Mısır Devlet Başkanı Sisi’nin Libya’ya olası bir askeri müdahaleyi gündeme getirmesi bölgede tansiyonu yükseltti. Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri, Mısır’a destek verirken Müslüman Kardeşler’e yakın Ulusal Mutabakat Hükümeti olası bir askeri müdahaleye yanıt vereceklerini duyurdu

Mısır’dan Libya hamlesi

DIŞ HABERLER SERVİSİ

Libya’da Müslüman Kardeşler’e (İhvan) yakın Ulusal Mutabakat Hükümeti’nin (UMH) General Halife Hafter’e bağlı Libya Ulusal Ordusu’nun hakimiyetindeki Trablus, Terhune gibi kritik noktaları ele geçirmesi ve ilerleyişine devam etmesi bölgede dengeleri sarsmaya devam ediyor. Hafter’e desteğiyle bilinen Mısır Devlet Başkanı Abdülfettah es Sisi, Libya’ya askeri müdahalede bulunma sinyali verdi. Sisi, ‘Libyalı aşiretlerin çağrısı üzerine’ ülkeye olası bir müdahalenin olabileceğini ve bunun uluslararası meşruiyete sahip olduğunu ifade etti.

‘İŞGALCİ OLMAYACAĞIZ’

Mısır’ın Batı Askeri Bölgesi’nde gerçekleştirdiği teftiş sırasında Libya’daki gelişmelere ilişkin açıklamalarda bulunan Sisi, sadece ülkenin istikrarını arzu ettiklerini ileri sürerek ‘‘Biz işgalci olmayacağız, sadece istikrarlı, güvenli ve kalkınmış bir Libya istiyoruz’’ dedi. Sisi, Libya’daki tarafları mevcut sınırlara saygı duymaya ve müzakereleri başlatmaya çağırarak, ‘‘Cufra ve Sirte, Mısır’ın ulusal güvenliği için kırmızı çizgimizdir’’ dedi. Libyalı aşiretlerin temsilcisi Mansur Basisi bir açıklama yaparak Mısır Devlet Başkanı Sisi’yi Libya’yı savunmaya ve egemenliğini ve kaynaklarını korumaya çağırmıştı.

İKİ ÜLKEDEN DESTEK

Sisi’nin Libya’ya yönelik olası askeri müdahaleyi gündeme getiren açıklamalarına Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden destek geldi. Suudi Arabistan resmi haber ajansından yapılan açıklamada, ‘‘Suudi Arabistan, sınırlarını ve halkını koruma hakkı konusunda Mısır’ın yanında yer almakta ve ona destek vermektedir’’ dendi. Birleşik Arap Emirlikleri Dışişleri Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada ise "BAE, istikrarını ve güvenliğini sağlama için atacağı her tür adımda Mısır’ın yanına yer almaktadır’’ dendi.

UMH’DEN TEPKİ

Ulusal Mutabakat Hükümeti’ne bağlı ordu, Sisi’nin açıklamalarına tepki gösterdi. UMH’nin Sirte ve Cufra Ortak Operasyon Dairesi Sözcüsü General Abdulhadi Dırah, "Sisi’nin, kendi tabiriyle Sirte ve Cufra’nın kırmızı çizgisi olduğunu söylediği açıklamalar, ülkemizin iç işlerine apaçık müdahaledir. Bunu Libya’ya yapılmış açık bir savaş ilanı sayıyoruz" diyerek olası bir müdahaleye karşılık vereceklerini duyurdu.