Mimarlar Odası uyardı: TÜRGEV Cumhuriyetin ilk toplu konut projesi Saraçoğlu'na göz dikti

Cumhuriyetin sembollerinden, Türkiye’nin ilk toplu konut projesi Ankara’nın Saraçoğlu Mahallesinin, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın oğlu Bilal Erdoğan ile kızı Esra Albayrak’ın da yönetim kurulunda yer aldığı TÜRGEV'e verildiği iddia edildi.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi'nden yapılan açıklamada, Ankara’nın merkezinde bulunan mahallenin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın projesi kapsamında üçüncü kişilere devredebileceği vurgulanarak, TÜRGEV Vakfı’na verilebileceğine dair bazı dedikodular dolaştığı belirtildi.

Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, derneğinin KaçAK Saray ile ilgili girişimlerini de hatırlatarak, "Saraçoğlu Mahallesi’nin TÜRGEV Vakfına verildiğine dair söylentiler dolaşıyor. İyi bir şey yapılıyorsa, birlikte elimizi taşın altına koyarız dedik. Söz verdik, sözümüzün arkasındayız. Ancak yanlış bir şey yapıyorsanız, Mimarlar Odası Ankara Şubesi yanlışa yanlış der gereğini yapar. Kimseye diyetimiz yok. Kamu yararına bir mücadele veriyoruz” dedi.


TAHLİYE KARARI YARGIDA
Saraçoğlu Mahallesi’nin Bakanlar Kurulu tarafından riskli alan ilan edilmesi üzerine Mimarlar Odası Ankara Şubesi ve lojmanlarda oturanlar kararı yargıya taşımıştı. Ancak dava devam ederken mahalle ikinci kez riskli alan ilan edilmiş ve lojman statüsü kaldırılarak Maliye Bakanlığı’na devredilmişti. Bu karar da daha sonra Mimarlar Odası Ankara Şubesi tarafından yargıya taşınmıştı.

Tartışmalar üzerine ise Çevre Bakanlığı ise mahallenin yıkılarak AVM’ye dönüştürüleceğine dair söylentileri yalanlamıştı. Daha sonra da Bakanlık, Dönemin Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Mimarlar Odası Ankara Şubesi, Maliye Bakanlığı ve Ankara Ticaret Odası ile birlikte, Saraçoğlu Mahallesi’nin geleceğinin katılımcı bir yöntemle belirlenmesi amacıyla “Saraçoğlu geleceğini arıyor fikir proje yarışması” açılması için vaatte bulunmuştu.

Ancak yarışmanın bakanlık tarafından bir türlü açılmaması ve üstüne üstlük geçtiğimiz günlerde de halen mahallede ikamet eden vatandaşlara “tahliye” kararı çıkarılmışı endişelerin yeniden artmasına neden olmuştu. Mahkemeden tahliye ile ilgili için yürütmeyi durdurma kararı almasıyla süreç bir süreliğine ertelendi.

Candan, Çevre Bakanlığı üst bürokratlarından Vedad Gürgen’in “Eğer oraya AVM yapılacak olursa da AVM'yi yapan ben de olsam beni de oraya gömün sözlerini hatırlattı. Mahallenin Ankara için öneminin altını çizen Candan,  bu sözleri inandırıcı bulmadıklarını ifade ederek, “Bakanlık adına kamuoyu önünde verdiği sözleri bile tutamayacak durumdalar. Gömülmesine gerek yok, kamuoyu önünde verdikleri sözleri tutsunlar" diye konuştu