Miting alanından notlar

Uğur Şahin - Gökay Başcan

Kitle sabahın ilk saatlerinden itibaren Maltepe’ye akın ederken, mitingin başarılı organizasyonu dikkat çekti. Yurdun dört bir yanından mitinge gelen yurttaşlar, “Eşitlik, özgürlük ve adalet için buradayız” dedi.

1 Adalet Mitingi’ne sabahın ilk saatlerinden itibaren yurttaşlar çok yoğun katılım sergiledi. Girişlerin saat 15.00 itibariyle başladığı mitinge katılan yurttaş sayısı iki milyona ulaştı. Alandaki kalabalık kadar, yoğun katılımdan dolayı alana giremeyen yurttaş sayısı da oldukça fazlaydı.

2 Mitingin organizasyonu ise oldukça profesyonel bir şekilde gerçekleştirildi. Tüm yurttan otobüslerle yurttaşlar miting alanına geldi. Sadece İzmir’den 250’ye yakın otobüs kaldırıldı.

İstanbul’un birçok noktasından otobüsler, metro istasyonlarının önünden ise servisler kaldırıldı.


Yürüyüşe sadece Türkiye’den değil, yurtdışından da katılım yoğundu. Öyle ki Berlin dâhil, Avrupa’nın birçok şehrinden gelen yurttaşlar Adalet Mitingi için Maltepe’ye geldi.

3 CHP Genel Merkezi ve CHP İstanbul İl Başkanlığı, mitingde gerçekleşebilecek provokasyonlara karşı bir dizi önlem aldı. Alana girişte “adalet” yazılı pankartlar, Mustafa Kemal Atatürk posterleri ve Türk bayrağı haricinde pankart, demokratik kitle örgütü ve siyasi parti flamaları sokulmadı.

4 Miting alanı ve çevresindeki güvenlik önlemi oldukça yoğundu. Çevrede TOMA, zırhlı araçlar beklerken, mitingin güvenliğini yaklaşık 15 bin polis sağladı. Yurttaşlar miting alanına x-ray cihazından geçerek girdi. Mitingin öncesinde yapılan alandaki bomba aramasına, farklı şehirlerden gelen polislerin alınmaması ise dikkatleri çekti. Bu da kimi yurttaşlarda, “Polise dâhi güven yok” algısına neden oldu.

5 Mitingi ulusal ve uluslararası birçok basın mensubu takip etti. Özellikle yurt dışından gelen basın mensuplarının mitinge ilgisi oldukça fazlaydı. Mitingde akreditasyon rekorunun kırıldığı öğrenildi.

6 “İlgili makama” başlıklı dev bir dilekçenin açıldığı alana büyük bir sahne kuruldu. Adalet Yürüyüşü’ne en güçlü desteği veren sanatçıların, Adalet Mitingi’ne de yoğun bir katılımla destek verdikleri gözlendi. Onur Akın, Rutkay Aziz, Sadık Gürbüz, Melike Demirağ, Nur Sürer, Kardeş Türküler, Erdal Erzincan, Sevinç Erbulak, Halil Ergün, Zülfü Livaneli, Meltem Cumbul, Harun Tekin, Orhan Alkaya ve Genco Erkal miting alanına gelen sanatçıdan bazılarıydı.

7 Mitinge işçilerden yaşam savunucularına, ihraç edilen akademisyenlerden çiftçilere kadar birçok farklı kesimden yurttaş katıldı. Neden katıldıklarını sorduğumuzda, “Bu ülkede adalet yok, biz de bunun için katıldık” cevabını aldık.

***

‘Yürüyen çocuğu durduramazsın, koşmaya başlar’
Hacı Kazgan:
Van’dan Ankara’ya geldik, Ankara’dan İstanbul’a ailemle birlikte adalet için yürüdük. Biz halkımızı, milletimizi, devletimizi çok seviyoruz. Adalet olmazsa devlet de olmaz halk da olmaz. Binlerce insanımız haksız yere cezaevinde yatıyor. Kendi suçlarını millete atıyorlar.

Gülay Ertürk: İzmir Karşıyaka’dan adalet talebimizi haykırmak için geldik. Bugün 81 il İstanbul’da adalet için bir araya geldi. Eğitim, hukuk, gençler, kadınlar için adalet istiyoruz. Mustafa Kemal’in laik, demokratik ve tam bağımsız Türkiye’si geliyor. Mustafa Kemal’in yurttaşıyız.

Ahmet Sarpdağ: Sivas’tan geldim. Kılıçdaroğlu’nun başlattığı; halkı duygulandırdığı, adalete inanın herkesin destek verdiği çok anlamlı bir yürüyüştü. Adaletsiz yaşadığını bilen herkes destek verdi. Bu ülkeye adalet gelene kadar, adalet mülkün temeli olana kadar yürümeye devam edeceğiz.

Nezaket Zeren: Halkta bir farkındalık yaratabilmek için İskenderun’dan geldik. Artık ayağa kalkan oturmaz. Yürüyen çocuğu durduramazsın, artık koşmaya başlar. Engelleri tanımaz. Bu iktidar başa geldiğinden beri sözde birçok açılım yaptı. Hiçbirinin içerisinde insan haklarına dair bir şey yoktu. Eşit vatandaşlıktan yana bir insanım.
Aslı Kavak: Arkadaşlarımızla birlikte ülkenin bu kötü gidişine dur demek için İzmir’den geldik. Adaleti gerçekten özledik. Biz özgürlük, eşitlik istiyoruz. Gerçekten bıktık bu hükümetten. Artık bıçak kemiğe dayandı. Barışın olduğu bir ülke istiyoruz.

Lütfi Maraşlı: Çocuklarımın adaletin ve hukukun geçerli olduğu, iyi olduğu bir ülkede yaşamasını istediğim için Ankara’dan geldim. Onlar için buradayım. Bizim ülke olarak ilk önce adalete ihtiyacımız var. Emeklilerin, çiftçinin, köylülerin insanca yaşaması için adalet istiyorum.