Alaaddin Çakıcı'nın üzerinden çıkan yeşil pasaportun sahibi emekli istihbaratçı Faik Meral, MİT'in operasyonuyla yakalanarak emnniyete teslim edildi...

Avusturya'nın Graz kentinde yakalanan Alaaddin Çakıcı'nın, Türkiye'den yurtdışına kaçarken kullandığı yeşil pasaportun sahibi MİT emeklisi 56 yaşındaki Faik Meral, İzmir'de gözaltına alındı. MİT Müsteşarlığı, ''Faik Meral, gözetimimizde İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edilmiştir'' açıklaması yaptı.

Organize Suçlar Büro Amirliği'nde sorgulanan Meral'in ifadesinde, ''Çakıcı'nın yıllar öncesinden arkadaşı olduğunu ve cezaevinden tahliye olduktan sonra ziyaret edip görüştüğünü söylediği'' öğrenildi. Meral'in, Çakıcı'nın kullandığı kendisine ait pasaportu bir süre önce kaybettiği, ancak, Çakıcı'nın eline nasıl geçtiğini bilmediğini iddia ettiği belirtildi. Pasaportunun kaybolduğunu öne süren Meral'in, herhangi bir kayıp başvurusunda bulunmadığı bildirildi.

BİZİMLE BAĞLANTISI YOK

Milli İstihbarat Teşkilatı Müsteşarlığı'ndan dün yapılan açıklamada, Meral'in önceki akşam İzmir ünitesi tarafından bulunduğu yer tespit edilerek gözetim altında İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne teslim edildiği bildirildi. Açıklamada Meral'in 18 Ekim 1999 tarihinde emekli olduğu ve emeklilik tarihinden itibaren teşkilatın doğrudan ya da dolaylı şekilde göreve ilişkin hiçbir bağlantısı kalmadığı belirtildi. Açıklamada şöyle denildi:

''Meral'e emeklilik dönemi içerisinde sahte MİT kimliği kullanması, görev kimliğini istismar ederek nüfuz sağlama arayışlarında bulunması ve terör uzmanı sıfatını kullanarak basında açıklamalarda bulunması sebebiyle 27 Mayıs 2002 tarihinde İzmir ünitemizce uyarıda bulunulmuştur. Meral'in karşılaştığımız olayla bağlantısında teşkilatımızın hiçbir yeri olmamasına rağmen, diğer bazı örneklerde olduğu gibi medyatik olma arzusu, eski görevinin imkanlarını kullanmaya devam etmesi ve bu olayda emekli bir mensubumuzun adının geçmesi camiamızı üzmüştür. Ayrıca adı geçen, İzmir Emniyet Müdürlüğü'ne 31 Temmuz 2003 tarihinde müracaatı neticesinde 30 Temmuz 2007 tarihine kadar geçerli damgalı pasaport çıkarttığı tespit edilmiştir.''

BAĞLANTILAR ÇÖZÜLECEK

Bu arada Adalet Bakanı Cemil Çiçek, Çakıcı'nın kaçışıyla ilgili soruşturmanın İstanbul Cumhuriyet Savcılığı'nca sürdürüldüğünü, soruşturma kapsamında Çakıcı'nın devlet içindeki bağlantılarının da ortaya çıkarılacağını belirtti. Çiçek, ''Çakıcı ile ilgili Bakanlığımızın önceden yapılmış bir hazırlığı bulunmaktadır. Daha önce Fransa'dan iadesi gündeme geldiğinde de Türkiye uluslararası hukuk ve ikili anlaşmalar çerçevesinde her türlü çabayı göstermiştir. Çakıcı'nın iade edilmek üzere geçici olarak tutuklanması için Avusturya makamlarına başvurduk. İade dosyası hemen gönderilecek'' dedi.

Suçluların yurtdışından iadesi konusunda daha önce mevzuattan kaynaklanan bazı sorunlar yaşandığını kaydeden Çiçek, ''Bu sorunların başında idam cezasının varlığı geliyordu. Anayasa'da ve yasalarda yaptığımız değişikliklerle idam cezası ile ilgili hükümler kaldırıldı. Artık suçluların iadesi bakımından herhangi bir hukuki engel de kalmamış durumda'' diye konuştu.

Meral, Abas'ın'çantası' çıktı

Faik Meral ismi Hiram Abbas'a en yakın MİT personeli listesinin ilk sıralarında yer alıyor

İzmir'de yakalanan eski istihbaratçı Faik Meral'in, 1990'da öldürülen efsanevi MİT Müsteşar Yardımcısı Hiram Abas'ın en güvendiği çalışma arkadaşlarından biri olduğu ortaya çıktı.

Hiram Abas, MİT'te çalıştığı süre boyunca Faik Meral'i hiç yanından ayırmadı. Her gittiği yere yakın koruması olarak -kimi MİT'çilerin deyimiyle çantası gibi- Faik Meral'i de götüren Abas'ın, bir başka yakın çalışma arkadaşı da ünlü MİT Kontrterör Dairesi Başkanı Mehmet Eymür'dü. Çakıcı ile Eymür arasındaki dostluğun izleri ise 1980'lere uzanıyor. Eymür, bir röportajında ''Çakıcı'yla 80'li yıllarda ilişki kurdum. Çakıcı'yı belki de kullanan ilk insan benim'' demişti. Eymür'ün ayrıca Çakıcı'ya, MİT'çi Yavuz Ataç kanalıyla kırmızı pasaport verdiği de Susurluk skandalı sürecinde gündeme gelmişti. Aynı ekibin hala bozulmadığı, Çakıcı'nın üzerinden çıkan yeşil pasaportla kanıtlanmış oldu.

Çakıcı'nın Rodos'a kaçtığı yatın sahibi Mehmet Salih Hantal'ın Eymür'ün eski ortağı olduğu da biliniyor. Eymür, Çakıcı'nın yurtdışına kaçışından sonra atin.org adlı internet sitesinde ''Çakıcı ile hemen hemen 10 senedir ne karşılaştım ne de herhangi bir şekilde görüştüm. Çakıcı ile hiç bir zaman dostluk ilişkim olmadı zira tamamen ayrı dünyaların insanıyız. Onunla sadece görevimle sınırlı bir ilişkim oldu'' yorumunu yapmıştı.

İKTİDAR KAVGASI

MİT'te çalıştığı süre içinde gerek kişiliği gerekse teşkilat içindeki iktidar mücadeleleriyle adı öne çıkan Hiram Abas, teşkilatın en ünlü isimlerinden biri olarak tanınıyordu. Askerliğini yedeksubay olarak yaptıktan sonra MİT'e giren Abas, İstanbul ve Ankara'da çalıştıktan sonra CIA'nın çeşitli okullarında dört yıl eğitim gördü. 12 Mart 1971 döneminde İstanbul'da görev yaptı. 12 Eylül 1980 darbesinden sonra kendi isteğiyle emekli olan Abas, 1986'da Hayri Ündül MİT Müsteşarlığı'na getirilince, MİT Müsteşar Yardımcısı olarak teşkilata döndü. Dönemin Başbakanı Turgut Özal'ın MİT'in sivilleşmesi operasyonunun sembol ismi olan Abas, Suriye'nin PKK'yı barındırması üzerine Müslüman Kardeşler Teşkilatı yöneticilerini Türkiye'ye getirtti. Abas'ın en önemli çalışması Dev-Sol üzerineydi. Daha sonra teşkilat içindeki güç savaşını kaybederek emekli olan Abas, 4 Eylül 1990'da öldürüldü. Saldırıyı Dev-Sol üstlendi.

Necati AYGIN