CHP, İYİ Parti, DEVA, Gelecek Partisi, Demokrat Parti ve Saadet Partisi’nden oluşan Millet İttifakı, uzun süredir çalışmalarını yürüttüğü liste görüşmelerinde son aşamaya geldi. Millet İttifakı, CHP ve İYİ Parti isimleriyle seçimlere gireceğini bildiren ek protokolü YSK’ye teslim etti.

12 İLDE FERMUAR SİSTEMİ

14 Mayıs Cumhurbaşkanlığı ile TBMM seçimleri için ortak cumhurbaşkanı adayını belirleyen ve milletvekili aday listeleri için çalışan Millet İttifakı, birçok formül arasından iki listeli seçeneği tercih etti. Millet İttifakı, Cumhur İttifakı’nın birden fazla liste ile seçimlere girmesinin avantajından yararlanma, çoklu liste ile girildiğinde sandalye sayısındaki azalma ve Meclis’te çoğunluğu elde edememe endişeleri nedeniyle bu kararı aldı. İttifak, bu aşamada en az 12 ilde fermuar sistemi ile yarışacak, kalan illerde ise CHP ve İYİ Parti listelerini tercih edecek. İyi Parti listelerinin tamamında bu parti üyelerinin yer alması bekleniyor. CHP listelerinde ise Saadet Partisi, DEVA, Gelecek Partisi ve Demokrat Parti adayları da yer alacak.

CHP listelerinden seçime girecek partilere, 30 civarı kontenjan ayrılacağı bildirildi. Bu kontenjanların çoğu seçilebilecek yerler için, bir bölümü ise oyları arttırarak önceki seçimlerden daha fazla milletvekilliği kazandıracak adaylar için kullanılacak.

LİDERLER BİLGİLENDİRECEK

YSK’deki kura çekimi öncesinde ittifak adı altında sadece CHP ve İYİ Parti logolarının yer alması kesinleşti.

Hafta boyu bire bir görüşmelerle liste çalışmalarını sürdüren ve son şeklini veren liderlerin bugün de bir araya gelebilecekleri ifade edildi. Ayrıca CHP’de Parti Meclisi’ni toplayacak Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına son bilgilendirmeyi de yapacak ve adaylıklar kesinlik kazanacak. Diğer partilerde de genel başkanlar, kurmayları ile görüşmeler gerçekleştirecek.